Predstavljen Hrvatski jezični portal

Racunalo.com foto

HJP je organiziran oko rječničke baze Novog Libera. Rječnička baza sastoji se od 116.516 osnovnih riječi (natuknica), od toga 67.049 imenica, 15.699 glagola, 20.154 pridjeva, 7.017 priloga, 111 prijedloga, 72 veznika, 152 broja, 102 zamjenice, 98 čestica i 302 uzvika. Uz osnovne riječi i njihove definicije bazu sačinjavaju i primjeri (oko 60.000), sintagmatski izrazi (oko 18.000) i frazeološki izrazi (oko 10.000). Porijeklo riječi objašnjeno je u zoni etimologije, a porijeklo osobnih imena i prezimena (antroponimi) te geografskih imena (toponima) objašnjeno je u zoni onomastike.Rječnička baza Hrvatskog jezičnog portala nastala je na temelju rječničkih i leksikografskih izdanja Novoga Libera u proteklih 15 godina. Većini riječi u bazi pridodani su, kao dodatna usluga, izvedeni oblici, tj. gramatička razrada.
Srce je razvilo potrebnu programsku podršku, omogućilo uporabu rječničke baze putem Interneta te privremeno udomljuje HJP. Kao poseban rezultat ističemo uspješnu uspostavu mrežom dostupne baze podataka izgrađene na temelju obimnog i strukturom složenog rječničkog sadržaja kao i izvedbu odgovarajućeg korisničkog sučelja.
HJP je usluga potencijalno interesantna kako stručnoj zajednici koja se bavi proučavanjem hrvatskog jezika tako i vrlo širokoj zajednici korisnika internetskih usluga. Njegova uspostava novi je doprinos bogatstvu i raznolikosti informacijskog prostora i informacijskih usluga dostupnih na hrvatskom jeziku putem Interneta.
Hrvatski jezični portal (HJP) bit će dostupan hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici do 1. 10. 2007. na adresi . Za njegovo pretraživanje potrebno je posjedovati elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.