Po prvi puta prodaja smartphonea je veća od prodaje mobitela

Fotografija članka: Po prvi puta prodaja smartphonea je veća od prodaje mobitela

Ispisuje li se to ovih dana novo slovo povijesti u mobilnom svijetu, svijetu smartphonea i mobitela? Zasigurno, jer je po prvi puta prodaja smartphonea nadjačala prodaju mobitela!

Oglas

Najnoviji statistički podaci koje je prikupila analitička kuća Gartner potvrđuje ove podatke. Sviđalo vam se to ili ne, ignorirali pametne telefone ili ne, prodajni podaci to potvrđuju – od danas pa na dalje prodaja smartphonea je nadmašila prodaju klasičnih mobitela.

Govoreći u brojkama, u drugom kvartalu 2013. godine (Q2 2013) prodano je ukupno 435 milijuna mobilnih uređaja – od tog broja 225 milijuna otpada na prodaju smartphonea (rast od čak 46,5%), dok je običnih mobilnih telefona prodano 210 milijuna.

Gartner je predstavio još neke zanimljive podatke, prodaja smartphonea je samo temelj. Primjerice, Android je dominantan operativni sustav, gotovo četiri od pet mobilnih uređaja (79%) radi na nekom od Android inačica OS-a, što je rast od 64,2% u odnosu na isti period lani. Najviše smartphone uređaja prodaje Samsung – u Q2 2013 je prodao ukupno 71 milijun smartphonea te tako drži 31,7% svjetskog tržišta, više nego u istom razdoblju lani (29,7% u Q2 2012).

Priča oko kalifornijske kompanije Apple je ponešto drugačija. Istina, zabilježili su rast prodaje smartphone uređaja (iPhone) s 28,9 na 31,9 milijuna uređaja, no taj je rast gotovo zanemariv u odnosu na višestruko veći rast ukupnog svjetskog smartphone tržišta. U brojkama, tržišni udio s prošlogodišnjih 18,8% pao je na ovogodišnjih 14,2%.

A što je s trećim operativnim sustavom, Windows Phone, kojeg potpisuje svemoćni Microsoft? Oni su treći operativni sustav koji se koristi u mobilnim uređajima, to je sigurno. Ali sa udjelom u svjetskom tržištu od samo 3,3% njihov je utjecaj marginalan. Radi se o ukupno 7,4 milijuna smartphonea s Windows Phone OS-om (WP8 ili stariji). Ipak, udio im je rastao s prošlogodišnjih 2,6% (4 milijuna uređaja) na ovogodišnjih 3,3%. Već pogađate, većinu WP uređaja prodaje finska Nokia.

I što mislite – ispisuju li se zaista ovih dana nove stranice povijesti? Definitivno ulazimo u novu dimenziju digitalnog doba…

prodaja smartphonea

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.