Prestigio MultiPhone PAP7500 recenzija – naglasak na kameri od 13 MP

Fotografija članka: Prestigio MultiPhone PAP7500 recenzija – naglasak na kameri od 13 MP

Prestigio je ovim modelom htio pokazati kako zna napraviti i multimedijski orijentirani smartfon s jakom 13 MP kamerom. Testirali smo Prestigio MultiPhone PAP7500.

Oglas

Ciparska je kompanija u svoj novi model odlučila ugraditi nove tehnologije kao što je NFC, ekran je visoke rezolucije i procesor je standardni 4-jezgreni, a i izgled je nešto drugačiji. Ipak, mislimo kako će Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon (pune oznake Prestigio MultiPhone PAP7500BLACK32GB) u prvom redu biti zapamćen po jakim kamerama – prednja od 8 MP i stražnja od 13 MP. Inače, oznake u nazivu govore kako je ovaj smartfon pripadnik serije 7, dok drugi dio brojke govori o veličini ekrana u inčima.

Na prvi pogled nam se Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon učinio kao drugačiji smartfon iz Prestigio ponude, s obzirom da smo ih praktički testirali sve koji su došli u Hrvatsku. što smo ga detaljnije analizirali i testirali došli smo do zaključka kako je to zaista tako, drugačiji je. Odvojite narednih nekoliko minuta i pročitajte recenziju do kraja, analizirat ćemo sve one njegove najvažnije dijelove za koje mislimo da vam nešto znače u životu i vidjeti što to zanimljivo donosi Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon za svoje buduće vlasnike.

Prestigio MultiPhone PAP7500 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Model koji smo dobili na test je crne boje. Naime, postoje četiri modela Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfona – dva crna od 16 GB i 32 GB, te dva bijela s istom količinom memorije. Mi smo na test dobili crni model s 32 GB prostora za pohranu podataka (eMMC), što odmah spominjemo na početku, ali s razlogom. Znate zašto? Zato što Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon ne podržava microSD memorijsko proširenje. No, s ugrađenih 32 GB mislimo da je to sasvim dovoljno za prosječne korisnike. Ono što smo otkrili je da se u Hrvatskoj prodaje samo crni model s 32 GB memorije, druge nismo vidjeli, neka nas generalni uvoznik ispravi ako griješimo.

Ono što ste navikli kod Prestigio smartfona je da podržavaju Dual SIM, što ovdje nije slučaj. Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon podržava samo jednu SIM karticu, ili točnije microSIM karticu koju umećete s gornje strane smartfona. Desno od utora za microSIM karticu se nalazi standardni ulaz za slušalice. Kada smo već krenuli s ulazima i izlazima, recimo kako se s desne strane nalazi tipka za paljenje i gašenje, a s lijeve tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, dok je s donje strane ulaz za microUSB preko kojeg se spajate na računalo, na punjač, odnosno možete spojiti i tipkovnicu, miša ili neki drugi USB uređaj (flash memorija, pisač,…) jer je podržana OTG funkcija.

Dizajnerski gledano, Prestigio je napravio iskorak u vanjskom izgledu. Novi Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon ne izgleda “četverokutno” kao ostali modeli nego je blago zaobljen s gornje i donje strane. Isto tako, rub je na neki način dvostruki, a po rubu ćete vidjeti i crveno/crnu kombinaciju koja djeluje prilično ukusno.

Prvo što upada u oči je i 5 inčni IPS ekran Full HD rezoucije od 1920×1080 točaka koji je prilično dobar i ono što nam se svidjelo je da se dosta dobro vidi i po dnevnom svjetlu. U Prestigiju se hvale kako ekran ima i OGS tehnologiju.

Što je OGS tehnologija?

Ukratko OGS tehnologija (One Glass Solution) je u stvari tehnologija koja smanjuje debljinu ekrana – moguće je ukloniti jedan stakleni sloj na kapacitivnom ekranu osjetljivom na dodir i zamijeniti ga tanjim izolacijskim slojem i ITO slojem, a da ekran i dalje ostane jednako ili još bolje osjetljiv na dodir, odnosno na komande korisnika koji “tapka” po ekranu.

