Prodaja Apple Mac računala u 2016. je pala za 10 posto

Fotografija članka: Prodaja Apple Mac računala u 2016. je pala za 10 posto

Ovo je prvi pad prodaje koju je Apple zabilježio od 2001. godine. Činjenica je kako je tržište PC računala i dalje u blagom padu, a sada se tom trendu pridružio i Apple, nad koji su se navukli mračni oblaci.

Oglas

Prema podacima koje je objavila analitička kuća IDC, tržište računala je palo za 5,7%, dok je Apple zabilježio gotovo dvostruko manju prodaju Macintosh i drugih računala, u postocima pad iznosi 10%. Zanimljivo je kako su četiri vodeća svjetska proizvođača računala u 2016. godini zabilježili lagani rast prodaje.

Iako su posljednjem prošlogodišnjem kvartalu zabilježili rast prodaje u odnosu na isti kvartal 2015. godine, to ipak nije bilo dovoljno da zadrže četvrtu poziciju, odakle ih je izgurao Asus (AsusTek). Na grafikonu niže možete vidjeti koji su globalno najveći igrači u prodaji računala – vodeći je i dalje Lenovo s malom razlikom ispred HP-a, dok je treći Dell koji je i najviše rastao za čak 10%.

Četiri vodeća igrača ukupno drže gotovo dvije trećine globalnog svjetskog tržišta računala s 65,2%, dok se za preostalih 27,7% bore svi ostali svjetski proizvođači, njih oko 200. Među njima su i Fujitsu i Samsung, koji će prema najnovijim glasinama najvjerojatnije svoju PC diviziju prodati Lenovu. Kao što možete vidjeti i sami, Apple drži solidnih 7,1% tržišta računala.

Bez obzira na negativne trendove, Apple CEO Tim Cook nije pokazao zabrinutost, koji je spomenuo kako imaju neke nove zanimljivosti na svom ovogodišnjem roadmapu, a o kojima će uskoro progovoriti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.