Porast online oglašavanja

Fotografija članka: Porast online oglašavanja

Tome, uz poznate globalne oglašivače (npr. Google, Yahoo!), u sve većoj mjeri doprinose i tvrtke koje se usredotočuju na zemlje pojedinih regija, od kojih su neke izravno prisutne i u Hrvatskoj (primjerice slovački Etarget). Prema nešto konzervativnijim podacima agencije Bernstein Research, prošle godine za oglašavanje putem Interneta ukupno izdvojeno 45 milijardi američkih dolara. Agencija očekuje kako će do kraja 2008. taj iznos porasti na 56 milijardi USD. IDC je ponešto optimističniji u svojim procjenama te tako u tvrtki smatraju kako će do kraja ove godine vrijednost izdataka za online oglašavanje dosegnuti vrijednost od 65 milijardi USD. Iako kreću od različitih baznih vrijednosti, što se dijelom može pripisati i različitosti u metodologiji praćenja i analize ovog tržišta, obje agencije slažu se kako će u narednih pet godina vrijednost internetskog oglašavanja rasti prosječnom godišnjom stopom između 15 i 20 posto. Više od trećine vrijednosti generiralo je kontekstualno oglašavanje uz pomoć ključnih riječi, odnosno postavljanje oglasa uz tekst internetske stranice u ovisnosti o njenom sadržaju. To je područje djelovanja poznatih globalnih servisa, poput Googlea, Yahoo!a, MSN-a, AOL-a, Adbritea i Ask.com-a. Klasični vizualni oglasi, koji se tijekom proteklih godina u sve većoj mjeri pojavljuju u obliku interaktivnih multimedijskih oglasnih sadržaja, čine drugu najčešću vrstu online oglasa, s više od 20 posto udjela.

No, kakva je situacija u Europi, odnosno u regiji? Europski biro za interaktivno oglašavanje (Interactive Advertising Bureau – IAB) nedavno je izdao izvješće s pratećom analizom tvrtke PricewaterhouseCoopers. Dokument daje interesantnu sliku o stanju tržišta u 2007. godini u 16 europskih zemalja – Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji. Kumulativno, u navedenim se zemljama tijekom prošle godine u internetsko oglašavanje uložilo 11,2 milijarde eura, odnosno 15,3 milijarde američkih dolara, što predstavlja više od 30 posto ukupnog udjela u svjetskoj potrošnji i većinu vrijednosti tržišta internetskog oglašavanja u regiji. Samo u Norveškoj, koja broji oko pet milijuna stanovnika, online oglašivači u prosjeku ulažu 207 američkih dolara po svakom internetskom korisniku, odnosno 64 dolara više u odnosu na Ameriku. Sukladno trendovima u svijetu, kontekstualno oglašavanje u Europi je također najpopularnije.

U zemljama koje nisu pokrivene IAB-ovim istraživanjem, poput Hrvatske, Srbije, Mađarske, češke i Slovačke, situacija glede online oglašavanja još je uvijek nešto nepovoljnija. Tako prošlogodišnju vrijednost tržišta u Mađarskoj lokalni stručnjaci procjenjuju na oko 50 milijuna eura, s tim da kontekstualni oglasi čine tek oko desetak posto ukupne vrijednosti. U češkoj, s 90 milijuna eura i oko 25 posto vrijednosti u sklopu kontekstualnog oglašavanja, situacija je ipak bolja, no, vidljivo je kako mjesta za daljnji razvoj ima i više no dovoljno. U nadolazećim će se godinama tako moći vidjeti vrlo visoke stope rasta, što već dobro ilustrira primjer iz Slovačke u kojoj je vrijednost tržišta online oglašavanja s 2006. na 2007. godinu porasla za 60 posto, na ukupno 15 milijuna eura. U zemlji očekuju kako će do kraja ove godine značaj internetskog marketinga uvelike prestići oglašavanje putem radijskih emisija.

U navedenom je kontekstu tako zanimljivo vidjeti kako se, uz velike i sveprisutne globalne oglasne servise, na manjim tržištima pojavljuje i čitav niz lokalnih pružatelja specijaliziranih za ponudu kontekstualnih rješenja. Rezon za takav pristup prilično je očit – tisuće manjih i srednje velikih tvrtki iz regije svjesno je činjenice kako ljudi više vjeruju informacijama s njihovih vlastitih korporacijskih stranica. Stoga korištenjem kontekstualnih oglasa, koji surfere s portala i sličnih vrsti stranica upućuju na internetsko odredište tvrtke, mogu polučiti znatno bolje marketinške rezultate. Iako se za te potrebe mogu poslužiti i uslugama globalnih pružatelja, kao što je to npr. Google, prednost izbora lokalne, odnosno regionalne oglašivačke tvrtke ogleda se u bližoj, odnosno kvalitetnijoj podršci te mogućnosti kvalitetnijeg određivanja oglašivačkih postavki (kvalitetniji demografski uvid i podrška sadržajima na lokalnim jezicima).

Jedna od zanimljivijih novih tvrtki iz segmenta kontekstualnog oglašavanja, a koja je prisutna i u Hrvatskoj, je slovački Etarget. Iako je u početku nudio usluge samo za tvrtke s područja Slovačke, češke i Mađarske, Etarget se ubrzo proširio te od prošle godine djeluje i u Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji. Kako online oglašavanje i u našoj regiji sve više dobiva na značaju dobro ilustriraju podaci kako usluge tvrtke u sedam zemalja danas koristi više od 13 tisuća poduzeća, uglavnom malih i srednje velikih tvrtki iz segmenata turizma, poljodjelstva, poslovnih i IT usluga te proizvodnje hrane i pića. Novost je i kako se sve više internacionalnih poduzeća i marki odlučuje za lokalnu podršku u internetskom oglašavanju. Etarget tako, među ostalim, navodi i klijente poput Coca-Cole, Whiskasa, Microsofta i T-Mobilea.

Navedeni podaci dobar su pokazatelj kako će tržišta u zemljama srednje, istočne i južne Europe u narednom razdoblju zasigurno zabilježiti snažan rast vrijednosti internetskog oglašavanja. Isto tako, nedvojbeno je kako će za značajan udio u navedenoj vrijednosti biti zaslužne lokalne tvrtke, odnosno poduzeća regionalnog karaktera.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.