Predstavljena vertikalna rješenja na WinDays konferenciji

Fotografija članka: Predstavljena vertikalna rješenja na WinDays konferenciji

Jedan od smjerova na konferenciji WinDays Technology posvećeni su primjeni informacijskih tehnologija u tri sektora sa specifičnim zahtjevima – financijskom sektoru, telekomunikacijskoj industriji i javnoj upravi. Primjena informatike u poslovnom okruženju multidisciplinarna je djelatnost – potrebno je objediniti tehnološka i poslovna znanja kako bi informacijske tehnologije bile u službi rasta i razvoja tvrtke, te omogućavale kreativnost i inovativnost. Jučerašnja su predavanja bila podjednako namijenjena tehnološkoj publici, ali i onoj poslovnoj koja danas posjećuje paralelnu konferenciju – WinDays Business.

Osim specifičnih rješenja namijenjenih njihovom poslovanju, tvrtke i druge organizacije mogu koristiti postojeće tehnologije poput virtualizacije kako bi smanjile troškove informacijskog sustava, bolje iskoristile resurse i uštedjele na povezanim troškovima poput električne energije. Istovremeno mogu primijeniti nove trendove poput cloud computinga kako bi smanjile troškove svojeg poslovanja, omogućile zaposlenicima da pristup vitalnim poslovnim informacijama imaju sa svakog mjesta ili pak stvorile nove atraktivne usluge "u cloudu" za krajnje korisnike. Fokus današnjih poslovno-tehnoloških smjerova bio je upravo i na primjeni ovih novih tehnologija u spomenutim ključnim infrastrukturnim sektorima svake države.

 

Rješenja za financijski sektor
U bankama, osiguravajućim društvima, tvrtkama koje upravljaju fondovima i ostalim organizacijama u financijskoj industriji ključni su aspekti pouzdanosti i brzine. Ova mission critical infrastrukturna rješenja nužna su za uspješno poslovanje i rast ovih tvrtki u čijoj se srži nalaze sustavi za bankarske usluge, sustavi plaćanja, sustavi za upravljanje odnosima s korisnicima i brojna rješenja koja poboljšavaju svakodnevnu operativnu efikasnost.
Microsoft bankarskoj industriji nudi vlastita rješenja: serverski operacijski sustav i ostale servere, rješenja za kolaboraciju, business intelligence, CRM, baze podataka i data mining, kao i klijentske aplikacije s poznatim sučeljem (poput alata iz paketa Office) putem kojih zaposleni u toj industriji lako dolaze do informacija koje su im potrebne tijekom svakodnevnog obavljanja posla, planiranja novih usluga i dobivanja klijenata.
Ovi proizvodi rade u kombinaciji s brojnim rješenjima Microsoftovih partnera koji imaju veliko iskustvo u izradi, implementaciji i održavanju rješenja koja su specifična upravo u financijskom sektoru. Microsoft je jedina tvrtka koja trenutačno nudi platformu za financijske institucije gdje klijent može birati između rješenja implementiranog na svojoj strani, rješenja smještenog u cloudu ili kombiniranog, hibridnog rješenja. Financijske usluge koje su online ili u cloudu te razna rješenja za operativnu izvrsnost mogu biti izgrađena korištenjem Microsoftove platforme za financijske institucije.
Na predavanjima su predstavljeni primjeri poslovne primjene odabranih Microsoftovih tehnologija i rješenja u financijskoj industriji. Ona može profitirati od korištenja specijaliziranih rješenja koja su upravo njoj namijenjena, ali i od ostalih tehnologija koje se vrlo lako mogu prilagoditi specifičnim zahtjevima financijske industrije, kao što su, primjerice, upravljanje rizikom, razvoj mreže poslovnica i njezina vođenja i rješenja za plaćanja i ostale transakcije (uključujući i online plaćanja).
Informacijska tehnologija današnjice uspješno odgovara na niz pitanja u financijskoj industriji: na koji način prikupiti informacije kojih nema u sustavima institucije, a potrebne su za izvješćivanje, kako osigurati adekvatnu razinu kvalitete podataka, kako isporučiti izvješća u predviđenim (i sve kraćim) rokovima te, na kraju, kako sve to realizirati uz što manje investicije.
"Microsoftova ponuda specifična je i utoliko što nudimo i razvojne alate koji se oslanjaju na serverska rješenja i platformu, te su prilagođeni razvoju aplikacija namijenjenih financijskoj industriji. Sve je više primjera banaka koje se odlučuju na zamjenu starih i za održavanje skupih hostova novim rješenjima zasnovanim na Microsoft Windows serverskoj infrastrukturi i .NET aplikacijama razvijenim u Visual Studiju. Time ostvaruju uštede koje se često mjere i u stotinama milijuna dolara, te upravo na ovaj način obavljaju proces modernizacije svoje krucijalne bankarske infrastrukture", izjavio je tijekom predstavljanja Microsoftovih rješenja za financijsku industriju Igor Slišković, voditelj klijenata financijskog sektora u Microsoftu Hrvatska.

