Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, 9.7 i 7.85 – tri mušketira [TEST]

Fotografija članka: Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, 9.7 i 7.85 – tri mušketira [TEST]

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, 9.7 i 7.85 tableti su zaista tri mušketira, kako smo ih i nazvali. U Prestigiu ih zovu i “tajni gadget agenti”.

Oglas

Na testiranje smo dobili čak tri tableta vrlo sličnih karakteristika. Sva tri se zovu Prestigio MultiPad 4 Quantum, a razlikuju se po veličini ekrana, što je definirano u nazivu – 10,1 inča, 9,7 inča i 7,85 inča. Tableti su gotovo identični, no veličina ekrana nije jedina razlika koju smo otkrili. Prvi ih testiramo u Hrvatskoj, te ćemo i po prvi puta napraviti jedan novi test koji nitko do sada nije napravio, svidjet će vam se :) Svakako pogledajte naš novi mega-video niže, a imamo još neke adute u rukavu koje nećemo odmah ispucati :)

Na početku ćemo vam otkriti kako ćemo ih testirati. Vrlo jednostavno – zajedno i odvojeno. S obzirom na većinu zajedničkih karakteristika cijelo ćemo ih vrijeme uspoređivati, a kao temelj smo uzeli model Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, dakle s najvećom dijagonalom ekrana. One prave razlike ćemo dodatno opisati u posebnim testovima za modele 9.7 i 7.85. No, već onu osnovnu pravu sliku o sva tri modela steći ćete upravo u slijedećim recima.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1

Ovo nije prvi puta da se susrećemo s novim MultiPad 4 Quantum tabletima, premijerno smo ih vidjeli i probali još na prije više od mjesec dana kada smo ih imali prilike upoznati. Ono što je odmah važno spomenuti je kako je Prestigio očito poslušao “glas naroda”, pa i naš :) Ono što smo zamjerali na prethodnim modelima, i u prvom je redu išlo na račun relativno slabijeg ekrana s TN matricom. U Quantum modelima ta je situacija osjetno popravljena. Možete se i nemorate složiti s nama, ali imati ovakav tablet bez IPS ekrana je “svetogrđe” :) Šalu na stranu. Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 ( oznake PMP 5101C_QUAD) ima IPS ekran, kao i druga dva modela. I puno više. No, zato je i cijena nešto viša od prethodno navedenih modela, no ako nas pitate definitivno se isplati uložiti kunu više.

Ovo je priča o tri mušketira u tablet svijetu, dok istovremeno testiramo još nekoliko smartphonea koje također potpisuje Prestigio. No, to je neka druga priča koja će se uskoro pojaviti na našem portalu, vratimo se mi našim velikim (i manjim!) ljepotanima.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Držeći u rukama Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, kao i drugu dvojicu, zaista ćete dobiti osjećaj kao da držite skuplji uređaj nego što to on u stvari je. To možete zahvaliti metalnom aluminijskom kućištu kojim se mogu pohvaliti ova “tri mušketira”. Naravno, nije to sve.

Sam izgled (dizajn) je vrlo jednostavan i rekli bismo oku vrlo ugodan, a čvrstoća i završna dorada je dignuta na viši nivo od prethodne generacije. Prestigio je već u više navrata potvrdio kako je postao ugledni brand, što dokazuje i s novim tabletima koji su osjetno bolji od prethodne generacije.

Ono što ćemo također spomenuti je kako je Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 jedini od ove “trojke” koji ima ekran omjera 16:10, preostala dvojica imaju “iPadovski” omjer ekrana od 4:3.

