PlayStation VR od siječnja u Hrvatskoj

Fotografija članka: PlayStation VR od siječnja u Hrvatskoj

Iako se PlayStation VR (PS VR) diljem svijeta već može kupiti i koristiti, u Lijepu našu će doći tek u siječnju, točnije 24. siječnja 2017. godine.

Oglas

Preporučena cijena biti će 399 €, a ja u Hrvatskoj ne očekujem cijenu ispod 3 i pol tisuće kuna. Ovaj uređaj ima dosta visoku cijenu, ali kada ga usporedimo s konkurencijom, to je još uvijek pristojna cijena. Naime cijena izravnih konkurenata Oculus Rift-a iznosi 599€, a čak 900€, a kojeg smo imali prilike i isprobati.

Internetom se još uvijek vode brojne polemike koji je uređaj bolji i je li zaista ovi uređaji opravdavaju svoju cijenu? To će barem na početku ostati dvojba, kada kupci ispipavaju uređaje, a proizvođači tržište.

Ova velika razlika u cijenama nastala je zbog različitih prodajnih paketa, HTC Vive dolazi sa dva bežična kontrolera, senzorima pokreta, senzorom prostora te nekolicinom igara. Oculus Rift je nešto siromašniji, a u slučaju PS VR paket je dodatno osiromašen samo uređajem, a nedostaje mu PS kamera i Move kontorloeri koji su nužni za korištenje.

Pri izlasku na tržište bilo je dostupno oko 30 igara posebno napravljenih za ovaj uređaj. Nabrojimo samo neke: Batman: Arkham VR, Driveclub VR, Rez Infinite. S vremenom na tržište će doći i naslovi drugih developera poput : RESIDENT EVIL 7 Biohazard, Star Wars Battlefront Rogue One: X-wing VR Mission, Star Trek: Bridge Crew. Sony je najavio da će do kraja godine biti dostupno čak 50 različitih igara posebno napravljenih za PS VR.

Zanimljivo je spomenuti da je ovo pokrenulo pravu malu revoluciju u razvoju VR igara za Playstation. Navodno 230 studija u svijetu razvija igre posebno za PS VR. Tako da sam siguran da sadržaja u budućnosti neće nedostajati. Uz svaki uređaj na posebnom mediju su dostpune demo igre, tako da se imate sa čime zabaviti i iskusiti virtualnu stvarnost dok se ne odlučite za kupovinu neke punokrvne VR igre.

Vjerojatno ste već do sada imali neko iskustvo sa VR uređajima, ovo iskustvo je malo drugačije, ali dosadašnje iskustvo bilo putem VR naočala za smartfon ili u nekoj igraonici može vam dati uvid u ono što vas čeka. Ali ako ne znate o čemu je riječ  I niste isprobali VR, ja ću pokušati objasniti što vas čeka u par rečenica.

Radi se o svojevrsnoj “kacigi” sa zaslonom koju stavite na glavu. Jedino što u tome trenutku vidite je taj zaslon i sadržaj koji je na njemu prikazan, tako da zaista imate osjećaj da ste u nekoj drugoj stvarnosti, tj. virtualnoj stvarnosti. Kako bi vi mogli utjecati na cijelo iskustvo igranja VR igara u tome uređaju se nalazi cijeli niz različitih senzora koji uz Move kontrolere i PS kameru prepoznaju vas i vaše radnje u prostoru. Na koncu iskustvo je zaista izvanredno, svaki vaš pokret se prepoznaje i vi se počinjete ponašati i osjećati kao lik u igri.

Sada nam je jedino preostalo čekati taj siječanj 2017.godine. Do tada vagati isplati li vam se ulaganje u VR, te skupiti novce i započeti svoju novu avanturu u virtualnoj stvarnosti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.