Prestigio MultiPhone 7600 DUO recenzija – prvi phablet ciparske kompanije

Fotografija članka: Prestigio MultiPhone 7600 DUO recenzija – prvi phablet ciparske kompanije

Prestigio je postao poznat brend na domaćem smartfone tržištu. Tvrtka je upravo proširila svoju ponudu prvim divovskim potomkom – Prestigio MultiPhone 7600 DUO, phabletom, najavljenim na Specifikacijama ulazi u srednju kategoriju, nudeći “maksimalni smartphone” po prihvatljivoj cijeni od 2.299,00 kn. Nepoznate činjenice koje smo otkrili tijekom testiranja i što sve možete očekivati od modela dijelimo s vama.

Oglas

Danas rijetko u paketu s mobilnim uređajem dolaze osim kabela za povezivanje, adaptera za napajanje i slušalica, neki posebni dodaci. Zato u recenzijama se ne osvrćemo na kutije pakiranja. Ovog puta moramo napraviti iznimku jer u paketu s uređajem dolazi kvalitetan Flip cover koji štiti  priključke i kontrole od prašine, zaslon od ogrebotina ali ujedno ga i budi u suradnji sa senzorom blizine. Palac gore za ovaj praktičan dodatak.

 

Inspekcija dizajna, funkcionalnih tipki i utora  

 

Prestigio MultiPhone 7600 DUO je dimenzijama 166.5 x 84.4 mm velik uređaj. Nije debeo sa 8.4 mm (npr. – 8.6 mm), niti se ne osjeća posebno njegova hipertrofija. Vizualno djeluje neinventivno, pomalo dosadnim dizajnom zaobljenih kutova, ali sve je kvalitetno sklopljeno. Ako bi trebali opisati jednom riječju vizualni dojam, ta riječ bi bila – korejski, što je i jedna vrsta komplimenta. Opći prvi dojam podižu bočni rubovi svojim razigranim teksturama.

Ukupni grip je ugodan s obzirom na dimenzije uređaja, iako jednom rukom (palcem) je zapravo ne moguće kontrolirati više od polovice zaslona bez obzira imate li veliku šaku ili stvarno duge prste.

Za razliku od Samsung Note 3, nema softversko rješenje koje bi vam omogućilo povući dolje obavijesnu traku, ili promijeniti tab u pregledniku. U džep hlača ne može stati cijeli da ne viri i žulja. No, ove zamjerke nisu ozbiljni nedostaci  za sve potrošače, zavisno o  individualnom mišljenju i ukusu, ili što kome odgovara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dno i vrh tijela su relativno jednostavni. Tu pronalazimo samo standardni 3.5 mm utor za slušalice i USB sučelje, donji dio ima utor za lakše uklanjanje poklopca. Lijepo je da podržava OTG za povezivanje s USB-stikom ili mišem ili vanjskom tipkovnicom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve tipke (dvostupanjska kontrola glasnoće, buđenje zaslona, uključivanje uređaja) su na lijevom boku. Pritiskom na bilo koju od njih povratni proces je dobar. Tijekom razgovora za pristup ovim tipkama nećete morati istezati palac ako ste ljevak ali kažiprst ćete morati,  ako ste dešnjak i nemate baš duge prste.

Prednji panel i zaslon 

Širina zaslona je 5.72 cm. Dužina je 10.16 cm. Desni i lijevi rubovi okvira mjere cca 0.4 cm, dok gornji i donji 1.7 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na gornjem okviru je mrežica zvučnika uvučena u tijelo (skuplja prašinu), bijeli LED obavijesni indikator i 8 MP prednja kamera. Ispod su funkcijske tipke s vrlo slabim pozadinskim osvjetljenjem, tek toliko da se ne bi izgubili u navigaciji u mraku. Ekran duljine dijagonale 15.4 cm je IPS TFT, rezolucije 720 x 1280 piksela s gustoćom 245 točaka po inču na 16 M boja i vremenom osvježenja od 60.38 Hz.  Finoća zaslona je još uvijek u prihvatljivim granicama.  U normalnom vidokruga gledanja nije vidljiva zrnatost. Podržava do pet istovremenih pritisaka prstiju. Zaslon odlikuje OGS tehnologija punog laminiranja.  Pruža jasan i svijetao prikaz (svjetlina je podesiva ručno i automatski). Maksimalna svjetlina zaslona nije rekord, ali dovoljna je za većinu okolnosti u kojima prosječni korisnik  phablet koristi.  Kutovi gledanja su za pet. Nemamo zamjerke.