Prvi pristup OGS tehnologiji je takozvani “senzor na leći”, gdje se lećom smatra tanki zaštitni stakleni sloj na koji se nanosi Indium Tin Oxide sloj (ITO, inače se koristi kao elektrode koje prepoznaju dodir). Nakon toga se dodaje tanki izolacijski sloj, te još jedan ITO sloj elektroda. Takav se “ukupni” sloj nanosi na LCD ekran.

Drugi pristup je takozvani “on-cell” kapacitivni ekran, gdje se kao ćelija (cell) smatra LCD ekran. Konduktivni odnosno provodan ITO sloj se nanosi direktno na staklo LCD panela, te se spaja s elektrodama. Zatim se stavlja izolacijski sloj, pa drugi ITO sloj, te na vrhu polarizacijski sloj te zaštitni stakleni sloj.

Trenutno se najviše koristi prvi pristup jer se ne mora razvijati dva odvojena panela (jedan dodirni a drugi ne) što je financijski skuplje, a i sloj je deblji.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi (nastavak)

Nakon što smo vas malo educirali, nastavljamo s opisom Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfona. Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivne tipke, koje izgledaju malo drugačije. U Prestigiju su se malo poigrali s dizajnom pa su napravili tri tipke koje izgledaju ovako:

Prestigio MultiPhone PAP7500 recenzija

Imaju možda drugačiji izgled ali istu funkciju – lijeva je tipka za opcije, srednja za povratak na početni ekran, a desna je klasična tipka za povratak na prethodni ekran. Iznad ekrana se nalazi prednja kamera koja nije zanemariva – ima 8 MP i odlično će poslužiti za “slikom u slici”. E, to ćemo objasniti nešto malo kasnije.

Kada smo već kod kamera, sa stražnje se strane nalazi ona jača kamera po kojoj će se ovaj smartfon i pamtiti – ima 13 MP, auto fokus i dvostruku bljeskalicu, tako da može snimiti prilično dobre fotografije i u mraku. Kamere su, uz vrlo solidan ekran, vjerojatno najjači aduti Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfona.

Nećemo zaboraviti i u donjem dijelu spomenuti zvučnik, a iznad njega se nalazi oznaka za NFC povezivanje (Near Field Communication).

Dodajmo na kraju kako je Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon u stvari zanimljivog izgleda, to bi nekako bio najtočniji izraz. Osim što je zaobljeno gore/dolje, zaobljen je lagano i prema natrag, vjerojatno kako bi bolje ležao u ruci. Ipak, nemojte misliti da je zaobljena i baterija koja se nalazi sa stražnje strane. Nemojte nas pitati kako znamo, ali znamo…

Eh, da. Ono što moramo dodati je kako se u kutiji sa smartfonom (osim punjača, USB kabela, slušalica i uputa) nalazi i dodatna stražnja maska koja je napravljena od nešto kvalitetnije plastike nego što je to sama stražnja strana smartfona, pa ćete je staviti, ili nećete. I to ćemo nešto kasnije objasniti kad bi je trebali staviti a kad ne (niže, kod video igara).

Što se dimenzija tiče, one su 144 x 70,5 x 9,9 milimetara, te je težak 146 grama.

Hardverska konfiguracija, rad u Android OS-u, aplikacije

Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon koji smo dobili na test ima vrlo solidnu hardversku konfiguraciju, solidan procesor, jako dobar ekran i jake kamere.

Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon – osnovne hardverske karakteristike:
– EKRAN: 5 inčni IPS Full HD rezolucije 1920×1080 točaka (441 ppi točaka po inču )
– PROCESOR: 4-jezgreni MediaTek MT6589T na 1,5 GHz (28 nm), Cortex-A7 (ARMv7)
– GRAFIKA: PowerVR SGX544 na 357 Mhz
– RAM: 2 GB DDR3
– POHRANA PODATAKA: 32GB (nema microSD memorijsko proširenje)
– KAMERE: 8 MP prednja, 13 MP stražnja (auto fokus, dvostruka LED bljeskalica)
– OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
– BATERIJA: 2300 mAh
– OSTALE ZNAČAJKE: Wi-Fi, Bluetooth, 3G, OTG, GPS, A-GPS, e-Reader

