Prestigio MultiPhone 5430 by Intel inside – ne iznenađuje, ne razočarava [TEST]

Fotografija članka: Prestigio MultiPhone 5430 by Intel inside – ne iznenađuje, ne razočarava  [TEST]

Prestigio je brendirao novi smartphone nastao u suradnji s Intelom – Prestigio MultiPhone 5430. Ovim modelom obje kompanije ciljaju na klijente iz istočne Europe i na segment pristupačnih smartphonea niže ili srednje klase.

Oglas

 

U pakiranju uz Prestigio MultiPhone 5430 smartphone dolazi  kožna torbica za zaštitu i slušalice u boji samog uređaja, uz pripadajuće upute i kablove za povezivanje ili napajanje uređaja.

Intel Inside

MultiPhone 5430, za razliku od ostatke linije nije DualSIM. Kao što smo već spomenuli, njegov čip je proizvod tvrtke u Santa Clari, Intela. Prije nego krenemo otkrivati detalje, želimo vas upoznati s mogućim problemom oko kompatibilnosti nekih aplikacija na Google Play-u i . Pitate li se zašto, odgovor je sljedeći: Skoro sve. apk imaju osnovni izvor koda u Java programskom jeziku, ali neke od njih i ugrađene binarne datoteke za ARM platformu. Budući da ARM platforma ima svoj izvorni kod, a Intelova x86 drugi, tu dolazi do nekompatibilnosti. Taj postotak aplikacija nije velik. Prema Intelu, 90 % aplikacija na Google Play-u radi bez ikakvih problema na x86.(realno, i više).

Početni problem je umanjen lansiranjem “binarnog prevodioca” – ( virtualnog stroaj) u SDK alat od strane Intela, namijenjenog prilagodbi aplikacija za x86 izvršni kod. Ukratko, aplikacije pisane korištenjem SDK alata će te moći bez problema pokrenuti na vašem smartphoneu, ali one koje nisu, i pisanesu  korištenjem za ARM procesore, nećete moći pokrenuti. Naletite li na neku iz onih 10%, znat će te u čemu je problem. Sada kada smo i to razjasnili, bacimo se na recenziju.

 

Specifikacija i funkcionalnost

MultiPhone 5430, ima ugrađen Intel Atom procesor (zamjenjuje Z2420)  maksimalnog radnog takta do 1.2 GHz. To je 32-nm “dvojezgreni procesor zasnovan na Clovertrail+ platformi, optimiziranoj za korištenje u smartphoneima, ali je još uvijek iteracija u staroj Saltwell jezgri.  Procesor je izgrađen s Hyper-Threading tehnologijom. To znači da je single-core,  ali Hyper-Threading emulira dual-core, odnosno omogućuje jednoj fizičkoj jezgri da se pojavljuju kao dvije logičke jezgre. Ova tehnologija udvostručuje ovršne resurse i sve što potencijalno povećava ukupnu učinkovitost sustava.

Radna memorija dual-channel je opremljena s kapacitetom od 1 GB (32-bitni LP-DDR2 RAM)  i 4 GB interne memorije.  Za korisnike je na raspolaganju malo više od 2 GB ( 1.01 GB – unutarnja i 1,03 GB na bazi ugrađenog flash-diska), što je za  upotrebu dovoljno niste li zahtjevni korisnik.  Memorija je proširiva do  32 GB putem microSD kartice. Tijekom testiranja nismo naišli na  ozbiljnija zamrzavanja sustava i brzina rada je vrlo dobra.


Ali prema sintetičkim testovima, performanse su  lošije u odnosu na ARM procesore.  Budući da su procesori iz Intela, svojedobno  imali lažnu podršku u rezultatima testa  i  visokim performansama (na što su autori upozoreni),  smatramo  da su sada sintetički rezultati uredu.  Tako benchmark aplikacija AnTuTu v3.32, nakon isparavljenog propusta pokazuje  20%  manje vrijednosti rezultata testa procesora u odnosu na ranije inalice.  (Toliko o sintetičkim testovima i njihovoj pouzdanosti :))


Platforma uključuje integrirani Intel Graphics Media akcelerator s grafičkom jezgrom koja podržava frekvenciju 300 MHz, pružajući realno full HD video kodiranje i dekodiranje na 30 fps, s hardverskim ubrzanjem. GPU je) PowerVR SGX540 (ImaginationTechnologies) koji bi trebao imati dovoljno snage za grafički intenzivne igre.

