Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 recenzija, simpatičan tablet za sve

Fotografija članka: Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 recenzija, simpatičan tablet za sve

Na red je na naš vrući testni stol stigao i najmanji od “tri mušketira”, Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet, zanimljiv kao i prva dva.

Oglas

Već smo ranije spomenuli, ako ste čitali naša dva prethodna testa, kako ih u Prestigiju zovu i “tajni gadget agenti”. Od dva veća brata Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet se razlikuje u prvom redu po veličini ekrana, a sve ostale karakteristike su tu negdje. Čak je i na benchmark testovima pokazao otprilike iste vrijednosti, a na vama je samo da odlučite koji vam se više sviđa i volite li više veći ili manji ekran.

I ovaj tablet smo, kao i prethodna dva modela (ekran 10,1 inča) i (ekran 9,7 inča) premijerno vidjeli na prije više od mjesec i pol dana, kada smo ih prvi puta “upoznali”. Spomenuli smo kako je Prestigio napravio veliki korak naprijed i u tome što je u ove modele ugradio IPS matricu u ekrane umjesto već “out of date” TN matrice koja je ruku na srce puno jeftinija – ali gospodo, to više nije to! Kao i druga dva modela, i Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet ima IPS ekran koja je u ovom slučaju veličine 7,85 inča (19,9 centimetara) i na prvi pogled gotovo da nam je najsimpatičniji od tri nova tableta.

Većinu toga ste već pročitali u prijašnjim testovima modela 10.1 i 9.7, no idemo baciti oko na Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet, odnosno simpatičnog mališana kako smo ga nazvali, i vidjeti zaslužuje li on našu pažnju. A ako nas pitate, odgovor je definitivno potvrdan.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Ono što smo napisali za modele 10.1 i 9.7, isto vrijedi i za Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet (inače oznake PMP5785C_QUAD). Osjećaj je jednostavno jako dobar imati ga u rukama. Vrlo blago hrapavo metalno kućište “deep blue” plave boje ostavlja jako dobar dojam.

Dizajn sva tri modela, pa tako i Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tableta je praktički isti, vrlo jednostavan i elegantan. U tom je dijelu Prestigio puno više pružio nego što smo očekivali. Tablet je vrlo čvrsto građen i robustan, vjerojatno zahvaljujući i čvrstom aluminijskom kućištu. Nismo ga pokušali bacati i udarati, ali vjerujemo kako bi puno toga izdržao :) U svakom slučaju vidljiv je osjetan napredak u dizajnu, čvrstoći i pogotovo ekranu, što nam je bila jedna od najvećih zamjerki u prošloj generaciji Prestigio tableta.

Kad već spominjemo ekran, počet ćemo pregledavanje s prednje strane. Ekran je veličine 7.85 inča (19,9 centimetara), kao što to i sam naziv sugerira, te je omjera 4:3, kao i kod 9.7 modela. I ovdje se radi o IPS martici sa širokim kutom gledanja te rezoluciji od 1024×768 točaka. U gornjem dijelu ekrana, po sredini, nalazi se prednja kamera s 0,3 MP – skromno, ali poslužit će za video konferencije.

Sa stražnje strane se nalazi druga kamera, u gornjem lijevom uglu, i ona je 2 MP. Prestigio je bio dosta štedljiv kod kamera, no primijetili smo i kako mnogi drugi konkurentski modeli također nisu naglasak dali na kamerama, radije su više uložili u procesor, memoriju i neke druge sitnice. Iskreno, po nama je to i bolja varijanta. Koliko ste inače video priloga i fotki napravili tabletom? Sad znate odgovor – prije ćete fotkati smartphoneom nego tabletom, tablet uglavnom služi za neke druge stvari, pa tako i ovaj naš simpatični Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85.

Sa stražnje ćete strane u donjem dijelu pronaći i stereo zvučnike koji se kriju iza velikog proreza. Već smo ranije spomenuli kako su zvučnici kod Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tableta ponešto jači u odnosu na modele 10.1 i 9.7, a po našim mjerenjima to se pokazalo i točno. I sam je zvuk nekako prirodniji.