Očekivali smo kako bi aplikacije u Androidu trebale raditi solidno, kao i prebacivanje iz jednog ekrana u drugi. Nije radilo baš onako glatko kako smo očekivali (s obzirom na 4-jezgreni procesor), ali nemamo neke veće zamjerke. Za samo pokretanje aplikacija jako dobro dođe i 2 GB RAM-a, što je presudno kod takvih stvari, naravno u pozitivnom smislu. Nedostatak RAM memorije nerijetko rezultira nepokretanjem ili usporenim radom aplikacija, pogotovo video igara.

Ono što nam se svidjelo na Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonu je pregršt aplikacija kojima je Prestigio “nahranio” ovaj smartfon. Tako ćete pronaći korisne aplikacije kao što su standardni i popularni Prestigio eReader (čitač e-knjiga – trenutno ima 760.000 knjiga na 25 jezika, od kojih je velik broj i besplatnih) PrintHaand  (ispis), NFC Task Launcher (bešična komunikacija), Tagstand Pisač, Navitel (navigacija), OfficeSuite 7 (uredski paket), McAfee Mobile Security (antivirus) i mnoge druge aplikacije. Prilikom samog prvog pokretanja Androida možete i odabrati mnoge dodatne aplikacije koje želite instalirati, što je dobro. A ne morate niti jednu.

Što se tiče potrošnje baterije, u nekom kombiniranom radu bi mogla izdržati cijeli dan. No, očekujte kako ćete je puniti svaki dan, u najboljem slučaju svaka dva dana. Bilo bi nam puno draže da je baterija izdržljivija.

Multimedija – audio, video, kamere

Idemo prvo secirati ono jednostavnije. Krećemo s audio zvukom koji je vrlo solidan. Zvuk nije nešto naročito jak, na raspolaganju vam je jedan zvučnik, no svira prilično čisto, bez izobličenja zvuka. Zvuk je dobar i na videu, odnosno filmovima. Isprobali smo nekoliko MP4 video zapisa, sve radi glatko, pa čak i rotacija ekrana i skakanje sa scene na scenu. Drugim riječima, procesor je dovoljno jak da odradio ovaj dio posla i tu nismo vidjeli nikakve probleme.

Ono što vas vjerojatno više zanima na Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonu je snimanje fotografija i videa. Najjači naglasak je na kameri, to smo već rekli, a kada bismo birali između fotografija i filmova, primarne su fotografije. Tu je Prestigio odradio nekoliko inovativnih sitnica koje će vam se vjerojatno svidjeti.

Ono što ćete prvo vidjeti je neka vrsna “navigacije” na sredini ekrana. Prestigio je lukavo iskoristio trkik i grafički prikazao žiroskop kojeg ionako imaju svi smartfoni, no ovdje vam je na malo drugačiji način prikazano njegovo “stanje”. To vam može odlično poslužiti ako želite vidjeti kako snimate, jeste li postavili smartfon točno vodoravno (žuta vodoravna linija) odnosno je li vam smartfon više okrenut prema gore ili prema dolje (plava linija u unutrašnjosti kruga). Dodatno možete postaviti i “mrežu” kako bi još točnije snimili fotografiju.

Druga stvar koju ćete primijetiti je sam izbornik za podešavanje slikanja fotografija odnosno snimanja videa. Izbornik je prilično detaljan i mogućnosti imate raznih – podsjetit će vas vjerojatno na neke druge modele, no ovdje je to malo drugačije prikazano, u zelenoj nijansi. primjerice, ISO možete podesiti do 1600, možete podesiti balans bijele boje, HDR (koji ne radi dvostruke slike, nego svaku morate “okinuti” posebno – niže je foto album, prva slika bez a druga s HDR-om), veličinu slike i slično. Kod videa su opcije nešto skromnije. Malo nas je zbunio način paljenja videa, za to vam služi tipka u donjem lijevom kutu (portait) ili gornjem lijevom (landscape), trebate je pomaknuti lijevo/desno, odnosno gore/dolje (ovisno o orijentaciji ekrana). Izoštravanje slike radi prilično dobro, a i snimali smo neke fotografije u mraku, dvostruka bljeskalica ima snage. Uglavnom ima dovoljno opcija i za naprednije korisnike, tako da vjerujemo kako ćete sa Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonom snimiti prilično dobre fotografije.

