Prestigio DualSIM: MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 – negdje na gubitku, drugdje na dobitku [TEST]

Fotografija članka: Prestigio DualSIM: MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 – negdje na gubitku, drugdje na dobitku [TEST]

Došli smo do drugog usporednog test između Prestigio DualSIM modela. Novi akteri su  vs. .  Iako nemaju puno zajedničkih točaka ali odlični su usporedni primjeri kojima se može pokazati jesu li, ili nisu, ili koliko su Prestigio modeli evoluirali od treće do pete generacije.

Oglas

Za početak pogledajte  tehničke specifikacije za   vs.  :

PAP Specifikacije

 

MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400  – Android  4.1 vs. 4.2

 

Prvo što možete vidjeti u tabeli je da jeftiniji model MultiPhone 3400 dolazi pod Android sustavom novije inačice (4.2), a MultiPhone 5400 stepenicu niže (4.1). Kao što znate, Android 4.2 je nadogradnja za Android 4.1 Jelly Bean, i osim kozmetičkih promjena (npr. način otključavanja zaslona i prikaz ikona), prisutne su i funkcionalne promjene u softveru i kreiranje višekorisničkih računa što je interesantnije korisnicima tableta nego smartphonea. Pametni telefon ipak je osobni  uređaj. Dio promjena može se nadomjestiti kroz aplikacije treće strane. Jedan od primjera je Foto Sphera, dodatak za kameru koji omogućuje snimiti panoramske fotografije od 360 stupnjeva. Drugi dio funkcijskih promjena odnosi se na zabavne efekte ili one ugodne oku, poput Daydream (Sanjarenje) opcije. Ona prikazuje informacije (SlideShow fotografija, foto okvire, analogni ili digitalni sat, ili šarene pozadine), dok je uređaj u stanju mirovanja ili se puni baterija. Složit ćemo se da opcije nisu bitne za osnovno funkcioniranje uređaja. Samo su vizualno zanimljive promijene. Njihovo neprisustvo nije neki ozbiljni nedostatak. Treća skupina promjena vezana je uz  TV uređaje. Imate li HDTV koji podržava Miracast bežični prijenos multimedijskih datoteka, a nemate li opciju u svom smartphoneu, tada je to nedostatak. U suprotnom postaje korisnički nebitna funkcija. Tipkovnica: Sada dolazimo do dijela nešto značajnijih promjena koje imaju utjecaja na korisničko iskustvo. Prva je korištenje gesta za tipkanje koju ima AOSP Android tipkovnica u inačici 4.2. Ali  oba modela imaju Prestigio tipkovnicu koja odlično radi. Čak možete odabrati boje u kojima će se virtualni znakovi pokazivati na zaslonu.

Opet, ne sviđa li vam se niti jedno rješenje, u igru ulazi Google Play Market,  na kome će te zasigurno naći tipkovnicu koja će zadovoljiti vaše potrebe. Quick Settings, brzi izbornik ili prikaz prečaca za Wi-Fi postavke, korištenje podataka, automatsku rotaciju, sljedeća je funkcionalnosti koja bi mogla nedostajati za ugodniji korisnički rad na modelu PAP 5400. Dnevnik poziva, koji filtrira pozive, je nedostatak, jer ipak se radi o smartphoneima koji se primarno koriste za glasovnu komunikaciju, a tek po tom za podatkovni promet i multimediju. Od ostalih aplikacija kojih ima hrpu, spomenuti ćemo Dnevnik poziva, koji filtrira pozive, što je vrlo korisnu jer modeli su prvenstveno namijenjeni standardnoj komunikaciji, a tek po tom za podatkovni promet i multimediju. EX File Explorer je File manager, za premještanje, kopiranje i instaliranje datoteka u uređaj i na virtualnu ili fizičku SD karticu. PAP 3400 ima još aplikaciju imena Media 3D, koja prikazuje na zaslonu u vodoravnom prikazu vrijeme za određeni grad, fotografije iz Foto albuma i video. Vrlo je slična opciji Sanjarenje.

