Portal Dnevno.hr ovih dana hakiran, postao meta DDoS napada – politika?

Fotografija članka: Portal Dnevno.hr ovih dana hakiran, postao meta DDoS napada – politika?

Tragom nekih vaših upita na email našeg portala o (ne)radu portala Dnevno.hr istražili smo o čemu se radi i zaključili kako se radi o DDoS napadima. Ima li to veze s predsjedničkim izborima?

Oglas

Prvo morate znati što je (Distributed Denial-of-service). Jednostavnim rječnikom rečeno, to je napad velikim “lažnim prometom” na određene web stranice. Drugim riječima, radi se o neusporedivo višestruko većoj posjeti na određene web stranice (IP adresu) čiji server to ne može “prožvakati” tako da dolazi do povremenog ili trajnog rušenja tih stranica. Rezultat svega je nemogućnost pristupa stranicama i njenom sadržaju, tako da će posjetiteljima domena djelovati kao da – ne postoji.

Nekoliko upita o tom problemu smo dobili početkom tjedna, još prije Božića, te smo provjerili o čemu se radi. I zaista, portal Dnevno.hr zaista danima nije radio do jučer, a proradio je zahvaljujući promjeni parametara na samom serveru, te proširenju “bandwidtha”. Zanimljivo je kako je napadač uspio srušiti portal iako se on nalazio iza CloudFlarea koji ima jedan od ciljeva štititi i IP adresu servera.

Ono što sami možemo zaključiti kako je napad bio ciljan, dobro odmjeren i pokrenut ovog tjedna, upravo u posljednjem danu predsjedničke kampanje. Imaju li ta dva događaja međusobne veze teško je reći, no zdrava logika nam nalaže kako bi to moglo biti vrlo povezano, s obzirom na sadržaj koji distribuira portal Dnevno.hr.

Uglavnom, u ovom trenutku portal radi i uspjeli su odbiti ciljane napade na portal i možete ga posjetiti na Dnevno.hr.

Ovaj primjer ne spominjemo zato što smo nekom naklonjeni ili nas zanimaju predsjednički izbori, zato i objavljujemo ovu vijest prije kraja glasovanja. Upravo suprotno. Želimo vas upozoriti kako će se ovakve stvari sve češće događati. Naime, danas za sitne novce možete iznajmiti “napadača” i danima, pa čak i mjesecima izbaciti iz rada bilo koje web stranice koje nisu propisno zaštićene. Napadi su tim češći što je portal popularniji i što možda ima sadržaj koji nekome ne odgovara, ili još bolje rečeno – šteti. I naš Racunalo.com portal doživljava povremene DDoS napade, no do sada smo ih vrlo uspješno odbijali, bilo je kraćih ispada, ali to smo vrlo brzo rješavali.

No, svi oni koji nisu dovoljno dobro zaštićeni mogu imati ozbiljnih problema s DDoS napadima. Ono što se sve češće u novije vrijeme događa je da se takve stvari događaju ciljano, u određeno vrijeme i prema određenim web stranicama (IP adresama).

Je li DDoS napad na portal Dnevno.hr slučajan ili je odlično tempiran u posljednji tjedan predsjedničke kampanje, procijenite sami. Mi vas samo želimo upozoriti kako je to stvarnost, to se događa i nije slučajnost…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.