Rješenja za telekomunikacijsku industriju
Telekom operatori u svakoj su zemlji među najvećim tvrtkama i gotovo u pravilu vrlo značajno doprinose BDP-u. Više od 70 posto svjetske populacije telekomunikacijski je povezano sa svijetom – što ujedno znači da se koriste uslugama nekog telekomunikacijskog operatera, fiksnog, mobilnog ili pak onog koji pruža uslugu pristupa Internetu. Može se učiniti pomalo fascinantnim i nevjerojatnim da se industrija s takvim dosegom također našla u poteškoćama.
Zasićena tržišta i pad prosječne dobiti po korisniku (ARPU, Average Revenue per User) postavili su operatore u većini zemalja pred velike izazove, a opća ekonomska kriza dodatno je otežala situaciju. U takvim okolnostima, operatori su oprezni s investicijama u nove tehnologije i usluge, ali su istovremeno i pod pritiskom ponuditi tržištu nove poslovne modele kako bi privukli nove korisnike, povećali zadovoljstvo i prihod kod postojećih korisnika.
Microsoft telekomunikacijskoj industriji također nudi specifična rješenja koja su fokusirana upravo na razvoj tog sektora, istovremeno stvaranje novih prilika za telekomunikacijske operatore i izradu rješenja koja će se svidjeti njihovim krajnjim korisnicima, direktno utječući na njihovo zadovoljstvo uslugom i odluku da ostanu korisnici operatora.
Jedno od takvih rješenja jest i nedavno predstavljena mobilna platforma Windows Phone 7, posve nova generacija Microsoftove mobilne platforme, orijentirana na uređaje s ekranima osjetljivima na dodir i na vrhunsko korisničko iskustvo koje kombinira multimediju i pristup aplikacijama za produktivnost. Bez obzira odluče li se gledati video, slušati glazbu ili pak raditi s Office dokumentima, mobilni uređaji s Windows Phone 7 Series platformom uklopit će se u životni stil svojih korisnika. Razvoj aplikacija za Windows Phone 7 moguć je već danas, korištenjem novog Visual Studija 2010, pa telekomunikacijski operatori i cijeli ekosustav tvrtki u toj industriji već danas može krenuti s prilagodbom svojih postojećih aplikacija za novu i atraktivnu Microsoftovu mobilnu platformu. Prvi će se uređaji koji će je koristiti pojaviti na tržištu krajem godine.
S druge strane, Microsoft telekomunikacijskoj industriji nudi i infrastrukturna rješenja za usluge poput IP televizije (IPTV). Novi MediaRoom 2.0, prikazan i danas na konferenciji WinDays, rješenje je za operatore koji žele svoje sustave distribucije sadržaja – poput televizijskih sadržaja koji se distribuiraju u IP i kabelskim mrežama – uvesti u novo doba cloud computinga. Usluge na zahtjev, interaktivne aplikacije, pristup sadržajima koji se nalaze na strani operatera uz istovremeni pristup i sadržajima trećih strana (poput, primjerice, videa dostupnog na Internetu) glavne su odlike ove platforme.
Korisnici mogu uživati u gledanju programa na raznim uređajima – od klasičnih televizijskih prijamnika (uz MediaRoom uređaj), preko osobnih računala opremljenih Windows Media Centerom i Windowsima 7 i svih ostalih PC i Mac računala koja imaju neki web preglednik pa do igraće konzole Xbox 360 i podržanih pametnih mobilnih telefona. Prema istraživanju analitičke tvrtke Screen Digest, pet najvećih distributera sadržaja i telekomunikacijskih tvrtki koje su primijenile MediaRoom imaju vrlo zadovoljne korisnike, zbog čega je prosječna dobit po korisniku triput veća nego kod kabelskih operatora koji su držali dominantnu i gotovo nedodirljivu poziciju na tržištu.
"Sposobnost telekomunikacijskih operatora da bez velikih troškova razviju te potom primijene nove usluge koje će ponuditi svojim korisnicima ključna je za ovu industriju. Microsoft telekomunikacijskoj industriji nudi platformu koju čini niz servera, a koja omogućava da operatori upravljaju svim uslugama koje nude korisnicima na jednom mjestu, neovisno o vrsti telekomunikacijske mreže koju imaju ili uređajima koji se nalaze kod korisnika. Izrada personaliziranih usluga prilagođenih korisnicima, primjena cloud rješenja i korištenje postojeće telekomunikacijske infrastrukture za osmišljavanje posve novih usluga uz brzo vrijeme njihovog izlaska na tržište mogu biti ključan faktor uspjeha za tvrtku koja djeluje u ovom sektoru. Softverska platforma i usluge koje to omogućavaju stoga su u srži poslovanja svakog telekom operatora i mogu direktno utjecati na njihov uspjeh", izjavio je jedan od današnjih predavača, Michael Korbacher, direktor odjela za softver i usluge za telekomunikacijsku industriju u Microsoftu CEE. Michael Korbacher ima gotovo desetljeće iskustva u izradi i primjeni rješenja temeljenih na cloud computingu s posebnim naglaskom na to kako se ova tehnologija može primijeniti na stvaranje novih usluga za krajnje korisnike u telekomunikacijskom sektoru.

