Ognjen Ribičić: posla za dobre developere ima u cijeloj Europi, ali i Hrvatskoj

Fotografija članka: Ognjen Ribičić: posla za dobre developere ima u cijeloj Europi, ali i Hrvatskoj

Ognjen Ribičić, developer u ecx.io, sreću potražio u Njemačkoj a tvrdi da je najveća razlika u mentalitetu, iako je posao gotovo identičan.

Oglas

Trbuhom za kruhom u Europu

Ognjen Ribičić tek je jedan od tisuća visokokvalificiranih državljana Lijepe naše, koji su otišli trbuhom za kruhom u inozemstvu, a njemu se posrećilo da dobije posao u odličnoj informatičkoj tvrtki ecx.io, koja je dio IBM grupacije. To jest, nije to baš bila sreća, kada se ispriča što Ognjen sve zna raditi.

“Radio sam tijekom karijere jako puno različitih infromatičkih poslova i naučio puno toga. Kada sam došao u sadašnju tvrtku svi su se čudili kako mogu raditi i front-end i back-end, a osim toga znam i mobilne tehnologije, networking, baze, mislim da mogu reći za sebe da sam tzv. Full-stack developer”, istaknuo je Ognjen.

Odlazak u Duesseldorf je bio sjajna stvar, a poklopilo se idealno, jer je i djevojka taman dobila posao upravo u tom njemačkom gradu, poznatom po naprednim tehnologijama.

“Moja djevojka je dobila posao u Trivagu u Duesseldorfu, meni su se par dana kasnije javili iz ecx-a, da baš imaju super mjesto upravo u Duesseldorfu. Ja reko’, super može, pakiram kofere i dolazim”, tvrdi Ognjen.

Super je raditi u multinacionalki, dobro je imati više opcija

je multinacionalna tvrtka, koja posluje na lokacijama u Duesseldorfu (Njemačka), Welsu (Austrija), Bracknellu (Velika Britanija) te u Varaždinu i Zagrebu u Hrvatskoj. Hrvatsko sjedište u Varaždinu (Međimurska ulica), a tvrtka je dio IBM-a, što je odlična stvar za sve mlade koji žele naučiti. ecx.io je jedna od najuspješnijih digitalnih agencija u Europi, i kao dio IBM-a jedna od najvećih na svijetu.

Posla za kvalitetne developere, poput Ognjena, ima napretek. Trenutno radi kao Backend developer (Hybris tehnologija), ali uskače i ‘frontendašima’, a radio je i kao SCRUM master.

“Ja sam jako rano počeo, imam već 11-12 godina iskustva na ovim poslovima, što može biti velika prednost u odnou na otale. Mogu raditi različite stvari, i kao arhitekt, i kao SCRUM master. No, svestranost je ovdje plus, a dobro je imati više opcija u životu”, rekao je Ribičić.

Zanimalo nas je i zašto baš programiranje/development, i koja je to razlika raditi za manje ili za veće tvrtke.

“Navikao sam raditi za velike firme, za velike sustave. Meni je programiranje kao slagalica, i niti jedna nije ista. To je čar ovog posla. S druge strane, jednom kad naučiš slagati slagalicu, možeš složiti svaku”, tvrdi Ognjen.

Jedna od odličnih stvari koja pomaže da se ‘slagalica’ složi jest i SCRUM metodologija, kojom se koordinira rad na development projektima.

“SCRUM je odličan organizacijski layer, ima se neki pregled. SCRUM nije za svakoga, to je zapravo samo jedna verzija agilne metodologije, jer ako se ne koristi dobro može i kočiti rad, a poanta SCRUM-a je da ne koči. Ipak, za development je odličan, ima se pregled nad svime. Ja sam recimo ranije znao naći u poziciji da radimo pet stvari odjednom, što je loše”.

Najveća razlika između Njemačke i Hrvatske je u mentalitetu

Ognjen već ima iskustvo rada i boravka u inozemstvu, još dok je studirao radio je i u Njemačkoj, kao freelancer.

“Mentalitet je najveća razlika, odnosi prema poslu, u Hrvatskoj je normalno da ponekad i ‘zaružiš’, dok je kod Nijemaca to rijeđi slučaj, više su obiteljski orijentirani, a dolaze u 9 na posao, odlaze u pet. Prekovremeni i slične stvari su rijetkost. No, u samom poslu nema prevelike razlike, iskreno. Meni je recimo prekrasno u Duesseldorfu, grad je čudo, sve je puno nekih događaja, svaki tjedan su neki festivali, što volim”.

Ognjen je inače završio Tehničko veleučilište u Zagrebu, a nakon tri godine, odradio je i ‘master’ na Fakultetu organizacije i informatike. Upravo u Varaždinu našao se prije nekoliko tjedana, tijekom Špancirfesta.

“To je jedna od prednosti ovog posla, jer se može raditi praktički od bilo gdje, a srećom, mi imamo podružnicu u Varaždinu, gdje su i kolege s kojima radim na projektima. Bilo je super opet posjetiti Varaždin, naročito kada je Špancir, i super je odraditi ovakav team-building”, ističe Ognjen.

Fakultet nije presudan, ali su me uvijek pitali da li sam završio fakultet

Zadovoljan je i svojim znanjem stečenim na FOI-u u Varaždinu.

“FOI je jedan od boljih informatičkih fakulteta. Imam i puno prijatelja koji su studirali na drugim fakultetima, ali nisu primjerice ništa više dobili nego ja. Ukupno mislim da je dobar.. No, nije mi žao, sve sam uspio dobro iskombinirati uz posao. Nakon tri godine na TZV-u, želio sam nastaviti, i odabrao FOI, što je bila dobra odluka”.

Ipak, smatra da fakultetsko znanje nije presudno za biti uspješan u IT poslu. S druge strane, diploma je ‘good to have’, ako ne i ‘must have’.

“Na na svakom poslu pitatli da li imam završen fakultet, no ne i koji. Ipak, imao sam spremne projekte koje sam odradio, što je ipak nešto drugačije. Fakultet nije presudan za biti dobar developer, moram priznati da sam upisao fakultet ponajviše radi roditelja, jer sam imao već osiguran posao”, priznaje Ognjen.

A dobra odluka je bila i odabrati struku poziv programera, odnosno developera.

“Trenutno svi traže dobre developere. Toliko da je ponekad naporno, pa ja tajim puno informacijama na LinkedInu, ali svaki drugi dan me netko ‘pikne’, napadaju sa svim strana”, zaključuje 29-godišnji Ognjen Ribičić.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.