Budući da Intel je na predstavljanju ove nove mobilne serije čipova pokazao učinkovitost svoje tehnologije na igri Epic Citadel,  mi smo također model testirali kroz istu igru, zbog ugrađenog frame testa koji koristi Unreal Engine,  kao mjeru  GPU računalnih performansi. Ali isto tako imajte na umu da rezultati ne predstavljaju apsolutnu učinkovitost smartphonea. Učinci u ovoj igri su relativno visoki. Prikaz je lijep, dobre svjetline i efekata sjena ali su uočljiva pomicanja i blagi trzaji.  Je li zbog složenosti scena ili razlog leži negdje drugdje (u broju procesorskih jezgri i frekvenciji), frame rate oscilacije su  znale biti   relativno velike.  U prosjeku smo dobili 45.9 FPS, dok je kompatibilnost s ARM, dala rezultat 31.2 FPS, što je 32% manje.  Iz toga bi mogli zaključiti da ipak binarna pretvorba s početka ove recenzije ima posljedice na kvalitetu.

Ostale specifikacije su standardne: Bluetooth 2.1; Wi-Fi IEEE 802.11b / g / n plus WiFi Direct; HSPA + modem ( XMM 6265) s podrškom za roaming, HDMI 1.3 a sučelje; USB OTG 2.0 podršku i FM radio s RDS-om. Ono što nas je iznenadilo, vezano je uz postavke radija i vremena njegova isključivanja. Automatsko isključivanje (korisnički podesivo) kreće se od 30 minuta do 2 sata.  Internet i bežične mreže mogu se dijeliti.
Od senzora prisutni su akcelerometar (STMicroelectronics) , digitalni ambijentalni senzor, proximity senzor (Rohm RPR400) i virtualni orijentacijski senzor (by Honyvell). Senzori nisu previše osjetljivi što je vidljivo iz testnih mjernih rezultata:

Dizajn, funkcionalni elementi i kvaliteta izrade

Tijelo je izrađeno od vrlo sjajne tvrde plastike, pravokutnih linija i zaobljenih vrhova( što čini uređaj u ruci prilično ugodnim)  u dimenzijama 126 x 64, 7 x10 mm.   Ostavlja opći dojam jednostavnosti i dizajnerski nam ne budi emocije. Svojom masom od 140 grama ne osjeća se previše teško.  Oko bočnih strana proteže se  okvir, opet od plastike, koja  samo oponaša krom. Lijevi i desni rub oko ekrana su relativno uski (cca 10 mmm) što cijelom modelu daje jednu dozu više kompaktnosti.

Lijeva i desna strana okvira su konkavne prema sredini  i  tako stvaraju vizualni dojam da je tijelo na ovim točkama tanje, iako nije. Ono što nam se sviđa je činjenica da nema nikakvih vidljivih praznina između elemenata ali nam se definitivno ne sviđa savršenstvo ažuriranja prljavštine i otisaka prstiju.

Na gornjoj lijevoj strani je  samo MRT port, kombinacija između HDMI i micro-USB,-a za punjenje baterije, prijenos datoteka i spajanje na PC .

Na desnom boku imamo tipku za kontrolu glasnoće i dva položaja okidača fotoaparata.

Na stražnjoj strani je najuočljiviji Prestigio logo i Intel Inside oznaka. Zvučnik u donjem lijevom uglu ima relativno dobru glasnoću i nizak dinamički raspona.

Za slušanje glazbe bolje je koristiti slušalice koje dolaze u paketu. One nisu loše ali za bolju kvalitetu zvuka nabaviti neke druge, bolje kvalitete (možete li financijski).

Poklopac se otvara s lakoćom. Njegovim uklanjanjem dolazimo do  izmjenjive   baterije,  čitača SIM u i microSD kartica.

Vrh:   audio jack i  tipka za uključivanje/isključivanje uređaja i buđenje zaslona. Radi dobro.

Zaslon ima dijagonalu 4.30 “, 540×960 piksela razlučivosti, IPS matrice i 256 ppi i hdpi-240, na 16M boja. Nije izrađen od plastike, već je stakleni i nema oleophobic premaz (već smo navikli kod Prestigio modela). Ekran je izrađen od strane kineskog proizvođača, nama uglavnom nepoznat, kompanije.

