Prodaja Windows uređaja pala za 21% u odnosu na 2011. godinu, a Windows 8 tableti?

Fotografija članka: Prodaja Windows uređaja pala za 21% u odnosu na 2011. godinu, a Windows 8 tableti?

Stephen Bake iz NPD Groupa, jedne od vodećih američkih kuća koja se bavi istraživanjem tržišta, tvrdi kako u ukupnoj prodaji Windows 8 tableta gotovo da i nema.

Oglas

Ovih dana kompanije (pogotovo one najveće) grozničavo prate prodajne rezultate svojih proizvoda – računala i tableta. Čini se kako brojke baš i nisu dobre kako se procjenjivalo. Iako je Microsoft objavio kako je u proteklih mjesec dana downloadano već 40 milijuna Windowsa 8, ako se zagledamo u one “čvrste” statističke brojke, kaže Bake, prodaja uređaja s predinstaliranom osmicom gotovo da i nema.

To nije problem ili greška Microsofta, nego se jednostavno cijelo tržište usporilo, očito je svoj danak ponovo uzela i teška ekonomska kriza koja i dalje potresa cijeli svijet. S jedne strane broj prodanih PC računala je u padu, a s druge strane raste broj prodanih tablet uređaja. Zanimljivo.

Samo u SAD-u je zabilježen pad prodaje Windows uređaja od čak 21% u odnosu na isto razdoblje lani. Zabilježen je i pad prodaje stolnih računala od 9% u istom razdoblju. NPD-ov Stephen Bake čak tvrdi kako prema njihovim statističkim pokazateljima prodaja Windows 8 tableta praktički “ne postoji”. Udio broja prodanih Windows 8 tableta manji je od 1% u odnosu na sve Windows 8 uređaje u proteklih mjesec dana, što nikako nisu dobre brojke. U ovim brojkama nije uključena prodaja Surface tableta, no statističke brojke se ne bi puno promijenile, procjenjuje Bake.

NPD-ov analitičar smatra kako to nije problem Microsofta nego cijelog tržišta koje ima negativan trend. Zanimljiv podatak govori kako još uvijek velik broj korisnika kupuje uređaje s Windows 7 operativnim sustavom, možda zbog nedostupnosti osmice? Teško je reći, ali vjerujemo kako će biti zanimljivo vidjeti statističke brojke početkom 2013. godine, jer bih tržište u prosincu ipak moglo živnuti i malo popraviti ove ne baš lijepe prodajne rezultate.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.