Osvrnemo li se na preglednike, Android 4.1/4.2 (AOSP)  brže učitava mrežne stranice i ima bolje zumiranje  nego Chrome, ali nema mogućnost sinkronizirati  podatke s  ostalim uređajima koje koristimo. Međutim, oba preglednika dolaze s našim testnim modelima i prema potrebi moguće je  koristiti jedan ili drugi.

Zajedničke aplikacije iz sustava i njihova funkcionalnost:

Bez obzira o kojoj inačici Androida da se radi,  zaključavanje zaslona je potpuno prilagodljivo kao i početni zasloni. Izbornik postavki funkcija je kao na svakom drugom Android smartphoneu. Glavni izbornik je stara mreža i ima također dosta mogućnosti prilagodbe.  Od aplikacija imate sve tipične Google Aplikacije: Gmail, e-mail, SMS / MMS, Hangouts i Google+.  Prestigio nije dodao neke svoje velike prilagodbe na Android Jelly Bean ali je dodao svoje aplikacije koje upotpunjuju osnovnu funkcionalnost telefona.  Kontaktna aplikacije raditi upravo onako kako to rade na drugim smartphoneima. Postoje uobičajene kratice za brzi pristup odabiru kontakata i dodatak za favorite.

Sumiramo li sve softverske  prednosti i nedostatke u dijelu MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400,  prednost ima MultiPhone 3400, jer ima noviju inačicu operativnog sustava iako ona ne donosi revolucionarne promijene već samo suptilne.

MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 : Tehničke specifikacije i njihova funkcionalnost

Nakon što smo završili s operativnim sustavom i ponekom aplikacijom,  idemo se osvrnuti na tehničke specifikacije. MultiPhone 5400 i  MultiPhone 3400 su opremljeni s 4 GB memorije, dok je korisnicima na raspolaganju oko 1.79 GB. Srećom, imaju utor za microSD kartice koji rješava problem malog memorijskog kapaciteta. Inače, niti jedan od modela nema problema za kretanje kroz zaslone, kašnjenja ili trzaje tijekom svakodnevnih osnovnih zadataka. WiFi pokrivenost  je dobra, i ne morate brinuti da ćete slučajno izgubiti vezu. Vrijednost modula u prosjeku kreće se oko -70 dBm. Za povezivanje i prijenos podataka na raspolaganju su HotSpot, dijeljenje USB-om (IPv4 i IPv6) i povezivanje putem kabela s PC računalom pod Windows operativnim sustavom. MultiPhone 3400, pogoni MediaTek MT6572 procesor koji smo već analizirali  testirajući neke Prestigio modele. Svaka od dvije jezgre se temelji na ARM Cortex-generaciji mikroarhitekture A7, i svaku jezgru odlikuje brzina do 1,2 GHz. Proc može nositi 720p video reprodukciju. Što se tiče povezivanja, ima integrirane HSPA + mrežne frekvencije. Grafički procesor je Mali 400 MP kao i u modelima  MultiPhone 5400, pogoni Qualcomm Snapdragon 200 8225Q procesor koji uključuje četiri ARM Cortex-A5 jezgre. Cortex A5 je kombinacija najboljih značajki triju različitih obitelji procesora ARM9 , ARM11 i Cortex A8, i teško se može mjeriti s ostatkom 4 jezgrenih procesora namijenjenih high-end modelima. Usporediv je samo s dual-core Cortex A9 SoC-om. Budući da dolazi s 4 jezgre, donosi prednost u multitaskingu u odnosu na MediaTek MT6572 procesor s dvije jezgre. Na primjer, brže će obraditi web stranice što smo uočili korištenjem AOSP preglednika, ali i pružiti bolje iskustvo igranja video igara. Za grafiku se brine Adreno 203 grafički čip, dio entry level klase. Integrirani video procesor omogućuje snimanje i reprodukciju videa u 720p. Proveli smo nekoliko sintetičkih testova kao putokaza gdje se koji model može naći u odnosu na druge modele. Pogledajte rezultate mjerenja:

Kako niti jedan naš test ne može proći bez da isprobamo performanse na djelu kroz igre, to smo učinili i ovoga puta. Isprobali smo Dungeon Village, Ninja Chicken, Swat Zombi,  Street Fighter IV i Need for Speed 17,  vrlo popularna igra pokazala nam je prosječno 40 punih okvira, dok za MultiPhone 3400,  39 okvira.