Znamo da vas zanima ima li zaštitu protiv ogrebotina, ali niti Prestigio, niti sam proizvođač ekrana ne navode bilo kakve podatke o zaštiti. Boje su dobro zasićene i reproducirane. Naginjanjem uređaja malo se gube boje (u skladu s tehnologijom), ali izravnim gledanjem bit će te zadovoljni.

Vidljivost na suncu uz 100% osvjetljenja je relativna. Inače zaslon ima automatsko podešavanje svjetline (max. 400 cd/m2). Osjetljivost na zaslonu nije loša, podržava maksimalno do 5 istovremenih točaka, ali nije nam uvijek reagirao na prvi dodir. Refresh Rate iznosi 60 Hz.

Na vrhu iznad ekrana uočavamo LED indikator. Bijelo svijetlo pokazuje se za propuštene događaje, crveno tijekom punjenja, ali uočili smo da nakon punjenja baterije prikazuje opet bijelu boju kao da imamo neki propušteni događaj. Tu su pozicionirani senzori, zvučnik i prednja 0.3 MP kamera. Ali to nije sve. Na gornjem rubu, pored zvučnika, vidjet ćete malu rupa dodatni mikrofon, aktivni mehanizam koji  smanjenje buku okoline. Ispod ekrana tri su kapacitivne tipke za interakciju sa Android operativni sustavom i daju dobre povratne informacije. Ispod njih u desnom dijelu pronašli smo glavni mikrofon.

Android, korisničko sučelje i funkcionalnost

 

Prestigio MultiPhone 5430 radi pod možda malo zastarjelom inačicom Androida 4.0.4. – Ice Cream Sandwich. Kompanija je obećala OTA. Vjerujemo da bi se to moglo realizirati s obzirom na to da Intel ima prste u ovom modelu i trebaju im kupci.

Sam sustav je u malo u holo stilu, a otključavanjem zaslona vidimo klasične android početne zaslone koje je moguće potpuno personalizirati. Moguće je imati do 5 početnih zaslona i njihov broj nije promjenjiv. Na dnu su četiri ikone koje su na raspolaganju cijelo vrijeme kod prebacivanja između aplikacija i početnih zaslona. Po default postoje ikone za pozive, poruke, kontakte i internet preglednik. Moguće ih je zamijeniti, za drugu samo držanjem prst na bilo koju od njih.

Klikom na ikonu za ulazak u glavni izbornik opet imamo aplikacijsku ladicu koja ima mrežu od 5X4 ikona.
Što se tiče postavki sustava, sve postavke su sortirane. U osnovi možete jednostavno ih pronaći i prilagoditi. Za zaslon imate prilagodbu postavki svjetline i kontrasta, može se prilagoditi veličina slova za prikaz sustava, zvuk i intenzitet vibracija, sigurnost i privatnost . Ono što bi vas u još moglo zanimati u ovom dijelu je da osim postavljanja lozinke imate mogućnost uključiti instaliranje aplikacija iz nepoznatog izvora, ne nužno preuzeti i instalirati s Google Playa.

Za elektroničku poštu je zadužen G-mail, ali podržani su drugi protokoli. U ovom dijelu doista nemate nikakvih problema da bi konfigurirali i aktivirali na uređaju bilo koju adresu e-pošte koju imate. Za komunikaciju (IM) možete koristiti Google+ , WhatsApp, Viber aplikacije, koje su vrlo popularne u našim krajevima i šire. Na raspolaganju je Hangouts aplikacija (bivši Google Talk). Skype radi bez problema s prednjom kamerom za video pozive, imate li naviku koristiti ovu opciju. SMS editor je opet standardan kao na bilo kojem uređaju.

Prestigio je dodao vrlo skromne preinake u korisničko sučelje i svojih šest programa, koje smo već detaljno opisali kroz recenzije prethodnih modela. Uključene aplikacije su: Prestigio eReader, čitač s ugrađenom bibliotekom i trgovinom elektroničkih knjiga.

File Manager za upravljanje datotekama i čišćenje od jank zapisa za ubrzavanje fluidnosti i oslobađanja više prostora za pohranu. Evernote možete koristiti za bilješke dok OfficeSuite, kao poslovni uredski paket.

Želite li, možete instalirati i neke dodatne aplikacije koje Prestigio nudi: Flash Player, Twitter, Facebook, neke igrice itd.