Untitled zaslon

Zaslon je (navodno) zaštićen slojem protiv grebanja,  ali proizvođač ne navodi o kojoj vrsti zaštite se radi. Da zaslon sakuplja otiske prstiju to smo već počeli prihvaćati kao nešto normalno u jeftinoj i srednjoj nižoj kategoriji uređaja, ali  to nas nervira.  Dakle, ako ste poput nas, za uklanjanje ružnih otisaka morati će te često koristiti krpicu. Vrijeme odziva zaslona, ujedno i žarište koje proizvođači nastoje uvijek dobro optimizirati, za Prestigio MultiPhone 7600 DUO, možemo samo dati palac gore.

Stražnja strana Prestigio MultiPhone 7600 DUO

Stražnji poklopac je tanka stijenka, dovoljno elastična, dijelom  mat teksture sa  Prestigio logom. Plastika mijenja tonalitete boje ovisno o izvoru svjetlosti. Simpa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na vrhu je 13 MP kamera. Ispod je bljeskalica.  Leća kamere bit će  kontaminirana prstima ako phablet se koristiti u vodoravnom načinu rada,  jer pozicionirana je vrlo blizu gornjeg ruba. 

Otvori za zvučnik su prema dnu. Postavljanjem uređaja na leđa nastaje blago gušenje zvuka usprkos dvije male kvržice koje bi trebale osigurati njegovo normalno širenje. Prosječna glasnoća zvučnika je 90 dB. Reprodukcija MP3 datoteka, ovisno o vrsti glazbe koju slušate,  zna bit iskrivljena ili nestabilna. To se osobito uočava na visokim frekvencijama. Od ovog nedostatka jedino ne pate   ili .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stražnji poklopac se može otvoriti i baterija zamijeniti. Nakon uklanjanja poklopca uočavaju se dva utora za SIM kartice i jedan za memorijsku karticu.

SIM1 podržava standardne dimenzije kartica dok SIM 2 mini klasu. Poput ostatka konkurentskih uređaja, tehnologija na kojoj se bazira njihov rad, je dual standby.

 

Specifikacija sklopovlja  i  funkcionalnost

 

Prestigio MultiPhone 7600 DUO koristi 4-jezgreni MediaTek MT6598T procesor (svibanj 2013) takta 1.5 GHz i 357 MHz PowerVR SGX544MP GPU, sa 1 GB DDR RAM-a (967 MB) i 4 GB (2419.63 MB –korisnički dostupno) interne memorije proširive microSD, microSDHC karticama do 32 GB.  Moguće je odabrati gdje želite spremiti aplikacije: u memorijsku karticu ili ugrađenu memoriju. Sam MTK6589T procesor je vrlo dobar. Temelji se na 28 nm procesnoj tehnologiji. Jezgre rade na energetski učinkovitoj arhitekturi Cortex-A7. Performanse čipa su dovoljne za svakodnevnu upotrebu u što smo se uvjerili osobno kroz naše druženje s uređajem. Učitavanje teksta, otvaranje dokumenata ili slika,  iako se ne odvija u trenu, općenito nema problema. Isto tako ne postoji internetski sadržaj na koji se treba dugo čekati za otvaranje.

Naše pozitivno iskustvo u radu s uređajem su potvrdile i brojčane vrijednosti provedenih softverskih testova performansi. Naravno da smo rezultate mjerenja uzeli s rezervom budući da su podložni manipulacijama ( predvodi AnTuTu), ali mi zato koristimo uvijek komercijalni Geekbench 3, koji nema afera. Pogledajte kako je rangiran  naš testni model:

Brzina otvaranja programa ovisna  je o hardverskim performansama i nemamo neke veće primjedbe.  Pitate li se kakva je fluidnost rada, odgovorit ćemo i na to pitanje, ali prije toga ukratko ćemo vam opisati kako testiramo i donosimo procjenu.  Vodimo se grafičkim mjerenjima i empirijskim doživljajem kroz promatranjem različitih scena. Zašto?  Ako video reprodukcija teče glatko, to nužno ne znači da će igre teći glatko i skaliranje slike ili obrnuto. Fokusiramo se na zumiranje i pomicanje u mrežnom pregledniku, grid listanje itd. Kroz softverska mjerenja  ako rezultati nam se vrte oko 60 ili više okvira ( ),  tada kažemo da sustav s korisničkog iskustva radi glatko ili fluidno. Za Prestigio MultiPhone 7600 DUO, dobili smo jedno mješovito iskustvo. Gledajući phablet kao poslovni uređaj tu nemamo  zamjerki. Usko grlo je samo RAM. Ako promatramo phablet kao uređaj za igranje 3D zahtjevnih igara, tada ne možemo biti previše zadovoljni. Naime, PowerVR SGX544 , blago rečeno, nije nova verzija čipa (prvi model 2010), i zato može i izaziva nagli pad performansi i pokazati neuravnoteženost u novijim 3D-aplikacijama, a  bez obzira na optimizaciju. Tako nam je Need for Speed Most Wanted igra radila kao usporeni film, dok Real Racing 3, Modern Combat 4 i Dungeon Hunter 4,  prilično glatko. U cjelini, nije problem pokrenuti većinu igara i za manje zahtjevne igre nema zime :), ali teški igrači mogli bi biti nezadovoljni.