S donje se strane nalazi microUSB ulaz za punjač i za spajanje tableta na računalo. Desno su tipka za paljenje i gašenje tableta, a odmah ispod odvojene tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka. Svi preostali ulazi i izlazi nalaze se s gornje strane, i to redom slijeva na desno – ulaz za slušalice, mikrofon, microHDMI vido izlaz (može na TV-u prikazivati sliku visoke Full HD rezolucije, no preporučujemo da ga isključite ako ga ne koristite), te microSD ulaz (podržane su memorijske kartice do 32 GB).

Zaokružimo ovu priču o vanjskom izgledu Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tableta – djeluje svježe, moderno i poželjno. Što još želite da vam kažemo? :)

Hardverska konfiguracija, rad u operativnom sustavu, aplikacije

Sama hardverska konfiguracija Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tableta je gotovo identična modelu 10.1 i 9.7 modelima (9.7 ima 2 GB rama, to je uz ekran jedina značajna razlika). Ukratko, i ovaj tablet radi na Android 4.2.2 operativnom sustavu, te na 4-jezgenoj ARM Cortex A9 platformi koja za bazu ima Rockchipov RK3188 procesor na 1,6 GHz, te 4-jezgrenu Mali 400 grafiku na 400 MHz.

Ugrađeno je i 1 GB RAM-a, te 8 GB prostora za pohranu podataka (proširivo preko microSD ulaza do 32 GB). Baterija je također vrlo solidna i primijetili smo kod sva tri modela da su dosta izdržljive. Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 ima bateriju od 4700 mAh, koja se pokazala dosta izdržljivom.

Isto se odnosi i na rad u aplikacijama, predinstalirano ih je pregršt. Od aplikacija i dodataka ponovo ćemo izdvojiti:
Prestigio eReader – odlična aplikacija za čitanje e-knjiga, jedna od ponajboljih. Ako imate tablet ili smartphone drugog proizvođača, aplikaciju možete besplatno skinuti s Google Playa. Svakako preporučujemo.
Prestigio Installer – koji vam nudi pregršt dodatnih aplikacija koje nisu automatski predinstalirane nego ih sami možete odabrati (Facebook, Skype, Twitter, Google Translate, razne igre,…)
SugarSync – preko kojeg možete na Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet spojiti tipkovnicu, miša ili se čak spojiti preko 3G mreže na Internet (ako nema WiFi signala oko vas)
OfficeSuite 7 – uredski alat s kojim možete čitati Word, Excel, Power Point ili PDF dokumente

Benchmark testovi

I na Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tabletu smo napravili dva benchmark testa – Antutu v4.0.4 i Geekbench 3. Testove smo odradili u više “prolaza” kako bi dobili prosječnu vrijednost. Evo i prosječnih rezultata za – Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet:
– Antutu v4.0.4 – 18070 bodova
– Geekbench 3 – 441 bod (single-core), 1187 bodova (multi-core)

Brojke su vrlo solidne i daju nam do znanja kako se radi o prilično brzom i stabilnom tabletu na kojem biste trebali vrlo ugodno raditi, što je zaista i tako. Sam rad na tabletu je prilično ugodan i ekrani će doslovno letjeti. Blagi zamor će pokazati tek kod grafički vrlo zahtjevnih igara i više pokrenutih aplikacija istovremeno (zbog 1 GB RAM-a), tako a preporučujemo da gasite sve što vam ne treba. Sve u svemu, čini nam se kako Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 radi bolje od modela 10.1, a gotovo identično modelu 9.7.

Video igre

I opet ista priča – u pomoć zovemo ekipu s portala , koji su isprobali i ovog ljepotana. Rezultat je gotovo identičan onima koji je postignut kod 10.1 i 9.7 tableta.

Ovaj puta smo test sveli na svega dvije igre, nema potrebe sve ponavljati.

– Pocket Rally LITE – besplatna inačica istoimene reli trkaće igre. Igra radi glatko.

