Poznati ovogodišnji dobitnici ugledne nagrade Kyoto

Racunalo.com foto

Ovogodišnji su dobitnici nagrade dr. Hiroo Inokuchi, počasni profesor Tokijskog sveučilišta i Instituta za molekularne znanosti japanskog Nacionalnog prirodoslovnog instituta, dr. Hiroo Kanamori, počasni profesor Kalifornijskog instituta za tehnologiju, te Pina Bausch, ravnateljica plesnog kazališta Tanztheater Wuppertal Pina Bausch GmbH. Svaki nagrađeni primit će priznanje, orden i iznos od približno 410 000 USD. Dodjela nagrada održat će se 9. studenog ove godine u japanskom gradu Kyotu.


Nagrada za područje naprednih tehnologija
Kemičar dr. Hiroo Inokuchi primit će nagradu Kyoto za svoj pionirski doprinos području organske molekularne elektronike. Dr. Inokuchi bavi se elektronskim strukturama organskih smjesa još od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Njegova temeljna istraživanja igrala su važnu ulogu u razvoju organske elektronike, koja ima široku primjenu u mnogim komercijalnim proizvodima, kao što su mobilni telefoni i tanki televizori. 1975. godine pomagao je u osnivanju Instituta za molekularne znanosti, svjetskog centara za istraživanja električnih svojstava molekula.


Nagrada za područje prirodnih znanosti
Geofizičar dr. Hiroo Kanamori ostvario je izuzetan doprinos istraživanjima velikih potresa. Razvio je analitičku metodu kvantitativnog razumijevanja prijelomnih procesa velikih potresa, koja maksimalno iskorištava mogućnosti seizmografa. Time je otvorio novo doba seizmologije te značajno utjecao na razvoj geofizike. Izradio je i praktične prijedloge za ublažavanje rizika od potresa.


Nagrada za područje umjetnosti i filozofije
Koreografkinja i umjetnička ravnateljica Pina Bausch izbrisala je granice između plesa i kazališta te je predvodnica novog smjera scenske umjetnosti. Originalnim koreografskim pristupom, usmjerenim k temeljnim motivima ljudskog djelovanja, razvila je kreativni stil koji duboko seže u čuvstvenost umjetnika i gledateljstva.


Više informacija o zakladi Inamori Foundation, nagradi Kyoto te svim dosadašnjim i ovogodišnjim dobitnicima možete pronaći na stranicama .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.