Povezivanje

Od osnovnih modula Prestigio MultiPhone 7600 DUO za povezivanja ima Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11n + HotSpot , GPS + AGPS, NFC i raznovrsnost u GSM/3G frekvencijama ( 2G GSM 900 / 1800 – SIM1 i SIM2; 3G GSM HSDPA 900 / 2100/ GPRS/ EDGE).  Što se tiče GPS-a, radio je dobro  bez obzira što su MediaTek čipovi poznati da imaju ponekad problema s navigacijom. Vjerojatno na planini Jufeng na Tajvanu, navigacija radi savršeno pa ne bi smjeli zamjeriti proizvođaču ako na satelite čekamo 15 ili više minuta. Tako je bilo i u slučaju našeg testnog modela za prvi hladni start.

Nakon toga više nismo imali problema da nas sateliti pronalaze i prate ma gdje bili. Wi-Fi radi dobro, a brzina je na srednjoj razini, no nema gubitka signala na javnim bežičnim mrežama (Trg bana Jelačića, zagrebački kafići…)

NFC modul nudi osim standardnog prijenosa slikovnih ili tekstualnih informacija između kompatibilnih uređaja i nekoliko dodatnih opcija kroz dvije aplikacije: NFC Task Launcher koja kroz tagove omogućuje uključivanje i isključivanje WiFi modula ili Bluetooth modula u automobilu, postavljanje phableta na način rada „ne ometaj“ nakon što se vratite umorni s posla kući ili želite kvalitetno provesti s nekim vrijeme bez ometanja.

Tagstand pisač je aplikacija koja pokreće određene zadatke (otvara mrežnu stranicu, automatski prijavljuje na Foursquare,…) kada otkrije NFC oznaku ili ako Bluetooth ili WiFi veze promjene stanja. Nudi spremanje zadataka upravljanja, dijaloge za pisanje oznaka, a nemate li NFC oznake, postoji poveznica za kupnju NFC naljepnica. Od senzora tu su: 

Screenshot_2014-02-15-09-23-47

Test baterije 

Kapacitet baterije je 2600 mAh. Za phablet možda izgleda malo ali MediaTek čipseti su ekonomični za razliku od Snapdragon ekipe.Od nule do sto posto punjenje kapaciteta baterije traje 2 sata i 50 minuta.

 

Prvi test koji smo proveli uključuje sljedeće testno okruženje: puni kapacitet baterije, maksimalnu svjetlinu zaslona, aktivne mobilne mreže, WiFi, Hangouts i sinkronizaciju jednog računa e-pošte. Ovaj test nam je pokazao da kontinuirano vrijeme reprodukcije filmova s YouTube kanala korištenjem WiFi modula isprazni energiju baterije za 3 sata i 11 minuta. Drugi test, pod istim testnim okruženjem ali na 50% svjetline zaslona dao nam je 1 sat i 32 minute više autonomije baterije. Nakon ova dva testa napravili smo ih još nekoliko i detektirali sljedeće: Videozapis s memorijske kartice na maksimalnoj svjetlini reproducira 4 sata i 2 minute do gašenja uređaja. Google navigacija nam je pojela za 10 minuta 6% električne energije. Dakle, prilikom intenzivnog korištenja phableta morat će te uređaj puniti svakodnevno u večernjim satima a igrate li u međuvremenu zahtjevne igre, već nakon 4-5 sati. Sve u svemu smo zadovoljni autonomijom baterije.

 

Android 4.2 Jelly Bean i  recenzija softvera 

 

Prestigio MultiPhone 7600 DUO radi pod kontrolom Google Android verzije 4.2 Jelly Bean. Početne zaslone možete napuniti raznim widgetima ali imajte na umu da su oni stalno budni pa tako drže aplikacije aktivne u pozadini,  time troše bateriju i memoriju. Isto tako više od tri početna zaslona usporavaju rad.

