Priča o tipografskom znaku @ – sastavnom dijelu elektroničke pošte

Fotografija članka: Priča o tipografskom znaku @ – sastavnom dijelu elektroničke pošte

Svi koristimo na dnevnoj bazi e-mail za komunikaciju. To je jednostavan, praktičan i brz način komunikacije. Uz korisničko ime, ime pružatelja usluge, svaka elektronička adresa sastoji se od tipografskog znaka @.

Oglas

Raymond Samuel Tomlinson, američki programer  je  ukomponirao  prvi  znak @ između korisničkog imena i domene da bi se izbjegla konfuzija s korisničkim imenom i imenom poslužitelja jer se nikada ne pojavljuje u nečijem imenu i prezimenu. Simbol @ predstavlja prijedlog “pri” ili “kod”,  a unutar ASCII kôda broj 64. Danas se koristi ne samo u e-mail adresi već na društvenim mrežama ako želimo spomenuti nekoga u komentarima.

Ne postoji službeni univerzalni naziv za ovaj znak. Postoje desetine riječi koje opisuju simbol @. Čak nekoliko jezika koristi riječi koje povezuju oblik simbola s nekim vrstama životinja. Na našim prostorima je postalo standardno korištenje izraza et – at – manki – monkey. Budući da Tomlinson je samo iskoristio postojeći @ znak, zanimalo nas je njegovo porijeklo. Zato smo malo istraživali i pronašli dvije zanimljive pričice.

Prije nego je postao standardni simbol za elektroničku poštu, @ je bio korišten za predstavljanje težine robe. Povijest nam govori da je služio kao kratica za riječ amfora kod srednjovjekovnih trgovaca. Amfora je bila u to vrijeme jedinica mjere koja određuje količinu žita, začina i vina u posjedu velikih terra cotta posuda korištenih  za skladištenje i transport. Povjesničar Aragonese Romance Jorgea je pronašao prvi @ simbol u dokumentu iz 1448 godine, kojim se označava količina ulaza pšenice u Kraljevinu Aragon iz Kastilje. Giorgio Stabile, talijanski znanstvenik je otkrio  simbol @ u pismu pisanom 1536 godine od strane firentinskog trgovca pod imenom Francesco Lapi, drugom trgovcu u Rimu. U pismu je opisan dolazak tri broda natovarena s blagom : ” ….@ od vina 1/13 barela , vrijedi 70 ili 80 dukata … “.

Druga priča govori da su na Iberijskom poluotoku u godini 1555. španjolski, portugalski i francuski trgovci počeli koristiti @ kao skraćenicu  riječi “arroba”,  mjeru za krute tvari i tekućine.  Riječ Ar-roub je izvorno arapskog podrijetla i znači “četvrt”.  Arroba je bila jedinica mase oko 12,5 kilograma ili 11.502 kilograma, ili 15 litara, ovisno o regiji gdje se je upotrebljavala.

Eto,  bez obzira na ove priče čini nam se da pravo podrijetlo znaka @ ipak ostaje enigma.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.