Povijest kriptografije: probijanje monoalfabetske šifre

Fotografija članka: Povijest kriptografije: probijanje monoalfabetske šifre

Povijest kriptografije: probijanje monoalfabetske šifre

Jedan od razloga za to je i što kratka poruka od nekoliko riječi može imati dovoljnu čvrstinu da se ni danas ne može probiti brutalnom silom (iskušavanjem svih kombinacija ili ključeva).

Pisanjem duljih poruka moguće je za probijanje monoalfabetske šifre koristiti prečac koji se sastoji u frekvencijskoj analizi. Naime kako smo opisali u prošlom nastavku, već u devetom stoljeću postalo je jasno da dulji tekstovi pisani tom šifrom imaju slabost jer se slova u pojedinim jezicima ponavljaju po ustaljenom obrascu. Kako distribucija slova izgleda u engleskom jeziku može se vidjeti na slici iz klasičnog djela o kriptografiji Williama F. Friedmana: Military cryptanalysis.

Ovakva raspodjela slova dobivena na uzorku od samo 200 slova većim dijelom odgovara raspodjeli u svim engleskim tekstovima. To znači da je za probijanje monoalfabetske šifre dovoljno teksta koliko i u ove dvije posljednje rečenice!

Nakon pažljivog prebrojavanja slova u tekstu kriptoanalitičar bi najzastupljenijem slovu enkriptiranog teksta pridjelio najzastupljenije slovo iz dotičnog jezika (npr. ‘e’ u engleskom) i tako bi počeo slagati slagalicu. Drugo najzastupljenije slovo bilo bi ‘t’. Najnezastupljenija slova također su zanimljiva. Uz vjerojatno nekoliko pogrešnih pokušaja i permutacija relativno bi se brzo pred njim pojavio tekst u čitljivom jeziku.

Ova tehnika imala je nevjerojatne posljedice u svijetu kriptografa koji su postupno poćeli shvaćati da su kriptoanalisti ponovno u velikoj prednosti i da nema sigurnog algoritma koji se ne može probiti te da sigurna dostava enkriptiranih poruka ponovno ovisi o sreći hoće li one na svom putu naići na vještog kriptoanalista.

U slijedećem nastavku opisat ćemo kako je upravo upotreba monoalfabetske šifre škotsku kraljicu Mary Stuart koštala života.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.