Peppermint OS Three – Linux operativni sustav, cloud orijentirana distribucija [recenzija]

Fotografija članka: Peppermint OS Three – Linux operativni sustav, cloud orijentirana distribucija [recenzija]

Iz SAD-a nam stiže zanimljiv operativni sustav otvorenog koda: Peppermint OS Three, Linux operativni sustav, cloud (oblak) orijentirana distribucija. Inačica koju smo testirali objavljena je ovog ljeta, krajem srpnja.

Oglas

 

Na samom startu iznenađuje minimalna potrebna veličina diska i memorije za rad ovog OS-a. Nešto manje od 200 MB memorije i 2 GB diskovnog prostora bit će dovoljno za instalaciju ovog laganog i stabilnog OS-a. Naravno za ugodan rad preporučeno je 1 GB memorije i 4 GB prostora na disku.

Sama instalacija sustava je lagana, brza pa korisnici koji tek ulaze u Linux svijet i oni koji nisu vješti s radom na Linux distribucijama uz malo osnovnog znanja mogu brzo i jednostavno instalirati Peppermint na laptop ili stolno računalo bilo kao samostalan OS ili zajedno u dual bootu s Windows OS-om. Peppermint nam dolazi s mnoštvom predinstaliranih aplikacija većinom onih koji koriste resurse interneta a ne vašeg računala što tom operativnom sustavu daje dodatnu prednost u brzini i minimalnom opterećenju samog računala.

Peppermint nudi 32bit-nu i 64bit-nu verziju temeljenu na Lubuntu 12.04. Ubuntu bazirana Linux desktop verzija koja koristi lagano grafičko sučelje LXDE za razliku od popularnog GNOME ili KDE okruženja većine stolnih računala. LXDE je napravljen kako bi radio vrlo brzo i koristio malo od sistemskih resursa. Kao što samo ime ukazuje Peppermint također koristi neke značajke od Linux Mint-a.

Chrome je zadani preglednik te nam koristi za pristup internetu a umjesto LibreOffica i Evolutiona za e-mail kojeg koristi većina Linux distribucija Peppermint koristi Google Web ured (GWoffice), Ubuntu projekt za dokumente, tablice i prezentacije. Za e-mail klasična alternativa je Gmail. Peppermint također dolazi s mnoštvom multimedijalnih aplikacija za zvuk, sliku, snimanje te vlastitim sustavom za korištenje drugih web aplikacija i softvera kao usluge SaaS, PaaS te Site Specific Browser (SSB) framework pod nazivom Ice. S gledišta krajnjeg korisnika SSB djeluje kao lokalna aplikacija, ali je zapravo isporučena s weba. Također možete lako stvoriti vlastite SSB-ove uz Ice aplikaciju. Updater je također uvršten u zadnjoj verziji Pepermint OS-a za razliku od prethodne.

Tu je i Software Manager koji vam omogućuje jednostavno pretraživanje i instaliranje odnosno deinstaliranje programa. Možete pregledavati kategorije softvera koji je dostupan. Ako i niste ljubitelj Software Managera koji dolazi s Peppermintom ne brinite tu je Synaptic Package manager za one koji znaju što žele tražiti i ne treba im fancy sučelje.

Povezivanje s internetom putem bežičnih mreža radi besprijekorno kao i prepoznavanje samog hardvera bez ikakvih problema vezanih uz drivere. Slikovni urednici koji dolaze s Peppermintom u online verziji također korištenje resursa sustava svode na minimum. Možete urediti fotografiju koja se nalazi na vašem računalu putem Pixlr-a te gotovo trenutačno se otvaraju mogućnosti da radite s alatima koji se nude na web stranici. Pixlr je vrlo zanimljiv i koristan alat s kojim možete jednostavno izmijeniti ili dodati efekte na vaše postojeće fotografije. Ovo su samo neke od mnogobrojnih aplikacija i raznih mogućnosti koje nudi ovaj operativni sustav.

Tvorcima, developerima Pepperminta velike pohvale kako za pravi smjer u razvoju distribucije tako i za ovaj odličan, brz, lagan i stabilan OS koji mi tijekom testiranja nije pokazao niti jedan bug pa ga toplo preporučujem svim zaljubljenicima u Linux i onima koji to žele tek postati. Prednosti Open Source distribucija su mnogobrojne i prevladavaju nad neznatnim manama sustava otvorenih kodova.


Distribuciju besplatno možete preuzeti na adresi:

Piše:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.