Procesori Intel Itanium 2 za najsnažnije europsko superračunalo

Racunalo.com foto

Sustav TERA-10 temelji se na snazi 4532 procesora Intel Itanium 2, razvojnog naziva Montecito. 544 računalnih jedinica, od kojih svaka sadrži osam dvojezgrenih procesora, namijenjeno je isključivo obradi podataka. Superračunalo je pak namijenjeno simulacijskom obrambenom programu agencije CEA, koja je zadužena za sigurnost i pouzdanost francuskog nuklearnog postrojenja.
Nova generacija procesora Itanium, razvojnog naziva Montecito, bit će ponuđena na tržištu ovoga ljeta. Glavne značajke tih procesora bit će tehnologija dviju jezgri, gotovo tri puta veća predmemorija, četverostruko više niti i virtualizacijska tehnologija. U odnosu na prijašnje generacije bit će dvostruko brži i 2,5 puta štedljiviji te će imati pouzdaniju predmemoriju.Od prvih deset najbržih superračunala na ljestvici TOP 500 tri se temelje na Intelovim procesorima. Sustav agencije CEA na petom je mjestu, na četvrtom je mjestu sustav istraživačkog centra agencije NASA (Ames Research Center), a na šestom se mjestu nalazi superračunalo laboratorija Sandia National Laboratories. Intelovi procesori nalaze se u više od 60 posto superračunala s popisa TOP 500.
Više informacija o ljestvici TOP 500 možete pronaći na internetskim stranicama .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.