Prodano više prijenosnika nego PC-a

Racunalo.com foto

No, za rast tržišta prijenosnih računala svakako je najzaslužniji pad cijena, koje su sada na razini kupovne moći prosječnog korisnika. Prije godinu dana njihov udio u prodaji iznosio je 46 posto, no tada su njihove cijene bile 17 posto veće. Analitičari tvrde da razloge sve većeg uspjeha prijenosnika treba potražiti i u promjeni razmišljanja korisnika, koji se sve više okreću mobilnosti.
Istraživanje je provedeno na reprezentativnim uzorcima veletrgovaca elektroničke opreme, ali vrlo je znakovit pokazatelj trenutačnog stanja na tržištu. U Hrvatskoj se prema zadnjim rezultatima IDC-a također konstantno bilježi povećanje broja prodanih prijenosnika. Tijekom prvih šest mjeseci prošle godine godine u Hrvatskoj su isporučena 65.694 osobna računala, što je 3,4 posto više nego u istom razdoblju 2003.
Isporuka stolnih računala pala je za 1,5 posto, dok je rast od 21 posto zabilježila prodaja prijenosnih računala. Inače, do kraja ovog desetljeća, milijardu ljudi trebalo bi imati miš pod rukom, prema predviđanju velikih proizvođača računala.
Procjene su pokazale da će do 2010. godine svjetsko tržište dobiti novih 330 milijuna korisnika računala, dok ih se sada procjenjuje na između 660 i 670 milijuna. Iako je ta brojka impresivna, računalom se koristi tek 11 posto svjetske populacije. Analitičke su kuće još optimističnije pa procjenju da će računala dobiti milijarditog korisnika već oko 2007. godine, a 2009. godine PC populacija trebala bi se povećati na čak 1,2 milijarde korisnika, prema IDC-u.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.