Prodaja PC računala na nivou 2011. godine, prodaja tableta i dalje u padu

Fotografija članka: Prodaja PC računala na nivou 2011. godine, prodaja tableta i dalje u padu

U prvom ovogodišnjem kvartalu (Q1 2016) prodaja PC računala dosegla je brojku od 101 milijun isporučenih računala što je 13% manje u odnosu na godinu dana ranije.

Oglas

Prema brojkama kojima barataju analitičari, prodaja računala je  prvom ovogodišnjem kvartalu je na nivou Q2 2011, što su najniže vrijednosti u posljednjih pet godina. Zanimljivo, ali Apple je isporučio oko 14 milijuna računala, što je pad od 17%. Slijedi Lenovo s oko 25.000 isporučenih računala manje.

Dobro se prodaju hibridni 2-u-1 prijenosnika, čak su zabilježili rast prodaje od 13% u posljednja tri mjeseca. Klasična PC računala, ona stolna pa i prijenosna, bilježe pad, a puno veći pad su zabilježili tableti. Ove se brojke praktički odnose na sva tržišta diljem svijeta.

Primjerice, u Kini je zabilježen pad prodaje PC-a od 14%. Zanimljivo, u EMEA regiji je zabilježen ogroman pad prodaje od čak 115%, dok su prijenosna računala manje isporučena za samo 18%.

Naravno, mnogi se pitaju zašto prodaja računala i tableta bilježi konstantan pad, kvartal za kvartalom. Jedan od odgovora svakako je i sve bolja prodaja mobilnih uređaja, smartfona i phableta, koji se sve češće kupuju umjesto računala.

Ako govorimo o masovnom tržištu za osobne potrebe to je potpuno normalno – zašto kupiti računalo za surfanje, društvene mreže, glazbu i video, kada to sve možete s običnim smartfonom. Možda zvuči glupo, ali to je činjenica. Mnogi će spomenuti vrhunski gaming i poslovne potrebe, za njih trebaju računala. To je istina, no to je tek dio globalnog tržišta – onaj dio tržišta koji to ne treba više ne kupuje računala nego smartfone. Kako i ne bi kada su višestruko jeftiniji od računala  I tu je odgovor za veliki pad prodaje računala i tableta.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.