Jedna od opcija koju vrijedi istaknuti je “slikom u sliku“. To znači da možete snimiti neki pejzaž i u njega umetnuti svoju sliku. Kako to radi? Pokraj okidača imate malu ikonu sa strelicom koju trebate stisnuti i ulazite u mod sa “dvostrukom kamerom” – prvu manju fotografiju snima prednja kamera (primjerice vas), a druga snima okoliš (stražnja kamera). Zgodno je što unutrašnju sliku možete postaviti u koju god želite dio velike slike, malo smo se igrali s tim i pogledajte što smo snimili, zgodno, zar ne?

Još jedna opcija koju treba spomenuti je “burst” snimanje više fotografija uzastopno – snimate ih tako da držite tipku za fotografiranje, a smartfon će odraditi ostalo. Ono što nismo spomenuli je da uvijek prilikom snimanja pokušate imati ruku što mirniju inače će biti mutne. No, to vjerojatno znate.

Posljednje što smo isprobavali je snimanje videa. Prednja kamera može snimiti HD video od 1280×720 točaka, dok stražnja kamera snima Full HD video od 1920×1080 točaka. Ipak, sama kvaliteta videa nas nije toliko očarala kao snimljene fotografije koje su ipak puno bolje, odnosno imate puno više mogućnosti.

Ukratko, fotografija je ono što je dominantno na Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonu. I to radi prilično dobro, bit ćete i više nego zadovoljni. Evo još nekoliko snimljenih fotki…

Video igre

Smartfon s četiri jezgre, PowerVR SGX 544 grafika, igre bi morale raditi. Taj smo posao povjerili redakciji , koji su se sa Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonom igrali nešto više od 24 sata, i vratili su nam ga sa svojom “konačnom ocjenom”. Ipak to oni rade puno bolje od nas, nećemo se petljati u njihov posao.

Smartfon je testiran na tri zahtjevnije igre, one jednostavne više nisu zanimljive. Evo što su otkrili…

Dead Trigger 2 – igra sa zombijima, trči i udri ih čim više. Trebate srediti sve zombije i doći do određenih lokacija kako bi napredovali na slijedeći nivo. Igra radi bez problema, smartfon se neznatno zagrijava.

Real Racing 3 – naš standardni gamerski benchmark, najpoznatija trkaća simulacija za Android. Ima zastajkivanja u igri, trzanja prilikom vožnje, očito je da smartfon radi na granicama snage. Stražnji dio oko kamere se dosta zagrijava.

N.O.V.A. 3 – naš novi gamerski benchmark (uskoro pripremamo još jedan). Vrlo žestoka i zahtjevna pucačina u prvom licu (FPS). Dio ste elitnog tima koji ima vrlo kompleksne zadatke. Uglavnom, morate spasiti planet zemlju od uljeza. Također ima trzanja, a smartfon se prilično zagrijava sa stražnje strane. Primjetno je i osjetno trošenje baterije.

Zaključak je jasan – Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon može poslužiti za igranje, ali ga u prvom redu preporučujemo za igranje jednostavnijih igara, odnosno takozvano “casual” igranje. Za one malo žešće igre bi moglo biti problema, jer se osjeća zamor hardvera s jedne strane, a zagrijavanje s druge strane. Ako baš morate, onda to činite u kraćim vremenskim periodima.

E, sad i ono dodatno pojašnjenje za dodatnu stražnju masku – dok igrate video igre, svakako skinite masku kako ne bi došlo do pretjeranog pregrijavanja. S druge strane, dok se ne igrate preporučujemo korištenje stražnje maske jer će zaštititi stražnju kameru koja je gotovo u ravnini stražnje površine.

Hvala Gamebox ekipi, nagradite ih klikom na .

