Povećajte učinkovitost performansi android smartphonea i tableta [Korisni savjeti]

Fotografija članka: Povećajte učinkovitost performansi android smartphonea i tableta [Korisni savjeti]

Sve više mislite da vaš android smartphone ili tablet “nije dovoljno dobar” jer uočavate usporavanje sustava, aplikacije iznenada prestaju s radom, sve kraći su vremenski intervali između punjenja? Ako je vaš odgovor potvrdan, donosimo vam korisne savjete  kako da poboljšate performanse uređaja.

Oglas

 

 

Navedeni neugodni simptomi na vašem smartphoneu ili tabletu vjerojatno znače da došlo je vrijeme čišćenja uređaa, isključivanje o nepotrebnih efekata i nadogradnje aplikacijea što će ukupno poboljšati performanse i vratiti uređaj u vrijeme početka vađeg druženja. Za to vam nisu potrebni posebni alati već samo malo vremena. Možete se koristiti ugrađenim postavkama u sustavu za poboljšanje performansi. Savjete što i kako da napravite, pročitajte u nastavku.

 

Provjerite što je u određenom trenutku aktivno od aplikacija i procesa, i po potrebi isključite 
Android je sama po sebi multi-tasking sustav koji istovremeno može izvršavati nekoliko aplikacija. Osim aplikacija uvijek imate neke procese podignute u pozadini. Da bi vidjeli koji su vam procesi, i usluge aktivni u određenom trenutku,  idite na
Postavke – Aplikacije – Pokrenuto…..

Ovdje možete direktno  isključiti neke prikazane programe i usluge. Ali imajte na umu du da sistemske usluge vezane za pravilno funkcioniranje sustava, često se ponovno uključe nakon nekoliko sekundi ili koju minutu,  jer su potrebne za rad sustava i njegovih programa. Dakle, ovo mjesto je samo kao „prva pomoć“ i za dobivanje informacija o aktivnosti sustava. Istu stvar možete napraviti pokretanjem “Application Managera” (ime je promjenjivo s obzirom na različite vrste uređaja, ali je slično).

 

Nadogradite aplikacije na najnoviju inačicu
Upravo kao što nadograđujete aplikacije i sustav na vašem PC-u, tako je potrebno nadograditi i softver u vašem smartphoneu ili tabletu. Razvijatelji aplikacija nadograđuju svoje proizvode, ispravljaju bugove, dodaju nove funkcionalnosti i vrše dodatnu optimizaciju. Da bi provjerili ima li nadogradnji, pokrenite Google Play, i na sučelju izbornika, kliknite na “Moje aplikacije”. Dostupna li je nadogradnja, bit će vam prikazano u popisu.

Nemojte ostaviti postavke za automatsko ažuriranje programe jer bi vam se moglo dogoditi da se ušulja nepozvan softver u vaš smartphone ili tablet ili da krene nadogradnja dok niste u dosegu WiFi mreže i tako vam potroši podatkovni promet.

 

Uključite način rada za uštedu energije
 

Glavni potrošači energije su CPU i ekrani. Dakle, otvorite li bilo koji program, on će sigurno morati proći kroz CPU aritmetiku, tako da na ovaj aspekt potrošnje uglavnom ne možemo puno utjecati, osim da ne koristimo smartphone ili tablet. Ali, zašto da ih imamo ako ih ne  koristimo?. Međutim, na uštedu energije koju crpi zaslon možemo utjecati smanjivanjem svjetline vremena prikaza, itd.


Većina današnjih modela ima automatske postavke svjetline zaslona ali možete ih i ručno konfigurirati koristeći Android sustav funkciju “Ušteda energije”. Ovdje je dopušteno mijenjati ne samo svjetlinu, promijeniti boju pozadine web preglednika, isključite povratne haptičke informacije, regulirati način rada procesor i druge mogućnosti kako bi uštedjeti potrošnju energije.

 

Pratite što najviše konzumira energiju
U postavkama  za bateriju , možete vidjeti statistiku  konzumiranja električne energije za razne  programe.  Kliknete li  na daljnju analizu, program će prikazati i  neke hardverske detalje.

 

Isključite nepotrebne aktivnosti mreže
Nalazite li se koji sat ili više u području koje je pokriveno Wi-Fi signalom nije potrebno da isključujete ovaj mrežni pristup. No, ostavite li uključen Wi-Fi i napustite područje u kome je pristupna točka dostupna, a nemate li dalje dostupan bežični signal, vaš uređaj nastavlja (uglavnom) tražiti dostupne signale dodatno će vam crpsti bateriju. Zato ako ste sigurni da određeno vrijeme nećete biti u dosegu WiFi signala, isključite ga. Isto tako učinite i za ostale opcije povezivanja:

Zatvorite ažuriranja, sinkronizaciju nekih usluga i podesite vremensku sinkronizaciju mrežnih usluga
Vjerovali ili ne, učestala sinkronizacija ažuriranja društvenih mreža Facebooka , Twittera, i druge usluge mogu izazvati probleme u prometu i gubitak snage. Imate li pri tome aktivne Skype, Viber i WhatsUp, Dropbox servise.

 

Clean Master aplikacija za čišćenje
I na kraju predlažem da za završno čišćenje koristite aplikaciju Clean Master, koju možete a i podržan je hrvatski jezik.  Vrlo je jednostavna za korištenje, ali na android temeljenim uređajima briše cache ( privremene datoteke stvorene od strane aplikacija) datoteka od web preglednika, preko Google Play Storea do Gmaila. Uklanjanjem ovih zapisa će te uštedjeti na memorijskom prostoru i ubrzati performanse aplikacija. Ako ste neke aplikacije deinstalirali, nažalost podaci su još uvijek tu, što čini vaš raspoloživi prostor manjim. Clean Master će očistiti i taj dio memorije kao i sve privremene datoteke, samo jednim dodirom.

 

Diše li vaš smartphone ili tablet sada bolje?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.