S prednje strane Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tableta ističe se veliki ekran dijagonale 10,1 inča (25,7 centimetara) i spomenutog omjera 16:10, što nam se sviđa, pogotovo kod npr. gledanja filmova. Sam je ekran vrlo dobar, ima IPS matricu i široki kut gledanja (178 stupnjeva), i to nam se itekako svidjelo. Ok, dalo bi se pričati o rezoluciji koja je samo HD (1280×800 točaka), no prosječnom korisniku to neće smetati, eventualno samo onima koji uvijek pate od velikih brojki. Za svakodnevno korištenje ovo je i više nego dovoljno – za gledanje filmova, surfanje Internetom i ugodno čitanje e-knjiga na velikom ekranu, pa čak i prikazivanje nekih prezentacija klijentima (ako ćete ga koristiti u poslovne svrhe). S ovim modelom u ovom slučaju sigurno nećete pogriješiti.

Slika je dovoljno oštra da ćete Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet moći koristiti i po dnevnom svjetlu, ali baš ne i na direktnom suncu, nedostaje mu ponešto “nita”, odnosno oštrine i svjetline. Ipak, činjenica je da se tablet uređaji u velikoj većini slučajeva koriste “in house” odnosno u zatvorenom prostoru, tako da ovo ne bi trebao biti problem. Sva tri modela imaju otprilike iste ekrane, ali nisu isti. Najviše svjetline pokazao je Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85, dok najveću oštrinu ima Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7. Dakle, ako je suditi po kvaliteti ekrana, Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 je u ovom slučaju na trećem mjestu. Po nama je najbolji ekran modela 9.7 koji je zlatna sredina  ali s najvećom rezolucijom od čak 2048×1536 točaka, dok model 7.85 ima dvostruko manje brojke – 1024×768 točaka. No, ove razlike koje spominjemo su jedva primjetne.

U gornjem desnom uglu se nalazi prednja kamera sa skromnih 0,3 MP no to je sasvim dovoljno za video pozive preko Skypea ili neke druge aplikacije. Model 7.85 ima istu kameru, dok model 9.7 ima jaču kameru od 2 MP (boje su življe i prirodnije). Stražnja kamera je kod svih modela ista – 2 MP. Isprobali smo softver koji upravlja radom kamere i zaključili kako sva tri tableta imaju potpuno isto sučelje za snimanje fotografija i videa, uz mogućnost pohrane lokacije prilikom snimanja. Opcije za snimanje su osnovne, ali dovoljne za prosječnog korisnika.

Kad smo već okrenuli stražnju stranu Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tableta, ona je od već spomenutog aluminija i zanimljive tamno plave boje (Deep Blue). Na sredini se ponosno nalazi Prestigio logo, naziv modela, web stranica i još neke sitnice.

S gornje ćete strane pronaći tipku za pojačavanje i stišavanje zvuka, tipku za vpaljenje i gašenje, dok se s desne strane nalaze svi ulazi i izlazi, i to redom odozgo prema dolje – mikrofon, ulaz za slušalice, microSD, microUSB, microHDMI, te mali ulaz za ispravljač. Na suprotnoj se strani nazale dva zvučnika. Kako radi multimedija, o tome nešto kasnije.

Generalno gledajući, Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet djeluje vrlo pristojno i privlačno. Blago je zaobljen po rubovima, također i sa stražnje stane prema prednjem (aluminijski “poklopac”). Vanjski izgled mu je u stilu drugih Prestigio proizvoda, čak možda i za nijansu bolji. Ako nas pitate, opet ćemo ponoviti kako volimo jednostavne uređaje i rješenja, tako da nam se Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tableta sviđa, prst gore :)

Kad već spominjemo dizajn, recimo kako i modeli 9.7 i 7.85 imaju praktički isti dizajn, osim što su širi zbog omjera ekrana 4:3. Dakle, i ta dva nam se modela sviđaju :)

Hardverska konfiguracija, rad u operativnom sustavu,  i aplikacijama

Nakon hardverske, slijedi softverska inspekcija. Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet, kao i druga dvojica, ima predinstaliran Android 4.2.2 operativni sustav.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 radi na 4-jezgenoj ARM Cortex A9 platformi i ARM arhitekturi, odnosno RK3188 procesoru na 1,6 GHz kojeg potpisuje Rockchip (proizvođač Fuzhou Rockchip Electronics). Integrirana je 4-jezgrena Mali 400 grafika na 400 MHz (u nekim modelima drugih proizvođača frekvencija se penje i na 533 GHz). Inače, radi se o procesoru koji se ugrađuje u pregršt uređaja i vrlo je zastupljen na tržištu. U sva tri nova Prestigio tableta nalazi se isti procesor.

