Pixel Visual Core – tajna dobre kamere na Pixelu 2

Fotografija članka: Pixel Visual Core – tajna dobre kamere na Pixelu 2

Google je za Pixel 2 blizance po mjeri izradio osmerojezgrenu procesorsku jedinicu koja može provesti do 3 bilijuna operacija svake sekunde, a koristi se kao procesor slike umjesto ISP-a u Snapdragonu 835.

Oglas

Google se posebno koncentrirao na fotografske značajke prilikom proizvodnje svojih pametnih telefona. Rezultat toga su izvrsni rezultati sa stražnje 12.2 megapikselne, kao i prednje 8 megapikselne kamere, odnosno najbolje fotografije s pametnog telefona do sada.

Po mjeri dizajniran Pixel Visual Core SoC usmjeren je na procesuiranje slika. Google još nije odao sve detalje o tome kako radi i za što je sposoban. Ali znamo da ima osam IPU-a (Image Processing Unit) odnosno jedinica za procesuriranje slika, koje mogu provesti do tri bilijuna operacija u sekundi. Za sada se koristi samo prilikom fotografiranja sa uključenom Googleovom HDR+ značajkom, a radi pet puta brže i troši desetinu baterije u usporedbi sa uobičajenim ISP-om (procesorom slike) ugrađenim u Snapdragon 835.

Kažu da su ovakvi rezultati mogući zahvaljujući vrlo bliskom usklađivanju softvera i hardvera. Softver na Pixelu 2 upravlja s puno više detalja nego li je to uobičajeno u standardnim procesor-softver sklopovima. Dajući kontrolu softveru, uspjeli su značajno pojednostaviti rad hardvera i učiniti ga učinkovitijim. To naravno znači da je softver kompleksniji. Radi toga Google se okrenuo strojnom učenju pa koriste Halide za procesuiranje slike i  za komponente strojnog učenja te su ugradili vlastiti kompajler za optimiziranje krajnjeg koda za specifični hardver.

Trenutno Pixel Visual Core koristi jedino HDR+ tehnologija i to radi doista izvrsno. Od idućih nekoliko tjedana trebao bi izaći Android 8.1 Developer Preview te će Pixel Visual Core biti dostupan kao opcija za razvojne programere. Cilj je dati aplikacijama od treće strane pristup preko Android Camera API-ja. To će dati razvojnim programerima pristup HDR+ značajci i drugim značajkama Pixel Visual Corea pa očekujemo ugodna iznenađenja.

Google napominje kako je Pixel Visual Core programabilan i već rade na setu aplikacija koje će iskoristiti njegove potencijale.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.