Nakon provedenih testova detektirali smo,  2D igre prolaze glatko, ponekad složene scene imaju usporenu animaciju. Ostale nemaju degradacije performansi.  Za igranje se je  mrvicu bolje  pokazao MultiPhone 5400. Niti jedan model nije prošao na zahtjevnim 3D igrama zbog problema s performansama izbog ograničene memorije za pohranu.

Dakle, Qualcomm 8225Q je bolji na djelu nego MediaTek MT6572. U ovom dijelu pobjedu odnosi MultiPhone 5400. iako je za prosječnog korisnika sveukupno je mala razlika. Oba procesora rade na 1.2 GHZ i modeli imaju graničnih 512 MB RAM-a.

Jasnoća poziva sasvim je dobra. Nismo detektirali nikakve smetnje. Glasnoća je dobra ali nije pretjerana. Bez problema smo mogli voditi razgovore na  prometnim ulicama, gradskom prijevozu i kafićima. Pozivi preusmjereni na spikerfon imaju izobličenja i mogu se koristiti samo na mirnijim mjestima. Melodije i upozorenja uspjeli su doprijeti do naših ušiju većinu vremena.

Baterije:  Prestigio DualSIM MultiPhone 5400 ima bateriju kapaciteta 1700 Ah, MultiPhone 3400 od 1500 Ah. S obzirom na to da zasloni nisu veliki potrošači i ako ste umjereni korisnik autonomija će biti dostatna od jutarnjeg odlaska iz kuće do večernjih sati, ali vijek trajanja baterije bi definitivno mogao biti bolji. Naravno da igranje igara, učestala sinkronizacija ažuriranja na društvenim mrežama uz samu kvalitetu prijema signala ovisno o području gdje se nalazite mogu znatno iscrpiti kapacitet. Na našim testovima baterije su pokazale prilično ujednačenu potrošnju energije.

MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400: Inspekcija dizajna, funkcionalnih elementa

 

Modeli su vrlo kompaktni dimenzijama za držanje u ruci.  Prestigio DualSIM  MultiPhone 5400  i  MultiPhone 3400,  su izrađeni u potpunosti od plastike, standardnih dimenzija što uključuje debljinu manju od 1 cm.  Plastična masa nije vrhunske kvalitete  ali  nije niti loša.  Modeli imaju  sve strane i rubove profilno zaobljene. Vizualno PAP 5400 djeluje modernije, ima  sjajan okvira oko tijela koji podiže ukupni dojam.   PAP 3400 odlikuje dosadan konzervativan dizajn. Prilično je običan i uklapa se u smartphone masu. PAP 5400 ima visoko sjajnu obradu koja uvijek izgleda kao da reflektira svjetlost. Za sada nismo uočili neke nepravilnosti i nedostatke oko spojeva, niti  pretjerano škripanje plastike.

IMAG0142

Na vrhu pronalazimo multifunkcijski mikroUSB priključak i standardni  3.5 mm utor za slušalice. Slušalice koje dolaze u paketima slabije su kvalitete. Nije loše da  kupite naknadno neke  bolje.

Prestigio DualSIM: MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 10

Na desnom boku nalaze se tipke za regulaciju glasnoće.

Prestigio DualSIM: MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 11

Lijevi bok dom je za tipku namijenjenu uključivanju uređaja u  rad i buđenje zaslona.  Moramo naglasiti da MultiPhone 5400 ima kvalitetnije izrađene bočne tipke u odnosu na MultiPhone 3400, iako  su bočne tipke malene ali nije ih teško pronaći pod prstima. Povratne informacije su OK.

Prestigio DualSIM: MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 14

Prednji paneli imaju po tri tipke tipične za android sustav, osvijetljene bijelim  pozadinskim svjetlom.  Uz rub prednjih panela je diskretno postavljen mikrofon.