Ugrađeno je i 1 GB RAM-a (jedino model 9.7 ima 2 GB RAM-a), te 8 GB prostora za pohranu podataka (jednako za sva tri modela). Ono po čemu se razlikuju tableti je ekran i baterija:
Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 – rezolucija 1280×800 točaka, baterija 7000 mAh
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 – rezolucija 2048×1536 točaka, baterija 8000 mAh
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 – rezolucija 1280×800 točaka, baterija 4700 mAh

Na sva tri tableta smo napravili po dva benchmark testa – Antutu v4.0.4 i Geekbench 3. Testove smo odradili u više “prolaza” kako bi dobili prosječnu vrijednost. Geekbench 3. Evo i prosječnih rezultata koje smo dobili za – Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1:
Antutu v4.0.4 – 18012 bodova
Geekbench 3 – 451 bod (single-core), 1297 bodova (multi-core)
Napomena: benchmark brojke koje su ostvarila druga dva tableta su vrlo slične, njih ćemo objaviti naknadno.

Na papiru, kako se ono kaže, ove brojke zvuče odlično. U praksi bi trebalo sve letjeti prilično glatko, a i samo igranje video igara bi trebalo biti prilično elegantno. No, brojke znaju prevariti. Zato se ne volimo držati ovih brojki kao “pijan plota”, nego uređaje više volimo testirati u praksi, u stvarnom svijetu. Ono što smo primijetili je da dolazi do blagog usporenja tek kada pokrenete više aplikacija. Naš prijedlog je da uvijek “pogasite” sve što ne koristite (kako aplikacije ne bi bile rezidentne odnosno aktivne u pozadini), tada će vam Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet raditi najbolje i najbrže.

Isprobali smo i razne aplikacije na Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tabletu koje su predinstalirane u operativnom sustavu. Sve je uglavnom radilo prilično glatko, osim tu i tamo ponekog trzaja, ali ništa strašno. Slobodno možemo reći kako u nekom normalnom radu sve funkcionira bolje nego što smo očekivali. I izvoz videa u Full HD rezoluciji (1080p) na TV je radio korektno, tako da tu nemamo zamjerke. Isto je i s drugim tabletima. Jasno, nije bilo problema niti s glazbom i snimanjem fotografija i videa, čitanjem e-knjiga i stripova, sve je to radilo na nivou, kako se kod nas kaže. Ono što ćemo ipak zamjeriti je nešto slabija rezolucija kamera, kao i slabija kvaliteta zvuka. Istina, ugrađena su dva zvučnika (na istoj strani), no sam je zvuk prilično slab i tih. Stvar možete jednostavno riješiti spajanjem tablet uređaja na kućnu liniju ili na slušalice.

Od dodatnih aplikacija koje uvijek možete pronaći u svim Prestigio tabletima, pa tako i u ovom Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 modelu, to su Prestigio Installer, koji vam nudi pregršt dodatnih aplikacija koje nisu automatski predinstalirane, nego ih sami možete odabrati (Facebook, Skype, Twitter, Google Translate, razne igre,…). Druga vrlo korisna aplikacija koju preporučujemo je Prestigio eReader, odnosno vaša polica s knjigama. U ponudi je više od 700.000 naslova (većina besplatnih) na 24 jezika, a na raspolaganju vam je i 2379 knjiga na hrvatskom jeziku (poezija, proza, za djecu i mladež). Ako imate tablet ili smartphone drugog proizvođača, aplikaciju možete besplatno skinuti s Google Playa. Svakako preporučujemo.