Korisničko sučelje je u osnovi javna inačica Androida. Nema previše značajnih dizajnerskih preinake od proizvođača. Osim svih standardnih Google aplikacija za koje mislimo da ih više nije potrebno komentirati, Prestigio je dodao svoje i third-party aplikacije, a na neke ćemo se malo detaljnije osvrnuti.

Aktualno je koncentrator RSS vijesti  u stvarnom vremenu. Osim predloženih tematskih skupina koje obuhvaćaju razna područja od interesa korisnika, moguće je dodati u knjižnicu i svoje omiljene mrežne stranice. Ovakav način čitanje RSS vijesti je puno elegantniji od otvaranja desetak tabova u mrežnom pregledniku.

Es File Explorer je odličan alat za fino podešavanje i manipulaciju svim datotekama i aplikacijama u phabletu. 

Budilica s ugrađenom timerom je redizajnirana kao i widget za početni zaslon koji ima prikaz dana i vremenske prognoze. Sviđa nam se. Print Hand se koristi za izravan ispis dokumenata s phableta preko WiFi , Bluetooth ili USB kabela. Nismo imali mogućnost testirati bežićni ispis ali smo testirali korištenjem USB kalbela i jako smo zadovoljni.

QR Droid je skener i čitač QR koda i barkoda. Radi izuzetno brzo. Prestigio Installer omogućuje instaliranje brojnih aplikacija od 250 + Solitaire, pretvarač valuta SugarSync oblak usluge za pohranu (besplatno samo godinu dana) do Adobe Flash Playera.  Prevoditelj  je kao što sama riječ govori, pravi prevoditelj za nekoliko jezika i bazira se na Google prevoditelju. Želite li ga koristiti, automatski će se preuzeti u memoriju, a zatim se može koristiti bez internetske veze. Snimati razgovore možete samo uz jedan klik, a ugrađeni FM-radio podržava RDS. Od ostalih aplikacija ima ,  McAfee Mobile Security,  Media 3d, Navitel navigacija, Office Suite, To Do, Provjera nadogradnje, QuickSupport itd.

Internet: Za surfanje svijetom interneta moguć je odabir od tri preglednika: izvorni Android, Chrome i Opera. Bez obzira koji da smo koristili nismo uočili neke probleme. Čak i “teške” stranice se učitavaju i renderiraju bez problema. Brzina učitavanja stranice je vrlo slična iskustvu s desktop preglednika To je sve što želite. Ovdje bi možda dodali da ako imate otvoreno više od 6-7 kartica dolazi do zastoja na koju sekundu između prebacivanja. Ako vam je potrebna sinkronizacija s računalom, onda je Chrome najbolji izbor. Ne bi bilo na odmet da bez obzira koji preglednik koristite instalirate Flash Player plugin i imate maksimalnu kompatibilnost sa stranicama koje posjećujete. Preglednici podržavaju skriveno pregledavanje mrežnih stranica koje neće biti zabilježene u povijesti.

Tipkovnice: Govoreći o tipkovnicama nećete imati problema s unosom teksta zahvaljujući samoj veličini zaslona pa da i imate „čevape“ umjesto prstiju. Prestigio tipkovnica dolazi u nekoliko boja tako da imate još jednu mogućnost personalizacije. Numerička tipkovnica kao i kalkulator su prilagođene za pisanje lijevom ili desnom rukom što je svakako za pohvaliti. Šteta da i standardna virtualna tipkovnica nema tu vrstu prilagodbe.

Posebno bi pohvalili brojne geste koje su dostupne za korisnike. Za razliku od  gesti koje su dio  nekih Samsungovh modela , ove geste sve rade i nije potrebno da trenirate mjesec dana  ne bi li ih napokon koristili.  

Gesteeeeeeeeee

 

Multimedija

Prestigio MultiPhone 7600 DUO je opremljen s 13 MP stražnjom kamerom s BSI senzorom, autofokusom i digitalnim zoomom, kao većina perjanica u 2013. Vjerojatno je matrica iz Sonyja, i prilično velikog formata. Osim automatskog izoštravanja podržan je fokus na dodir. Maksimalna rezolucija fotografija je 4128 x 3096 točaka u omjeru 4:3 dok u 16:9 je 3328 x 1872 točaka.

