Prihod Top 100 hrvatskih IT tvrtki porastao za 8,6% u 2013. godini

Fotografija članka: Prihod Top 100 hrvatskih IT tvrtki porastao za 8,6% u 2013. godini

“Tko je tko” u hrvatskoj IT industriji može se vidjeti u najnovijem istraživanju koje je objavio IDC Adriatics. Na prva tri mjesta su M San grupa, Combis i King ICT.

Oglas

U Hrvatskoj u 2013 godini prihodi 100 najvećih IT poduzeća iznosili su ukupno 8,26 milijardi kuna, uz nešto manje od 6 tisuća radnika zaposlenih u tvrtkama obuhvaćenim godišnjim istraživanjem. U odnosu na 2012. godinu ukupni prihod uključenih tvrtki  uvećan za 8.6 posto dok je broj zaposlenih ostao približno jednak. Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 1,43 milijarde kuna, a u prva tri, baš kao i prethodne godine  uključeni su lokalni sistem integratori Combis i King ICT. Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već petu godinu zaredom.

“Nakon blagog pada zabilježenog u 2012. vodeće kompanije u zemlji ostvarile su porast prihoda   u prošloj godini”  ističe Ana Papež, regionalna direktorica  IDC Adriaticsa. “Ovakav pregled pruža nam odgovor na pitanje “TKO JE TKO“  u informatičkoj ponudi Hrvatske. Direktorima informatike, voditeljima nabave i krajnjim korisnicima omogućuje jednostavan  uvid u ulogu i značaj pojedinih ponuđača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih rezultata s konkurencijom” dodaje Papež. “Jednostavno, ovo istraživanje može poslužiti kao pouzdan vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini.”

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:
•    U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće tri kompanije su redom In2 Grupa, Sedam IT i Infobip.
•    Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Hrvatskoj listu predvodi S&T Grupa, kao i u 2012. godini, a drugu poziciju zadržao je IBM. Međutim, kad su internacionalni ponuđači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u zemlji.
•    Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Recro i Microline. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi Eurotrade.

Prihod Top 100 hrvatskih IT tvrtki porastao za 8,6 posto u 2013. godini

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.