Potrošači i Microsoft protiv piratskog softvera

Fotografija članka: Potrošači i Microsoft protiv piratskog softvera

Danas se u više od 70 zemalja obilježava dan zaštite korisnika od piratskog softvera. U cilju suzbijanja ovog problema, provedeno je i detaljno istraživanje, u kojem je intervjuirano više od 38000 ljudi u 20 zemalja, sa ciljem ispitivanja njihove predodžbe problema krivotvorenog softvera. Zaključci ispitivanja pokazali su kako tri od četiri ispitanika smatra kako nelegalni softver nije siguran za korištenje, a više od 70 posto izjavilo je kako je legalan softver sigurniji, stabilniji i jednostavniji za ažuriranje.

Od 2005. godine na ovamo prijavljeno je više od 300.000 slučajeva korištenja nelicenciranog softvera, korištenjem Microsoftove „How to Tell“ internetske stranice. Tržište piratskog softvera analizirano je u nizu istraživanja, te su jasno definirani njegovi učinci na krajnje korisnike i gospodarstvo. Primjerice, studija koju je 2006. godine proveo IDC ističe kako jedna od četiri web-stranice koje nude piratski softver korisnike izlaže pokušaju instaliranja malicioznog koda. Osim „pop-up“ reklama, maliciozan softver može i ozbiljno ugroziti sigurnost korisnika, pa tako i cjelokupnih informacijskih sustava, a tvrtke koje koriste nelicencirani softver u opasnosti su od gubitka ili potpunog uništenja osjetljivih poslovnih informacija, a izložene su i riziku kritičnog pada informacijskog sustava koji može trajati preko 24 sata.

– Kako bi se kupci zaštitili od nelegalnog softvera, preporučamo primjenu pravih alata s pomoću kojih će lako prepoznati prevaru. Za početak, valja provjeriti da li softver kupuju od provjerenog prodavača, te usporediti ponuđenu cijenu sa cijenama kod drugih prodavača. Posebnu pozornost trebaju obratiti u slučaju kupovine softvera putem interneta i iz drugih zemalja. Prilikom kupnje Microsoftovog softvera, valja provjeriti da li sadrži certifikat autentičnosti, CD/DVD medij sa zaštitnim hologramom, odgovarajuću ambalažu i dokumentaciju, kao i licenčni ugovor za krajnjeg korisnika. Nadalje, valja provjeriti da li softver prolazi test valjanosti u sklopu operativnog sustava Windows. Na taj način korisnici mogu biti sigurni da poštuju prava intelektualnog vlasništva i koriste softver u skladu s licenčnim pravima, čime će dobiti još kvalitetnije i povoljnije softverske proizvode, te biti sigurni da su zaštićeni – ističu stručnjaci tvrtke Microsoft Hrvatska.

Istraživanje je pokazalo kako velika većina ispitanika preferira korištenje legalnog softvera, te da više od 80 posto smatra kako je korištenje nelegalnog softvera riskantno i nesigurno. Microsoft podupire korištenje legalnog softvera, a provedbom edukacijskih aktivnosti, aktivnosti povezanih s provođenjem zakona te tehničkim unaprjeđivanjem proizvoda, tvrtka poduzima značajne mjere kako bi zaštitila korisnike. Kvalitetna zaštita te podizanje svijesti o prednostima korištenja legalnog softvera tim je značajnija u današnjem „digitalnom životu“, gdje mnogi dijele informacije i fotografije sa prijateljima i obiteljima na društvenim mrežama, ili kupuju u internetskim trgovinama.

Iako korisnici igraju sve značajniju ulogu u prijavljivanju nelegalnog softvera, često traže pomoć softverske industrije i državnih tijela. Tako 65 posto ispitanika smatra da je potreban značajniji angažman vladinih ureda, a 72 posto složilo se kako bi sama softverska industrija trebala poduzeti značajnije korake, posebice po pitanju edukacije korisnika. Tri četvrtine ispitanika suglasno je da korisnici trebaju učiniti sve u svojoj moći kako ne bi nehotice kupili lažan softver.

 – Korištenje nelicenciranog računalnog softvera, ili kolokvijalno „piratskog softvera“, korisnike često izlaže brojnim opasnostima kojih ni sami nisu svjesni. Osobe koje distribuiraju nelicencirani softver ne nude korisničku podršku, a i upute koje dolaze sa njime često su nedostatne. Stoga korisnici ne mogu u potpunosti iskoristiti njegove mogućnosti, niti instalirati nadogradnje dostupne korisnicima licenciranih inačica. Korisnike također izlaže zlouporabi podataka u smislu krađe identiteta – financijskih i osobnih podataka – čime osim materijalnih gubitaka mogu snositi posljedice zbog suodgovornosti za navedene povrede. Jedino licencirani računalni softver korisnicima daje jamstvo i zaštitu koju očekuju i zaslužuju – naglašava BSA Hrvatska.

Problem piratskog softvera sveprisutan je. Krivotvorenje i nelegalna distribucija istog znače gubitak radnih mjesta, budući da brojne tvrtke i „mali“ softverski razvojni inženjeri vode bitku sa ilegalnim distributerima. To potvrđuje i studija koju je u siječnju 2008. proveo IDC, a ukazuje da smanjenje stope softverskog piratstva na svjetskoj razini može generirati stotine tisuća novih radnih mjesta.

Microsoft svake godine održava akciju usmjerenu na zaštitu potrošača pod nazivom „Consumer Action Day“. U okviru te akcije, u više od 70 zemalja diljem svijeta simultano se pokreću inicijative s ciljem zaštite korisnika i podizanja svijesti o rizicima povezanim sa korištenjem krivotvorenog softvera. O tome kako identificirati originalni softver, provjeriti da li je ispravno licenciran te kako uputiti prijavu u slučaju da su korisnici žrtva piratstva, podrobnije je moguće pročitati na adresi . U sklopu dana zaštite potrošača, Microsoft upućuje i na niz online resursa koji će korisnicima omogućiti siguran rad uz legalan softver. Isti su dostupni na engleskom jeziku, na stranicama .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.