Naravno, uz dirkektan pristup prema Google Playu imate bezbroj aplikacija koje možete instalirati na tablet. No, odmah ćemo vas upozoriti kako vam je na raspolaganju samo 8 GB za pohranu podataka (slobodno oko 5 i pol), tako da će vam vjerojatno trebati dodatna microSD kartica, uzmite barem 16 GB. Naravno, sve ovo vrijedi za sva tri modela, jer su u ovom dijelu identični.

Video igre

Naš omiljeni dio testa koji obično prepuštamo iskusnoj ekipi s portala , dali smo im sva tri tableta koje su isprobavali dan i pol. Zanimljivo, sva tri tableta su se ponašala otprilike isto u video igrama, tako su nam rekli ovi vrsni gamerski stručnjaci.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, kao i modele 9.7 i 7.85 su isprobali na različitim igrama, od onih jednostavnijih do grafički najzahtjevnijih i zaključili su kako se ovaj tablet može koristiti i za “casual gaming”. Tek je kod grafički zahtjevnijih igara počeli su pokazivati umor, procesor je očito radio na svojoj krajnjoj snazi. Četverojezgreni grafički procesor (GPU) radi na 400 MHz (šteta što nije na 533 MHz), se pokazao nedostatnim za žešće igranje, no stojički je izdržao sve napore, kako je znao i umio.

Sva tri tableta (Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 i Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.851) testirana su na četiri igre, evo i rezultata (otprilike su isti, uz neke nijanse).

Temple Run 2 – drugi dio popularne igre u kojoj bježite od čudovišta i preskačete razne prepreke. Tipična je po tome što se igra u “portrait” načinu držanja tableta (okomito). Igra je radila bez glatko na svim tabletima, ništa manje nismo niti očekivali.

Pocket Rally LITE – besplatna inačica istoimene reli trkaće igre. Igra radi glatko, Mali 400 grafika žvače igru kao od šale na sva tri modela!

Xpro Rally Lite – još jedna besplatna inačica reli utrkivanja, grafički nešto zahtjevnija od prethodne igre. Na raspolaganju su vam tri staze, automobilom skrećete pomoću tipki. I ova je igra radila glatko.

Real Racing 3 – grafički najzahtjevnija igra u testu i naš gamerski benchmark. E, tu je grafika polako počela pokazivat znakove zamora, igra ne ide glatko kako bismo željeli, tu i tamo ima trzaja, te se sporije učitava. No, ako niste previše cjepidlaka igru ćete moći solidno igrati. Pozitivno je što se tablet nije pretjerano zagrijavao (niti jedan!), u tome pomaže i aluminijsko kućište. Jednostavno nije to onaj pravi gamerski užitak. Inače možete pronaći .

Ekipa iz Gameboxa je bila vrlo ljubazna, pa nam je odradila još jedan test, a to je snaga zvučnika u decibelima. E, to je nešto novo što nećete vidjeti na drugim testovima, prvi tako nešto isprobavamo na ovim Prestigio tabletima! Mjerenja su napravljena na dvije udaljenosti – od 40 cm (otprilike koliko je i tablet udaljen od glave dok ga koristite), te na 10 cm (ako postoji razlika), a koristili smo pjesmu Sandstorm (Darude). Evo i rezultata testiranja:
Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 – 64 db (10 cm) 54 dB (40 cm)
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 – 69 db (10 cm) 55 dB (40 cm)
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 – 71 db (10 cm) 56 dB (40 cm)

Zaključak je kako najmanji tablet ima i najjači zvuk, a i nekako nam se učinio i najčišći. Zvučnik na modelu 7.85 se nalazi sa stražnje strane, dok su dva veća modela imala oba zvučnika postavljena bočno.

