Pobjednici natjecanja ‘Primjena računala u obrazovanju’ predstavili Hrvatsku u Beču

Fotografija članka: Pobjednici natjecanja ‘Primjena računala u obrazovanju’ predstavili Hrvatsku u Beču

Pobjednici natjecanja 'Primjena računala u obrazovanju' predstavili Hrvatsku u Beču

Beč je od 24. do 27. ožujka domaćin šestog po redu Europskog foruma inovativnih učitelja i nastavnika (Innovative Teachers Forum – ITF), međunarodnog okupljanja nastavnika koji se ističu inovativnim pristupima u korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavi. Forum, kao najveći skup predstavnika obrazovne zajednice iz čitave Europe u okviru Microsoftovog globalnog programa „Suradnici u učenju“, ove je godine okupio oko 250 sudionika iz 42 europske zemlje, a koji su predstavili ukupno 75 projekata korištenja inovativnih tehnologija u obrazovanju. Međunarodna ocjenjivačka komisija će u sklopu događaja odabrati najbolje radove u 4 kategorije: inovativnost sadržaja, inovativnost u stvaranju zajednice, inovativnost kroz suradnju te u kategoriji odabira samih sudionika. Prethodni ITF forumi održani su u Londonu (2004), Stockholmu (2005), Tallinnu (2006), Parizu (2007) i Zagrebu (2008). Forum u Beču objedinit će niz aktivnosti, uključujući konferencijski dio s predavanjima, radionice za timski rad te proglašenje pobjednika natječaja za najbolje projekte prezentirane na konferenciji.

Microsoftov predsjednik za Europu, Jan Muehlfeit, u uvodnom je izlaganju istaknuo kako je u vremenima ekonomskih izazova ulaganje u obrazovanje ključno za prevladavanje gospodarskih poteškoća i osiguranje daljnjeg razvoja. Muehlfeit je također posebno naglasio kako tehnologija otvara brojne mogućnosti za nove oblike suradnje i nastavnika i učenika te kako će Microsoft, putem programa „Suradnici u učenju“ nastaviti podupirati razvoj obrazovanja u srednjoj i u istočnoj Europi i u nadolazećim godinama.

Na trodnevnom skupu sudjeluju i učitelji i nastavnici iz Hrvatske koji su pobijedili na ovogodišnjem natjecanju „Primjena računala u obrazovanju“. Natjecanje je organizirano u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i Microsofta Hrvatska te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Pobjednici natjecanja 'Primjena računala u obrazovanju' predstavili Hrvatsku u Beču

Antun Zupanc iz Specijalne škole pri bolnici za rehabilitaciju u Krapinskim toplicama istaknuo je kako Forum predstavlja odličnu priliku ne samo za predstavljanje hrvatskih projekata i radova, već i za susret i razmjenu iskustava s kolegama iz čitave Europe, naglašavajući kako se s ovakvih susreta uglavnom vraća s novim idejama i još većom voljom za nastavak rada na već započetim projektima. Zupanc je na prošlogodišnjem Forumu koji se u ožujku održao Zagrebu pobijedio svojim radom „Primjena Powerpointa u radu s djecom s posebnim potrebama“.

„Kad smo se prijavili na natjecanje „Primjena računala u obrazovanju“ nismo očekivali da ćemo pobijediti. Drago nam je što je i naš rad prepoznat kao uspješan primjer korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju. Učitelji iz svih predmeta trebali bi što više koristiti računala u nastavi jer nove tehnologije nisu vezane samo uz nastavu informatike, kako mnogi kolege pogrešno misle“ riječi su Vesne Janko, Ane Vodvarke i Tomislava Doležala iz češke OŠ „Jan Amos Komensky“, koji na ovom Forumu predstavljaju svoj projekt suradnje ove daruvarske škole za djecu češke nacionalne manjine sa školama iz češke Republike.

Tijekom konferencije nastavnici će imati priliku sudjelovati u radionicama te surađivati i razmjenjivati znanje s kolegama iz cijele Europe. Osim natjecateljskog dijela, konferencija je ujedno i prilika za proširivanje, razvoj i unapređenje korištenja tehnologije u edukaciji. Svake godine nastavnici koji iskažu najveći napredak u području inovativnih korištenja naprednih tehnologija u svome radu sudjeluju na lokalnim forumima u svojim zemljama. Nakon toga, isti se princip ocjenjivanja programa i radova primjenjuje na regionalnim forumima te se tako najinovativniji nastavnici kvalificiraju za sudjelovanje na globalnom Worldwide Innovative Teachers Forumu.

Pobjednici natjecanja 'Primjena računala u obrazovanju' predstavili Hrvatsku u Beču

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.