Softverska podrška nema deficita u postavkama i standardna je za uređaje temeljene na MediaTek procesoru, što uključuje kontinuirani način snimanja na maksimalno 8 MP, HDR, Panoramske fotografije, geolokacijske informacije, filtre, scene, balans bijele boje, postavke zasićenja, kontrasta, oštrine i brzine, odabir tonaliteta kože kod snimanja portreta… itd.,

HDR usporedba

HDR mod daje kao rezultat prilično dobru svjetlinu fotografijama i dosta prirodni učinak. Algoritmi za obradu dobro su optimizirani, sustav ne griješi često s bijelom bojom, iako mislimo da ima još mjesta poboljšanjima posebice za fotografije korištenjem bljeskalice i za noćne fotografije.

uvećanje

Uglavnom u dobrom svjetlu, kvaliteta je blizu današnjih perjanica. Dobro, nisu u rangu Nokia 1520 phableta ili Nokije 1020, ali su vrlo blizu. Uz malo znanja o fototehnici, odnosno ispravno postavljenim parametrima kroz ručne postavke, kvaliteta snimljenih fotografija je veća od prosjeka na tržištu. Pogledajte uzorke fotografija snimljenih 13 MP kamerom:

Fotografije u punoj velićini su dostupne .

U ovoj priči oko kamere trebamo spomenuti i prednju kameru koja ima 8 MP.  Jako smo zadovoljni s dobivenim fotografijama: 

Video set je relativno jednostavnih opcija vrlo sličnih onima u modu za fotografije. Maksimalna video rezolucija snimanja je 720 x 1080 točaka. Od opcija na raspolaganju ima povećanje osjetljivost mikrofona i postavka rezolucije. Odaberete li “visoka” dobit će te navedenu rezoluciju video snimke (3GPP Audio/Video) s konstantnom brzinom od 24 megabita / sec pri 30 sličica/sec. Na drugoj strani, uključivanjem opcije „visoka“, dobivate nižu rezoluciju. HD videozapisi izgledaju bolje nego na većini tableta.

(*primjer brzog kretanja, swnimanja iz blizine…. da bi uočili kvalitetu fokusiranja)

Naš protagonist ima brojne opcije i mogućnosti za daljnje poboljšanje kvalitete fotografija ili izražavanje kreativnosti.

Video player može reproducirati AVI MP4/H.264/H.263/WMV/ formate s maksimalnom rezolucijom od 1920×1080 točaka. Ima malo prilagodbi za bolju reprodukciju.  Postoji samo na videu mogućnost kretanja naprijed ili natrag. Želite li  gledati filmove bez obzira na video formate, preporučamo da koristite BS Player ili MX player.

Glazbeni svirač podržava sve standardne formate i ima samo osnovne funkcije.

Screenshot_2014-02-16-22-29-17

 

Ukupni dojam

Prestigio je kompletan phablet iako nema snažan hardver. 1 GB RAM-a često je usko grlo i to ne znači da ga automatski morate diskvalificirati. Nedostatak RAM-a nećete zamijetiti tijekom korištenja standardnih komunikacijskih aplikacija ili  dok radite na tekstu. Kvaliteta materijala korištena u izradi je dobra. U skladu je s cijenom. Zaslon nudi dobru kvalitetu, boje nisu žive prema očekivanjima ali daje osjećaj da ima punu HD rezoluciju, a ne samo 720p HD. 13 MP fotoaparat prilično nam se je svidio. Autonomija baterije je osrednja ali ne odskače previše od prosjeka. Dual-SIM značajka, iako ju ne morate koristiti, ima scenarija u kojem će imati dodatnu vrijednost.

Ono što dodatno treba istaknuti je kako kupci Prestigio MultiPhone 7600 DUO smartfona u cijeni dobivaju punu inačicu OfficeSuite aplikacije, 200GB MultiCloud pohrane u “oblaku” (kao i drugi MultiPhone i MultiPad korisnici), dodatnu vrlo robusnu i korisnu “flip cover” futrolu, te 2 godine međunarodne garancije (uz korisničku podršku). Drugim riječima, omjer uloženog/dobivenog je vrlo povoljan što možete i sami zaključiti.

Ukupno gledajući, Prestigio je definitivno zanimljiv phablet i cjenovno prihvatljiv model za razliku od većine svoje konkurencije zvučnijih imena. Svidio nam se.

Muški pogled  na Prestigio MultiPhone 7600 DUO u video recenziji…

– Dizajn –   

– Hardver –

– Softver –  

– Multimedija – 

– Ukupni dojam –  

Konačna ocjena:  7.2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.