Predstavljen Microsoft Research istraživački centar uz osvrt na budućnost računalnih tehnologija

Fotografija članka: Predstavljen Microsoft Research istraživački centar uz osvrt na budućnost računalnih tehnologija

Microsoft je na WinDays 2008 konferenciji predstavio Microsoft Research istraživački centar i dao svoje viđenje razvoja i korištenja računala u budućnosti. Osnovana 1991. godine, Microsoft Research je Microsoftova znanstveno-istraživačka organizacija koja se bavi temeljnim istraživanjem i razvojem primjenjivih tehnologija na području računalnih znanosti i softverskog inženjeringa. Osnovni cilj organizacije jest poboljšati iskustvo korisnika u interakciji s računalima, smanjiti troškove razvoja i održavanja softverskih rješenja te osmisliti nove i još bolje načine primjene računalnih tehnologija.
U svijetu trenutačno djeluje ukupno pet centara u kojima na preko 55 znanstvenih područja svakodnevno radi više od 800 stručnjaka – računalnih tehničara i znanstvenika, sociologa, psihologa, matematičara, fizičara i inženjera. Uz dva centra koja su smještena u Americi, u sjedištu tvrtke u Redmondu te u Silicijskoj dolini u Kaliforniji, ostali centri nalaze se u Indiji u Bangaloreu, u Aziji u Pekingu te u engleskom gradu Cambridgeu. U planu je otvaranje još jednog MSR centra u američkoj državi Massachusetts koji bi trebao početi s radom tijekom srpnja ove godine.

Microsoftovi znanstvenici iz centra aktivno prenose ideje i koncepte razvojnim timovima koji zatim stvaraju nove ili poboljšavaju postojeće proizvode. Centar je tako radio na razvoju čitavog niza tehnologija koje se koriste u današnjim proizvodima, primjerice algoritmima za Microsoft Live Search pretraživače, novom F# .NET računalnom jeziku, podsustavu za odgovaranje na pozive u sklopu Office Communications Server 2007 rješenja, filtrima za neželjene poruke za Microsoft Exchange poslužitelj i popularni planer i klijent za elektroničku poštu Outlook, kao i sustavu za prepoznavanje dodira u konceptualnom računalu Surface.
„Tehnologije danas na život utječu više od bilo čega drugoga. Ponekad to znači da radimo više i učinkovitije, kao što to primjerice pokazuje korištenje elektroničke pošte. Ponekad to znači da stječemo nove prijatelje i pronalazimo stare, kao što se to danas radi putem društvenih mreža. A ponekad to jednostavno znači da učimo i izražavamo se na drugačiji način – informacijama na Wiki stranicama, blogovima te putem interaktivnog i virtualnog učenja koje se nekada nije moglo ni zamisliti. Promjene koje donosi tehnologija treba prihvatiti i iskoristiti ih na najbolji mogući način,“ izjavio je na konferenciji Milan Vojnović, istraživač grupe za sustave i mreže pri Microsoft Research centru u Cambridgeu. „Neki od rezultata istraživanja doprinose razvoju tehnologija koje na kraju imaju velik utjecaj na život i dosižu veliki broj korisnika. U Microsoft Research centru radimo na istraživanju različitih problema s područja računalnih znanosti i tehnologije, čija rješenja u konačnici mogu doista iznenaditi široku javnost“, dodao je Vojnović.

Računalni je svijet u proteklih četrdeset godina doživio korjenite promjene. Još se tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća jednim velikim mainframe računalom koristio veći broj korisnika, a računala su bila izvan dohvata običnih građana. Tijekom osamdesetih po prvi je puta zaživio koncept osobnih i kućnih računala koji je uvjetovao da svaki korisnik ima svoj vlastiti uređaj. Razvojem mreža i Interneta i same računalne tehnologije, danas čovječanstvo postupno ulazi u eru u kojoj se ljudi sve više koriste većim brojem računala koja se niti ne moraju nalaziti na istoj fizičkoj lokaciji.

„Budućnost nam nosi koncept tisuća računala po pojedinom korisniku. Ne samo da će to biti moguće s obzirom na nevjerojatnu snagu koja se gomila u raznim podatkovnim centrima diljem svijeta, već i novim, gotovo nevjerojatnim oblicima u kojima će se pojavljivati računalo, od odjeće do zida, od naočala do virtualnog prostora. Pretpostavljam kako ćemo u skoroj budućnosti s računalom komunicirati glasom“, mišljenja je Ratko Mutavdžić, National Technology Officer u Microsoftu Hrvatska. „Trenutačno se u svijetu istražuju razni pristupi novim računalima koji na drugačiji način koriste fiziku i tehnologiju. Na primjer, istraživanja nas vode u molekularne tranzistore, gdje pojedine molekule definiraju stanje tranzistora. Isto tako, pojavljuju se prva kvantna računala, gdje kvanti definiraju stanja. Tu su i DNA računala, DNA čipovi, kvantna kriptografija i slični svemirski koncepti koji nam se čine nedostižnim, a ipak se pomalo pojavljuju kao gotovi rezultati u raznim laboratorijima“, istaknuo je Mutavdžić.

Razvoj računala i njihova upotreba proces je koji neprestano traje i koji će najvjerojatnije trajati jednako dugo kao samo čovječanstvo. Svijet je danas svjedokom tehnoloških promjena koje se odvijaju toliko brzo i žustro da ih određenom dijelu stanovništva postaje sve teže pratiti. No, jednakom brzinom kojom se tehnologija mijenja ona je ujedno ovdje da ljudima pomogne u čim lakšem i potpunijem prihvaćanju tih promjena. Sve što je potrebno jest biti pripreman prihvatiti pozitivne promjene koje prema tom pitanju donosi budućnost.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.