PeerJ studija: programski kod žena je poželjniji od koda muškaraca!

Fotografija članka: PeerJ studija: programski kod žena je poželjniji od koda muškaraca!

Najnovija studija koju je objavio PeerJ pokazuje kako su žene bolji programeri i kako je njihov kod traženiji… sve dok se ne sazna kako su ga zaista isprogramirale žene. Zanimljivo.

Oglas

Svima vam je vrlo dobro poznata činjenica kako žena u tehnologiji ima vrlo malo. Ako zavirimo među programere i one koji kodiraju u bilo kojem programskom jeziku, rezultat je još više poražavajući. Razloga je za to više, a prevladavaju dva glavna mišljenja – žene nemaju potrebne “vještine”, te kako je daleko manja zainteresiranost žena za tehnologiju.

Ovo drugo čak možemo i potvrditi, no prv i se razlog nikako ne slaže s najnovijom koja pokazuje kako je itekako velik interes za programski kod kojeg su napravile žene. Ali ima tu jedna kvaka. Muške kolege će bez problema prihvatiti dijelove programskog koda koji su napisale žene sve dok ne saznaju kako su ga napisale te iste žene. Netko će reći šovinizam, mi ćemo biti blaži i reći – predrasude.

Studija je prilično opširna, a obuhvaća gotovo 1,4 milijuna korisnika na “open source sharing” programu Github, platformi koja se vrlo često koristi u svijetu kao referenca prilikom dobivanja posla. Zajednica broji oko 12 milijuna developera, a analitičari su uspjeli odrediti spol njih 12%, odnosno spomenutih 1,4 milijuna, ili preko korisničkog računa ili preko povezivanja s profilima na društvenim mrežama.

Prema rezultatima istraživanja, čak 4% češće se razmjenjuje programski kod koji su napisale žene od muškaraca, ali samo u slučaju kada se ne zna da ga je napisala žena. U suprotnom, razmjena koda od poznatih ženskih autora drastično pada. Zanimljivo, zar ne? :)

Mislite kako je u velikim kompanijama kao što su Facebook, Google ili Apple drugačije? Nije. Na tehničkim poslovima unutar ovih kompanija je manje od 20% žena, što bi neki rekli kako je to zabrinjavajuće. Ako nas pitate, i nije. To ćemo povezati s onim drugim razlogom – žene zaista nisu toliko zainteresirane za tehnologiju. Ne morate ići daleko, osvrnite se oko sebe. I u Hrvatskoj su fakulteti kao što je filozofski ili ekonomija puni žena, dok na elektrotehnici i sličnim tehničkim fakultetima žene pronalazimo “u tragovima”. I to je tako.

No, drage žene, ne dajte se obeshrabriti. I same vidite kako ste bolje… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.