Pokretanje paneuropske mreže GEANT2

Racunalo.com foto

Događanje u Luksembrugu organizira , organizacija koja upravlja mrežom GEANT, a podršku su joj pružili i Europska komisije te RESTENA-e, Luksemburška akademska i istraživačka mreža. Ono je jedinstvena prilika za političare, predstavnike europskih i globalnih mreža, opskrbljivače tehnikom kao i korisnike znanstvenih i edukacijskih mreža da razmjene poglede na dosadašnja postignuća te budući razvoj istraživačke i edukacijske mreže.
GEANT2 je najveća mreža ikad sagrađena za potrebe europske akademske zajednice. Nudi joj pristup širokom rasponu izvora infromacija i stručnjaka putem visokokvalitetne veze s istraživačkim organizacijama u Sjevernoj Americi, Japanu, Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Ona će u velikoj mjeri pojednostaviti proces globalne suradnje te izgraditi najveću svjetsku zajednicu istraživača. DANTE ističe da će pokretanjem prve svjetske hibridne međunarodne istraživačke mreže GEANT2 više od 3 milijuna istraživača iz 34 zemlje biti povezaniji više nego ikad u svom svakodnevnom radu.Projekt GEANT2 je pokrenut 1. rujna 2004. godine u sklopu 6. Okvirnog programa (6th Framework Programme – FP6) s ciljem da unaprijedi infrastrukturu na gigabitnim brzinama prijenosa podataka te uvede napredne aplikacije u akademske mreže kroz četiri godine. To je prvi integrirani FP6 projekt u koji se, preko CARNeta, uključila i Hrvatska. Osim CARNeta, u projektu sudjeluje i 30 drugih akademskih mreža preko svoje krovne organizacije TERENA-a, zatim DANTE te Europska komisija. Ukupna cijena projekta je 191,32 milijuna eura dok je od toga 93 milijuna eura osigurano iz europskog budžeta kroz program FP6.
Sve dodatne informacije o događanju u Luksemburgu mogu se pronaći na adresi .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.