Pokrećete svoj posao?

Racunalo.com foto

Ukoliko ste vaš mali business u prizemlju nebodera odlučili preseliti na Web, a prodajete i dalje istu robu ili uslugu, računajte s tim da ćete izgubiti sve dosadašnje kupce iz tog nebodera.


Vaši novi potencijalni kupci su svi na svijetu koji govore hrvatski ili engleski ukoliko ste koristili engleski jezik na svojim stranicama.


Optimizirat ćete stranice (SEO – search engine optimisation) za Google i čekati prve posjetitelje. I tu je prva zamka u koju upadamo.


SEO je velika zamka…
SEO je velika zamka ukoliko se oslonite samo na SEO. Što je u stvari SEO? To je naš napor da Googleu što bolje predstavimo naše proizvode. A Google će onda svima koji traže te proizvode pokazati naš site. Oni će kliknuti na naš URL i … krug je zatvoren. Naše web stranice dalje preuzimaju brigu o posjetitelju.


To izgleda ‘zakon’. Koja se zamka tu krije?


Zamka je u sljedećem. Gornjim postupcima mi se obraćamo svima na svijetu koji žele naš proizvod. A sve knjige o marketingu nas uče da izaberemo svoju nišu. Izabrati svoju nišu ne znači samo izabrati svoju nišu-proizvod, već i svoju nišu-kupce. To sigurno nisu svi potencijalni kupci na svijetu. Na ovoj adresi je 10 razloga radi kojih firme propadaju. Prvi razlog je upravo taj što se mi koncentriramo na proizvod i onda ga kao nešto posebno ponudimo svima koji ga žele.


Pošto se niti jednoj ciljanoj grupi posebno ne obraćamo, najvjerojatnije ćemo ostati bez ijednog kupca. Manje vjerojatnim se čini da će svi navaliti, ali nas i tad čeka krah jer ćemo brzo otkriti i mi i kupci da nemamo dovoljno resursa za podršku niti za takmičenje s konkurencijom koja je ogromna. Jasno da je konkurencija ogromna, jer napadamo cijelo moguće tržište.


…a niša je još veća zamka
Zato je SEO odličan drugi korak. Prvi korak mora biti niša kupaca. Trebate odabrati što manju skupinu kupaca kojoj ćete se obratiti što neposrednije. Ako treba izaći ćete iz virtualnog okruženja, pokucati na vrata tih kupaca i predstaviti svoj proizvod usmeno. Ako takva uska skupina kupaca prihvati vaš proizvod, radite bilo što samo se ne veselite. Jer upravo ste se našli ispred Doline smrti.


Dolina smrti
Nastavlja se…


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.