Benchmark testovi

Nakon analize hardvera, softvera i samog dizajna odlučili smo pogledati i kako se Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon ponaša u benchmark testovima koje uzimamo samo kao orijentacione brojke. Uvijek nas više zanima usklađenost hardvera i softvera, odnosno kako se smartfon ponaša u “stvarnom svijetu”, odnosno kako rade aplikacije, igre i druge sitnice. Brojke sve češće pokazuju jedno, a u praksi se uređaj može ponašati sasvim drugačije.

U višestrukom prolazu benchmark testova dobili smo slijedeće prosječne vrijednosti:
– AnTuTu 4 – 13399 bodova
– GeekBench 3 – 237 bodova (1 jezgra) – 559 bodova (4 jezgre)

Ono što smo primijetili prilikom testiranja na AnTuTu 4 testu performanse lagano opadaju kako se smartfon zagrijava, dok u Geekbench testu se brojke drže stabilno, ali se  Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfon i dalje zagrijava. Koje smo sve podatke dobili pogledajte na slikama niže.

Zaključak

Prestigio MultiPhone PAP7500 je u zanimljiv smartfon. Ono po čemu ćemo ga zapamtiti je kako je to trenutno Prestigio s najjačom stražnjom kamerom koji smo imali na testu, a to isto možemo reći i za prednju kameru. Ili konkretno – stražnja od 13 MP, a prednja od 8 MP, možemo reći pohvalno. Isto tako, kamere snimaju vrlo dobre fotografije, a i dvostruka bljeskalica će odraditi korektno svoj posao i u mraku.

Druga pozitivna stvar na Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonu je svakako ekran koji je 5 inčni Full HD i  prilično je kvalitetan i vidljiv je i pri dnevnom svjetlu. Bez problema ćete moći koristiti multimediju – gledati filmove, slušati glazbu, ali i snimiti pokoji video. Video zapisi su također Full HD (stražnja kamera) odnosno HD (prednja kamera), no video nam se ne čini toliko kvalitetan kao fotografije. Kad već spominjemo fotografije, posebno nam se sviđa i mogućnost snimanja “slikom u sliku”, što smo ranije objasnili (pogledaj gore).

Slabija karakteristika mu je procesor koji cijelo vrijeme radi “na granici”, zahtjevnije video igre malo teže rade i dolazi do osjetnijeg zagrijavanja uređaja. Isto tako, baterija nam se čini preslaba za ovaj model, gotovo je sigurno da ćete je puniti svaki dan. Isto tako, navikli smo na Dual SIM smartfone kod ciparske kompanije, no to Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfone nije, podržava samo jednu microSIM karticu. Isto tako, nema microSD memorijsko proširenje, no ako vam je 32 GB dovoljno prostora, onda ovo i nije nedostatak.

Ono što je uvijek dobro kod Prestigija je bogata softverska podrška koji većina recenzenata, ali i korisnika zanemaruje, a tu ima itekako puno “materijala” za isprobavanje.

Naravno, ono presudno kod kupovine je ipak – cijena. S obzirom da smo ovaj model dobili nešto kasnije (ne našom krivicom) Prestigio MultiPhone PAP7500 se već prodaje u Hrvatskoj po cijeni od 2.199 do 2.489 kuna, ovisno gdje kupujete. Puno ili malo? Hmmm, ono Prestigio želi pokazati ovim modelom je kako više nije jeftini brand, svim silama se žele  popeti stepenicu više. U skladu s tim trendovima je i cijena Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfona, nešto je viša. Je li cijena opravdava ono što je uloženo u hardver i softver, to ćete procijeniti vi kupci. Mi ćemo pokušati biti – neutralni.

Više informacija o Prestigio MultiPhone PAP7500 smartfonu potražite na .

+ Hvalimo
+ jake kamere od 8 MP i 13 MP (snimanje “slikom u sliku”)
+ vrlo solidan Full HD ekran
+ softverska podrška

– Zamjeramo
– zagrijava se kod igranja video igara
– ne podržava microSD memorijsko proširenje
– baterija se brzo troši

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.