– Real Racing 3 – grafički najzahtjevnija igra u testu. Bilo je ponešto trzanja i dužeg učitavanja nivoa, no prilično smo solidno igrali igru. Pozitivno je što se niti ovaj tablet nije osjetno zagrijavao zahvaljujući aluminijskom kućištu. Recenziju igre možete pronaći .

Što se tiče snage zvuka, ta smo testiranja napravili već ranije i zaključili kako je Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 najjači, razlika nije velika, ali se osjeti. U brojkama to izgleda ovako:
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 – 71 db (10 cm) 56 dB (40 cm)
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 – 69 db (10 cm) 55 dB (40 cm)
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 – 64 db (10 cm) 54 dB (40 cm)

Zaključak je kako Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 ima najjači zvuk, a i nekako nam se učinio i najčišći. Zvučnik na modelu 7.85 se nalazi sa stražnje strane, dok dva veća tableta oba zvučnika imaju postavljena bočno.

Kratak je zaključak kako Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 može poslužiti za igranje video igara. Radit će i one najzahtjevnije, ali uz skidanje kvalitete grafike (ako to igre dopuštaju, kao npr. na PC računalima).

Još jednom hvala ekipi iz Gameboxa hvala na pomoći, za trud ih nagradite klikom na ovaj link –

Zaključak

S Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 ćemo zaključiti priču o novim Prestigio tabletima iz isto tako nove Quantum obitelji. Ukupno gledajući, vrlo smo zadovoljni koliko je Prestigio napredovao u odnosu na prethodnu generaciju tableta i na tome im skidamo kapu. Isto tako je činjenica kako su ovi tableti i cjenovno skuplji, ali ako nas pitate, više se isplati uložiti kunu više u ove modele nego u stariju generaciju.

Kao i kod prethodna dva 10.1 i 9.7 modela, i Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 nas je osvojio jednostavnim ali robusnim i čvrstim dizajnom, kvalitetnim IPS ekranom koji prilično dobro reagira na dodir, te vrlo solidnim i brzim radom.

I uz Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tablet ćete dobiti torbicu (koja je više futrola), ali to je dodatak koji izgleda vrlo dobro, a i dodatno štiti vaš tablet uređaj od mehaničkih oštećenja. I ovdje ćete pronaći pregršt kablova, upute, sve kao i kod druga dva modela.

I dalje mislimo kako je multimedija, barem što se kamera tiče, malo zapostavljena – 0,3 MP prednja odnosno 2 MP stražnja kamera. Video igre funkcioniraju jako dobro, eventualno “kašljucaju” samo one grafički žešće, no i dalje su igrive. Mnogi modeli u ovoj klasi imaju 4 GB prostora za pohranu podataka, Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 ima 8 GB, što je velika prednost.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85, kao i svi Prestigio tableti, ima svoju eReader aplikaciju koja je po nama jedna od ponajboljih te vrste. Predinstalirano je pregršt aplikacija, a sve ostalo potražite na Google Playu.

I cijena je adut na koji Prestigio uvijek računa, tako da ćemo vas još jednom ponoviti cijene sva tri modela, kako bi se znali orijentirati. Evo ih:
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 – preporučena cijena 1.299 kuna
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 – preporučena cijena 1.599 kuna
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 – preporučena cijena 1.899 kuna

Napomena: sva tri tableta su se pojavila u prodaji u Hrvatskoj, ovo su službene cijene, a po web shopovima ćete ih pronaći i po nižim cijenama.

Dodatne informacije o Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tabletu potražite na .

Svakako preporučujemo da pročitate i naša dva prethodna testa Prestigio MultiPad 4 Quantum tableta:

+ Hvalimo
+ aluminijsko kućište
+ kvalitetan IPS ekran (omjer 4:3)
+ vrlo se malo zagrijava prilikom igranja igara
+ torbica, dodatni kablovi
+ vrlo solidna baterija
+ konkurentska cijena

– Zamjeramo
– preslab procesor za “žešće” igranje
– stražnja kamera samo 2 MP
– nešto slabiji zvuk

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,0 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 recenzija

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.