Predavanje: ‘Društvo znanja i slobodna razmjena informacija’

Racunalo.com foto

Za sve one koji neće moći sudjelovati na predavanju, snimka predavanja bit će naknadno dostupna na adresi .
Predavanjem Jimmya Walesa Multimedijalni institut (ovog puta kroz suradnički projekt Swarm Intelligences) i CARNet nastavljaju seriju predavanja “Društvo znanja i slobodna razmjena informacija” koja tematizira alternative regulacijama koje spriječavaju razvoj socijalnih potencijala što ih nude nove tehnologije. Do sada je u sklopu serije predavanje krajem prošle godine u Zagrebu gostovao  Eben Moglen, profesor prava i povijesti na Sveučilištu Columbia, New York te početkom godine Lawrence Lessig, profesor prava na Sveučilištu Stanford i osnivač tamošnjeg Centra za Internet i društvo. Pored njih, projekt će tijekom akademske godine 2004./2005. ugostiti još neke istaknute stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog stvaralaštva, javne domene, slobodnog pristupa znanju i ujednačenog društvenog razvoja.


O predavaču
Jimmy Wales je pokretač Wikipedije, najveće višejezične enciklopedije na Internetu koja je s preko 1.700.000 leksikografskih jedinica i 199 jezika posljednjih godina postala jedan od najopširnijih i najpoznatijih elektronskih izvora informacija i znanja na svijetu. Od drugih enciklopedija razlikuje je to što se za kreiranje sadržaja u potpunosti oslanja na suradničko pisanje korisnika na Internetu – bilo tko je slobodan dodati i preurediti bilo koji tekst u njoj. Razlikuje je i to što, zbog tehnoloških mogućnosti brzog i lakog objavljivanja kojemu svi imaju pristup, Wikipedija puno brže leksikografski obrađuje aktualne fenomene.


O predavanju
Za razliku od drugih primjera masovne suradnje na Internetu, na primjer Slashdota ili Ebaya, koji su zasnovani na umjetnim reputacijskim sustavima, Wikipedija se oslanja na dogovor autora kako bi osmislila smjernice ponašanja, stil pisanja i sadržaj, te tako tvori istinsku zajednicu. Svi sadržaji na Wikipediji objavljeni su pod GNU Licencom za slobodnu dokumentaciju i mogu se slobodno preuzimati, nadopisivati i dalje objavljivati. Na predavanju u Zagrebu Jimmy Wales će govoriti o nastanku, razvoju i oblicima organizacije unutar zajednice Wikipedije.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.