IMAG0156

Okretanjem uređaja na stražnjoj strani uočavamo glavne kamere, led bljeskalice, logo proizvođača i  pri dnu se nalaze zvučnici. Stražnji zvučnici nisu tako loši.

IMAG0171

Poklopci čine cijelu površinu leđa. MultiPhone 5400  ima sjajnu glatku površinu, prilično klizavu dok MultiPhone 3400 smartphone odlikuje hrapava tekstura.

IMAG0181

Uklanjanjem poklopca dobiva se pristup  bateriji,  utorima (čitačima) SIM  i mikroSD karticama.

IMAG0180

Na dnu nalaze se  mono zvučnici,  a PAP 3400 ima i 3D print antenu.

IMAG0174

Prosječna širina bočnih okvira oko zaslona  je prilična i nije blizu ruba do ruba kao što je to kod top modela.  Oba modela odlikuje 4 -inčni TFT LCD  s rezolucijom od 480 x 800 piksela, do nedugo tipičnom za Windows Phone modele.   Kontrast ima  dobar omjer za cjenovni rang.  Boje blijede  već  pod  malim kutovima što možemo zahvaliti tipu matrice. Zaslone karakterizira razumnom vidljivost na suncu. Postoji li neki premaz koji štiti od sitnih mehaničkih oštećenja nismo sigurni. Proizvođač ništa ne navodi. Nema preciznih podataka.

 

MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 – Multimedija

 

Foto/ video funkcionalnost 

Glavni fotoaparat PAP 5400 ima kameru od 8 MP (max rezolucija fotografija 3200 x 2400 točaka) , dok PAP 3400 3 MP (max rezolucija fotografija 2048 x 1356 točaka). Fokus može biti dodirni, automatski ili automatski kontinuirani. Autofokusi su ponekad u graničnom području. Sučelja kamera su jednostavna i praktična za korištenje.
Za one koji vole odrediti sami postavke fotoaparata prema uvjetima okoline gdje se objekt koji je u fokusu snimanja nalazi moguće je odrediti: ISO vrijednosti, veličinu fotografija, kvalitetu slike, način izoštravanja i oštrinu, balans bijele boje za više životniji raspon boja, ekspozituru što je važno za uvjete slabog osvjetljenja, scene, kontrast, postaviti lokaciju za fotografije itd. Dostupa je opcija za otkrivanje lica, smanjenje efekta crvenih očiju. Model PAP 5400 ima još jednu dodatnu opciju u postavkama, a to je uklanjanje šuma signala sa slike za video snimanje. Fotografije pri dnevnom svjetlu izgledaju dobro. Korištenjem bljeskalice su loše za oba uređaja. Pogledajte neke uzorke snimljenih fotografija.

 

Video opcije su skromne iako PAP 5400 može snimati video zapise  do 720 p.

Glazbeni player podržava reprodukciju glazbe i streaming kroz glazbene servise.  Svirač se može koristiti i pokretati na početnom zaslonu ili pokrenuti iz izbornika.  Funkcionalnosti su potpuno identične kao i kod većine android temeljenih uređaja.

——————————————————————————————————————————–

MultiPhone 5400 vs. MultiPhone 3400 – Ukupni dojam 

Nismo uočili većih problema u smislu brzine tijekom korištenja korisničkog sučelja, kao ni za rad nekih aplikacija. Modeli su zanimljive jeftine alternative, posebice ako prelazite iz svijeta običnih mobilnih telefona u svijet smartphonea, ili možda imate namjeru djetetu nabaviti prvi smartphone. Budući da se radi o jeftinijoj skupini modela smartphonea koja ima opet hrpu kompromisa, pomalo nedorečenosti u optimizaciji, i za MultiPhone 5400 i MultiPhone 3400. donosimo iste ocijene kao za Prestigio . Nadodali bi još jednu zanimljivu informaciju.  MultiPhone 3400 u pakiranju vam donosi bijelu preklopnu torbicu. Izgleda cool i kvalitetno. 

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.