Jedna od značajki koja se je promijenila je Prestigio tipkovnica. U portretnom položaju je ugodnija za pisanje. Moguće je prilagoditi i boje tipkovnice. Gotovo svi potrebni fontovi odmah su pri ruci dok gornja, pomoćna linija sadrži dodatne dijakritičke znakove.


Uz  Prestigio tipkovnicu moguće je koristiti i Googleovu tipkovnicu, ili bilo koju drugu preuzetu s Google Play-a.

Internet preglednik bilo da se radi o izvornom iz android sustava ili Chrome, otvara se brzo. Pomicanje i zumiranje je vrlo stvarno. Brzina učitavanje stranice ovisi o kvaliteti prijema signala i je li stranica prilagođena pregledavanju na mobilnim uređajima ili je samo desktop inačica. Zadovoljni smo radom preglednika. Nemamo nekih ozbiljnijih zamjerki.

GPS predstavlja klasičnu aplikaciju koja koristi Google Maps. Inače, imate nekoliko dodatnih aplikacija kao što su Google Latitude ili mjesta. To je prilično standardno, sateliti su nas pronalazili brzo i sve radi u redu.

Multimedija

Galerija: Aplikacija za spremanje multimedijskih sadržaja nema nikakvih iznenađenja. MM sadržaj je lako dijeliti putem ove aplikacije. Galerija omogućuje rotirati i obrezivati slike, kao i prilagoditi boju, smanjiti efekte crvenih očiju, i primijeniti pregršt različitih filtera. Glazbeni svirač dolazi pod imenom – Glazba. Aplikacija omogućava imati prozor podijeljen prema izvođačima, nazivu albuma, pjesmama i favoritima. Video player je opet tipičan iz sustava i jednostavan za korištenje. Ima transparentu traku za prebacivanje između svih opcija. Rad s titlovima nije moguć. Inače, može reproducirati video do 1080p, Full HD.

Osvrnemo li se na video dekodiranja, player je relativno slab u tom pogledu. Podržava MP4, MPEG-4 (23 fps), H.263, H.264, WMV, FLV, VP6, VP8 formate i reprodukcija je glatka. RMVB i MKV formati nisu podržani, potrebno je koristite MX player+ X86 dekoder rješenje, ali reprodukcija nije glatka.

Fotoaparat – kamera

Kamera Prestigio MultiPhone 5430, odlikuje 8 MP leća, autofokus i led bljeskalica. Snima fotografije razlučivosti:

Autofokus djeluje glatko. U postavkama smo pronašli nekoliko načina snimanja prizora, učinke boja, balans bijele boje, određivanje rezolucije snimanja, geotagging funkcije itd.

Ima opciju za brzo snimanje 5 slika u nizu. U specifikacijama se navodi 8, ali ih ne daje više od 5. (barem naš testni model). Fotografije su srednje kvalitete, kao i sa svim Prestigio modelima i prisutna je povremeno kromatska aberacija. Pogledajte i ocijenite sami nekoliko uzoraka snimljenih fotografija:

Omogućeno je snimanje HD videa 1920 x 1080 piksela na do 8 sličica u sekundi. Videu nedostaje stabilizacija.

Baterija: U praksi, baterija 2000 mAh, litij polimer , 4123 mV, ima dovoljno kapaciteta energije za jedan puni dan, sigurno. Pogledajte kako se je baterija nama trošila uz sinkronizacijujednog e -maila, uključenog Skypea, Vibera, Facebooka i Twittera.

—————————————————————————————————————-

Dizajn nije potrebno  nešto kritizirati. Kvaliteta izrade i materijala je vrlo dobra. To je klasični smartphone, koji ničime značajno ne iznenađuje.  Cijela konfiguracija sustava i optimizacija rade dobro, ali memorija će uvijek biti u stanju napetosti. Niste li zahtjevni korisnik, nedostaci koje smo uočili ne bi vas trebali previše  brinuti. Vjerujemo   ako pristigne nadogradnja da će ona donijeti i bolju fluidnost sučelja, odnosno optimizaciju  jer ima mjesta za poboljšanja. Zadovoljni smo modelom i autonomijom baterije. Cijena Prestigio MultiPhone 5430 smartphonea  varira ali prema Prestigiu, preporučena cijena iznosi 1799,00 HRK.

Foto/video by Računalo (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.