Phablet – riječ koju izbjegavaju proizvođači uređaja. Zašto?

Fotografija članka: Phablet – riječ koju izbjegavaju proizvođači uređaja. Zašto?

Razvoj smartfona u posljednje vrijeme donio je velike promjene, a jedna od njih su dimenzije zaslona čije duljine dijagonala prelaze 5“. Takva vrsta uređaja dobila je svoje ime: phablet – tablet telefon.

Oglas

 

Dell Streak je bio prvi phablet uređaj s 5.3“ duljinom dijagonale zaslona objavljen u svibnju 2010, a kompanija ga je okarakterizirala kao tablet s telefonskim funkcionalnostima. Nešto više od godinu dana kasnije je Samsung objavio prvi Galaxy Note s 5.3 inčnim ekranom.  Nakon toga izraz phablet za podskupinu smartfone uređaja je usvojen kao službeni pojam.

Phablet - riječ koju izbjegavaju proizvođači uređaja. Zašto? 01

Tokom 2012, 2013. godine mnogi proizvođači su krenuli slijediti ovaj trend. Skoro svaki proizvođač smartfona je uvrstio barem jedan phablet u svoju ponudu. Sony je objavio u lipnju 2013 sa 6.4 inčnim ekranom, model s 6-inčnim ekranom, HTC 5.9 inčni i LG 5.5-inčni  . Sada Apple ostaje kao jedini proizvođač koji nema u ponudi model s velikim zaslonom. Prema glasinama je u pripremi model s 5.5-inčnim ekranom i to bi se trebalo promijeniti. Interesantno je da u svojim marketinškim kampanjama rijetko proizvođači uređaja spominju riječ phablet. Umjesto toga koriste “flat mobilni telefon.” Zašto je to tako?

Phablet - riječ koju izbjegavaju proizvođači uređaja. Zašto? 03

Budući da je riječ phablet – tablet telefon, nastala kao složenica od naziva dva potpuno drugačije pozicionirana proizvoda, tableta i smartfona, proizvođači uređaja smatraju da često korištenje riječi phablet samo negativno utječe na obje kategorije. Dakle prema proizvođačima uređaja, dodatna klasifikacija nije potrebna. Mi bi samo trebali uživati i prednostima koje veliki ekrani donose. Ima li vam ovo smisla ili ne? Treba li koristiti riječ phablet ili ne?

Phablet - riječ koju izbjegavaju proizvođači uređaja. Zašto? 04

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.