Rješenja za javnu upravu
Primjena informacijskih tehnologija u državi, dakle javnoj upravi na svim razinama, kao svoj krajnji učinak donosi jednostavniji pristup svim državnim uslugama od strane samih građana, ali ujedno pojednostavljuje mnoge interne procese s kojima se javna uprava svakodnevno susreće. Fokus ovog smjera predavanja na WinDays konferenciji jest na svjetskim iskustvima u modernizaciji i informatizaciji državnih uprava, kao i na iskustvima koje je Središnji državni ured za e-Hrvatsku prikupio tijekom proteklog desetljeća na vlastitim projektima primjenjujući ove tehnologije u praksi.
Baš kao što postoji "web 2.0", i "Government 2.0" novi je Microsoftov koncept i vizija koji suradnju između tijela javne vlasti i njihov iskorak prema građanima podižu na novu razinu. U središtu ove vizije nalaze se sustavi za javnu upravu koji efikasno razmjenjuju podatke među raznim tijelima vlasti na svim razinama i drugim javnim službama, ali istovremeno olakšavaju pristup pojedinim uslugama samim građanima.
Uvodno predavanje na e-government smjeru održao je Ratko Mutavdžić, direktor u segmentu rješenja za javnu upravu u Hrvatskoj i osoba s velikim iskustvom izrade konkretnih i prilagođenih informacijskih rješenja za javnu upravu u raznim zemljama regije.
"Government 2.0 naša je vizija, praćena konkretnim softverskim rješenjima i platformom koja omogućava dvosmjernu komunikaciju tijela javne vlasti i građana. čineći procese u upravi na svim državnim razinama transparentnijim, efikasnijim i bržim, možemo stvoriti i nove e-usluge za same građane. No, da bi neka država ili druga javna institucija mogla primijeniti današnje web 2.0 tehnologije u svakodnevnim poslovnim procesima i u pristupu prema građanima u čijoj službi treba biti, potrebno je jasno definirana strategija primjene informacijskih tehnologija s naglaskom na sigurnost, pouzdanost i razmjenu informacija s brojnim drugim informacijskim sustavima u državi", rekao je tijekom uvodnog predavanja Ratko Mutavdžić.

Posjetitelji konferencije jučer su imali priliku vidjeti i što je dosad postignuto u Hrvatskoj kroz inicijative Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. Radi se o inicijativama kao što su e-Ured i e-Interoperabilnost koje omogućava razmjenu podataka između raznih sustava, te upravljanje resursima i znanjem.

Jedan od najboljih recentnih primjera kako javna uprava može brzo reagirati i u kratkim rokovima pripremiti portal putem kojega će se izvršiti interna koordinacija svih državnih službi uključenih u rješavanje nekoga problema jest i nedavno pokretanje portala o H1N1, "svinjskoj gripi". Na tom su se portalu, prikazanom i danas na WinDays konferenciji, našle sve relevantne informacije za učesnike u sustavu zdravstva, dok je središnji dio portala omogućio jednostavnu razmjenu informacija između bolnica i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te koordinaciju u ovom iznimnom slučaju krize.. Sam je portal realiziran korištenjem Microsoftove SharePoint platforme na kojoj i počiva većina sustava za upravljanje dokumentima i zajednički rad na njima u državnoj upravi, a izrađen je u potpunosti za samo tri dana.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.