Program stipendiranja za osobe s invaliditetom

Fotografija članka: Program stipendiranja za osobe s invaliditetom

U sklopu "Dana stipendija", na kojem su se prezentirale mogućnosti financiranja studiranja na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo Algebra u Zagrebu, između nekoliko raznih stipendijskih programa prezentirana je i do sada jedinstvena suradnja tvrtke, obrazovne institucije i udruga osoba s invaliditetom. Kako je pojašnjeno na konferenciji, ovo je prvi projekt ovakve vrste i organizatori su najavili da će se stipendiranju i zapošljavanju pridružiti još nekoliko IT tvrtki, za što postoje čvrste naznake. Projekt se provodi uz podršku Zajednice saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Natječaj je otvoren do 2. srpnja 2010. godine do kada se sve zainteresirane osobe s invaliditetom mogu prijaviti na natječaj za dodjelu jedne potpune stipendije za trogodišnji studij primijenjenog računarstva u vrijednosti od 91.000,00 kn. Stipendiju dodjeljuje jedna od vodećih hrvatskih IT tvrtki – APIS IT d.o.o. iz Zagreba, koja će uz pokrivanje troškova studija po njegovom uspješnom završetku stipendistu ponuditi i radno mjesto softverskog inženjera.

Prisutnima se na početku skupa obratila Dunja Jurica, predsjednica uprave tvrtke APIS IT: "Već dugi niz godina održavamo kvalitetnu suradnju s obrazovnom grupom Algebra, u cilju promicanja raznih programa obrazovanja i stjecanja novih vještina neophodnih za osobe koje žele unaprijediti svoje mogućnosti na  tržištu rada. Izuzetno nam je drago što smo jedan od inicijatora ovog projekta, čime će se doprinijeti integraciji osoba s invaliditetom u redoviti život. Podržavamo svaku inicijativu koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom  zato što  vjerujemo u društvo jednakih mogućnosti te želimo doprinijeti stvaranju okruženja u kojem svi građani ravnopravno imaju prilike za razvojem svojih potencijala.", i nastavila: "APIS IT ulaže u kontinuirano školovanje svojih zaposlenika u skladu s razvojem informatičke  tehnologije, stoga mi je posebno drago što Visoka škola pri Algebri upisuje već treću generaciju budućih inženjera računarstva i informatike. U naredne tri godine APIS IT će financirati studij primijenjenog računarstva osobi s invaliditetom, kojoj će, po uspješnom završetku studija, biti ponuđeno radno mjesto softverskog inženjera u APIS IT-u. Na taj način ćemo kandidatu pružiti priliku da radi u timu visokoobrazovanih informatičara i primjenjuje stečena tehnološka znanja."

Studij računarstva za koji se dodjeljuje stipendija izvodi se uz dopusnicu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske, na dodiplomskoj razini kroz tri godine, čime studenti stječu naziv stručni prvostupnik, inženjer primijenjenog računarstva i 180 ECTS bodova. Za vrijeme trajanja studija, studentima je omogućeno i stjecanje najznačajnijih međunarodno priznatih IT certifikata tako da su diplomirani inženjeri primijenjenog računarstva spremni odmah po završetku studija konkurirati za zapošljavanje na domaćem i stranom tržištu rada ili pak nastaviti specijalistički studij. Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra je jedina visokoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja je za svoj nastavni program i kvalitetu izvedene nastave dobila akreditaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Mislav Balković, dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra do danas je sudjelovao u nizu strateških projekata koji uključuju tržište rada i obrazovanje te je stoga napravio osvrt na projekt upravo s te strane: "Pronaći svoje mjesto na tržištu rada danas nije lako niti zdravim osobama, dok je to za osobe sa invaliditetom poseban izazov. Njihova zapošljivost ovisi prije svega o znanju i vještinama koje mogu ponuditi tržištu pa im je u tom smislu izbor karijere i obrazovanja doslovno najznačajnija odluka koju donose u životu. Prepoznajući s jedne strane IT kao najpropulzivniji sektor hrvatskog gospodarstva i s druge strane IT karijere koje osobama sa invaliditetom omogućuju gotovo jednaku radnu učinkovitost i produktivnost kao i zdravim osobama, inicirali smo ovaj projekt. Istinska podrška i prihvaćanje ideje stipendiranja studenata sa invaliditetom koju je dao prije svega APIS IT, ali i drugi partneri dokazuju kako postoji dobra perspektiva za osobe sa invaliditetom.  Vjerujem da će ova inicijativa potaknuti i druge poslodavce da krenu u sličnom smjeru, ali još više da će osobama sa invaliditetom služiti kao ohrabrenje i poticaj za izgradnju vlastite zapošljivosti i karijere."

Projekt su podržali i Dorica Nikolić, državna tajnica za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku izjavio je: "Riječ je o projektu koji nudi priliku za nove početke – za život ispunjeniji optimizmom. Ujedno, riječ je o projektu koji osobama s invaliditetom otvara vrata za ravnopravnijim sudjelovanjem na tržištu rada te nas čini korak bliže e-uključivoj Hrvatskoj. Uvjeren sam da će ovu vrijednu inicijativu prepoznati i druge ICT tvrtke i edukacijski centri u cijeloj Hrvatskoj, pokušati na isti način pristupiti obrazovanju te, posljedično, pomoći uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada."

Zatvarajući današnju konferenciju za medije državna tajnica za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Dorica Nikolić naglasila je: "Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi provelo je u suradnji s Algebrom u protekle dvije godine prilično veliki projekt prekvalifikacija osoba s invaliditetom u sedam županijskih centara, kojim smo postigli odlične rezultate po pitanju lakšeg i bržeg zapošljavanja", i napravila kratki osvrt: "No, inicijativa koja se danas prezentira zaslužuje dodatnu pažnju i našu podršku jer riječ je o visokoškolskom obrazovanju osoba s invaliditetom, a činjenica je da je u populaciji osoba s invaliditetom udio visokoobrazovanih tek nešto veći od 2 posto."

U poslijepodnevnom dijelu "Dana stipendija" koji su posjetili budući studenti Visoke škole za primijenjeno računarstvo zainteresirani su direktno od strane predstavnika Visoke škole i internog Centra karijera mogli dobiti informacije o više od 40 punih ili djelomičnih stipendija koje se nude za upis u školsku godinu 2010/2011. Također, danas su prezentirane i novi, bitno povoljniji studentski krediti Zagrebačke banke koji su dostupni studentima, a uključuju poček otplate do trenutka zaposlenja. Sve informacije o sudjelovanju u navedenim stipendijskim programima, kao i ovom izdvojenom projektu dostupne su na internetskikm stranicama Visoke škole na adresi .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.