Može li Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet, kao i ostala dvojica poslužiti za gaming? Mogu. Problemi se javljaju tek kod onih grafički najzahtjevnijih igara, a u svemu tome se nekako najbolje snalazi 7.85 mališan, što nas i nije iznenadilo – isti procesor ali je manji ekran i rezolucija. Drugi po kvaliteti je 9.7, a ovaj Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 ćemo morati staviti na treće mjesto (iako se radi samo o nijansama). Ono što je pozitivno u cijeloj ovoj priči je da je ekran jako dobro reagirao na sve gamerske komande (dodir) što je vrlo bitno prilikom igranja.

Još jednom hvala ekipi iz Gameboxa hvala na pomoći, za trud ih nagradite klikom na ovaj link –

Zaključak

S novom Quantum serijom tableta Prestigio je napravio osjetni korak naprijed i ubacio u višu brzinu. Paralelno smo testirali tri tableta koji su gotovo isti, a temelj nam je bio Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet. O ostaloj dvojici (modeli 9.7 i 7.85) još ćemo dodatno pisati u danima koji slijede, odnosno ukazat ćemo vam na neke njihove međusobne razlike.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tablet ima karakteristike koje će se dopasti korisnicima – kvalitetan ekran, jako dobra osjetljivost na dodir, ugodan rad u aplikacijama, a može poslužiti i za igranje video igara. Zbog veličine ekrana moći ćete ugodno gledati i filmove, pa čak i odraditi pokoju prezentaciju. Sviđa nam se i dizajn, te čvrsto aluminijsko kućište, osjeti se pod prstima razlika u dodiru u odnosu na plastično kućište, a i s tim je bolje riješeno i hlađenje – tablet se manje grije.

Prestigio se dodatno potrudio pa je kupcima uz sva tri tableta poklonio i prikladne torbice, što je vrlo pohvalno. Vizualno izgledaju prilično dobro i zaštitit će vaš tablet od mehaničkih oštećenja. Isto tako, u kutiji se nalazi i pregršt kablova, kao i pretvarač iz microUSB u USB, kao i poseban punjač s okruglim izlazom, te klasični USB/microUSB kabel.

Ono što Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tabletu nedostaje je kvalitetniji i jači zvuk, a i 20-ak posto jači procesor (pogotovo grafika), dobro bi došli. Iako se radi o 4-jezgrenom procesoru, to nije garancija da će sve raditi glatko. No, za većinu korisnika ovo neće biti problem, zato preporučujemo da zatvarate sve aplikacije koje ne koristite.

Ugrađene kamere su mu također slabija strana – samo 0,3 MP prednja odnosno 2 MP stražnja. No, stražnja kamera snima prilično solidne slike (po dnevnom svjetlu), tako da će poslužiti za osnovnu namjenu (ako nemate neki jači digitalac), kao i za npr. snimanje dokumenata i slično. Bilo kakvo ozbiljnije i kvalitetnije fotografiranje na 2 MP neće proći.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, kao i svi Prestigio tableti, ima svoju eReader aplikaciju koja je po nama jedna od ponajboljih te vrste. Isto tako cijena ovog tableta je vrlo privlačna, što je i jedan od jačih aduta zbog kojih će se Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 prodavati.

Dodatne detalje druga dva modela objavit ćemo u narednim danima, a kako bi imali dobar orijentir, evo i cijena sva tri modela:
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 – preporučena cijena 1.599 kuna
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 – preporučena cijena 1.899 kuna
– Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 – preporučena cijena 1.299 kuna

Napomena: sva tri tableta su se pojavila u prodaji u Hrvatskoj, a pronašli smo ih i po nižim cijenama, guglajte malo, ili nas :)

Dodatne informacije o Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 tabletu potražite na .

+ Hvalimo
+ IPS ekran HD rezolucije (omjer 16:10)
+ aluminijsko kućište
+ vrlo se malo zagrijava prilikom igranja igara
+ torbica, dodatni kablovi
+ baterija će trajati i do dva dana
+ cijena

– Zamjeramo
– preslab procesor za “žešće” igranje
– stražnja kamera samo 2 MP
– nešto slabiji zvuk
– ekran se brzo “ispacka”

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,2 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.