Prelazak s mobilnog telefona na smartfon – što općenite trebate znati

Fotografija članka: Prelazak s mobilnog telefona na smartfon – što općenite trebate znati

Razmišljate u kupnji smartfona, a do sada ste koristili obični mobilni telefon, niste tehnološki frik i ne pratite previše događanja u svijetu mobilnih tehnologija, za vas slijedi nekoliko općenitih informacija koje bi vam mogle pomoći u odluci oko kupnje.

Oglas

Prvo, cjenovni raspon smartfona je velik tako da bez obzira imate li puno novca ili manje možete si nabaviti jedan smartfon i uživati u njemu. Drugo, prije nego što napravite izbor modela je važno da se odlučite koji operativni sustav želite. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Prelazak s mobilnog telefona na smartfon – što općenite trebate znati 01

iOS operativni sustav nastao je u 2007 godini i preokrenuo cijeli mobilni telekomunikacijski svijet naopačke. Neke od prednosti su mu dobra zaštićenost (sandbox), intuitivne kontrole i puno aplikacija. Nedostatak je što sučelje nije korisnički potpuno podesivo i možete kupiti ograničeni broj modela odnosno iPhone. Android operativni sustav je potpuno korisnički prilagodljiv ali budući da svatko može staviti aplikacije bez nadzora u Play Store konstantno postoje problemi vezani uz sigurnost korisničkih podataka uslijed zlonamjernog softvera. U pogledu uređaja ima najveći izbor modela od svih operativnih sustava. Operativni sustav Windows Phone je najmlađi operativni sustav i daleko je tržišno ispod iOS-a i Androida. Ali sustav je jednostavan za korištenje i odlično integriran s Microsoftovim softverom.

Plastika, metal ili staklo?
Prelazak s mobilnog telefona na smartfon – što općenite trebate znati 02

Budući da su današnji smartfoni toliko nalik jedan na drugi, pri odabiru novog smartfona osim dizajna vjerojatno će na vašu odluku utjecati materijali korišteni u proizvodnji tijela. Vrijeme jeftine plastike polako odlazi u povijest. Metal postaje manje osjetljiv na oštećenja a staklo postaje sve više popularno. Na temu materijala za tijela smartfona već smo pisali na našem portalu u članku pod nazivom ” ”  pa preporučam da ga pročitate.

Najnoviji model proizvođača ili nešto stariji?
Ako ste početnik u svijetu smartfona nema potrebe da kupite neki od top modela u trenutku kupnje. Slobodno možete i model proizvođača izašao samo nekoliko mjeseci ranije. Razlike između generacija smartfona postaju sve manje. Proizvođači uglavnom mame bržim procesorima, modelima s više RAM-a, gestama i opcijama kamera uz velike broke MP. Imajte na umu da iako se kamere smartfona stalno nadograđuju ali protiv nekih zakona fizike se ne može. U posljednje vrijeme u središte pozornosti dolaze sve više prednje kamere rastom trenda snimanja selfija. Tako sada pojedini modeli nude 5 MP kamere koje su još nedugo bile rezervirane za glavne kamere na stražnjoj strani. Ako ste pristalica selfija, tada obratite pozornost na prednju kameru i provjerite ima li ju uopće smartfon koji vam se sviđa ako kupujete neki jeftini model.

Prelazak s mobilnog telefona na smartfon – što općenite trebate znati 03

Proizvođači smartfona imaju novi moto: Manje je više
Današnji smartfoni sadrže manje bloatwarea i drugih aplikacija nego prije. Time postaju manje opterećeni pa u samom startu njihov rad je vrlo brz. Nakon što ih ne nakrcamo aplikacijama za koje mislimo da su nam potrebne tijekom vremena kreće proces usporavanja. To je posebno specifično za Android sustav i povremeno bi se trebali primiti čišćenja smeća koje se nakupilo i deinstalirati aplikacije koje više ne koristimo.  Također imajte na umu da aplikacije su sve veće i zahtjevnije poput najnovijih naslova igara, pa ako ste gamer trebali bi uzeti u obzir smartfon koji ima 8 GB interne memorije. Za sve ostale i 4 GB bit će dovoljno za početak ili prvi smartfon. Nadamo se da sam vam malo pojasnila osnove koje trebate znati prije nego krenete u daljnju potragu za novim smartfonom.

Prelazak s mobilnog telefona na smartfon – što općenite trebate znati 06

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.