Meizu priča – približava se vrijeme za pohod na zapad

Fotografija članka: Meizu priča – približava se vrijeme za pohod na zapad

O Meizu kompaniji u isto vrijeme mnogo znamo i ne znamo. Uvijek su tu negdje sa svojim modelima koji prolaze relativno dobro pa je vrijeme da uđemo dublje u njihovu priču

Oglas

Za razliku od svoje konkurencije iz Kine, sjedište Meizua nije u Shenzhenu. Meizu se smjestio kod grada Zhuhai. Ovaj obalni grad podsjeća više na obale Kalifornije sa svojim palmama i pješčanim plažama, što nam već na početku govori da je Meizu drugačiji u puno stvari. Bacite u nastavku pogled na plažu iz njihovog ureda.

Kompanija je osnovana 2003. godine i sjedište joj oduvijek bilo u Zhuhaiu. Začetnik Meizua je Jack Wong koji je nakon dugogodišnjeg rada u tvornicama elektronike, odlučio otvoriti malu kompaniju koja će prodavati kvalitetne i pristupačne Mp3 playere. Ova ideja i još bolja realizacija, omogućili su da prihodi od prodaje Mp3 (a kasnije i Mp4) playera, omoguće samostalnu proizvodnju bez vanjskih ulaganja sve do 2013. godine. Pogonjeni stabilnim rastom i prethodnim planiranjem, godine 2008. kreću u priču sa smartphoneima.

Danas je Meizu 11. najprodavaniji proizvođač mobitela na svijetu, što znači da po brojkama prodanih primjeraka prestiže čak i Sony i Microsoft. U 2015. godini je prodao više od 20 milijuna uređaja, a prognoze za 2016. predviđaju rast od čak 20% – 25 milijuna prodanih primjeraka.

meizu-prica_1

Ove brojke su impozantne jer Meizu sve do 2015. godine nije primio znatna ulaganja. Tek prošle godine je Alibaba trgovačko društvo investiralo skoro 590 milijuna američkih dolara. No njihovi planovi nisu usmjereni na znatnom povećanju prodajnih brojki. Prema njihovim riječima, svjesni su laganog zasićenja tržišta smartphoneima pa svoj rast žele temeljiti na poboljšanju kvalitete, organizacije i samog poslovanja unutar kompanije.

Li Nan, potpredsjednik kompanije, rekao je da očekuju u 2017. i 2018. zasićenje tržišta smartphoneima i slab rast prodaje istih. Zbog toga će naredno razdoblje vidjeti što sve mogu poboljšati u svojim proizvodnim procesima. Možda najveća promjena kojoj su usmjereni je polagana tranzicija od kompanije koja se bavi isključivo hardverom i u manjoj mjeri Flyme OS-om, prema modernoj kompaniji koja je uspješno provela diverzifikaciju rizika. Vole istaknuti da su posebno ponosni na to što se Flyme OS proizvodi samo dvije ulice niže od mjesta gdje nastaju Meizu mobiteli.

“Zbog toga smo uspjeli proizvesti i mBack jer hardver i softver moraju uvijek surađivati zajedno.” Za one neupućene u naziv, mBack je glavna tipka na Meizu smartfonima koja na dodir vrši funkciju tipke za povratak, a pritiskom vas vraća na početni zaslon – do sada smo je hvalili kao jedno vrlo praktično rješenje. Zanimljivo je da je mBack tipka nastala zbog toga (kako tvrde iz Meizua) što slušaju prijedloge i komentare svojih kupaca, a ovo je bio baš jedan takav prijedlog.

meizu-prica_3

Koliko je ovo slušanje korisnika istinito a ne tek običan marketinški trik, svjedoči da predsjednik i podpredsjednik uprave redovno komentiraju i diskutiraju sa svojim korisnicima preko društvenih mreža. Čak smo i mi ugrabili nekoliko vijesti prateći njihove objave.

Budući da su ternutno zadovoljni recenzijama i korisničkim komentarima, Meizu se sada fokusira također i na kanale za prodaju. Smatraju da moraju poraditi i na tzv. offline kanalima kako bi mogli nastaviti rasti, budući da ne kupuju svi uređaje online. Trenutno su sa zaposlenih 4000 ljudi i s preko 2000 prodavaonica rašireni po Europi i Aziji, ali se još nisu dotakli Sjeverne Amerike. Upravo je SAD sljedeća destinacija na koju se Meizu želi plasirati. Meizu se tek sada okreće SAD-u zbog tzv. kompliciranog tržišta i dominacije operatera. Još uvijek SAD spada u one zemlje u kojima se velika većina uređaja kupuje preko operatera koji ne spuštaju cijene svojih tarifa, već samo nude više u tarifama za velike iznose.

Ono što u Meizu pokušavaju također napraviti je naći snažne partnere u zemljama u kojima odluče prodavati uređaje. Korisnička podrška im je bitna i ne prepuštaju samo tržištu i prodavačima da uzmu stvari u svoje ruke. Dobar primjer u Europi je Ukrajina u kojoj su dosegli 10% tržišnog udjela zahvaljujući dobroj podršci.

S Alibabinim ulaganjima (Alibaba trenutno vrijedi više od 28,5 milijardi dolara op.a.), Meizu može uskoro krenuti u SAD koji toliko dugo čekaju. Osiguraju li dobru podršku i dalje te ako nastave raditi kvalitetne uređaje, ovaj bi plan mogao biti pun pogodak. Potpredsjednik Li je nedavno izjavio da je “Meizu snažan kineski brand, a vrijeme je da postane i međunarodni.” Držimo im fige.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.