PBZ Card prvi uvelo dinamičan sustav potvrde zaporke

Racunalo.com foto

My Way Visa Classic kartica Privredne banke Zagreb bila je prva izdana PBZ EMV kartica s dinamičnim sustavom potvrde zaporke na chipu. DPA ili dinamični sustav potvrde zaporke omogućuje korisnicima kartice provjeru autentičnosti u okruženju u kojemu nije moguća komunikacija licem u lice te se koristi za PBZ internet i telefonsko bankarstvo. Do kraja 2006. godine Privredna banka Zagreb izdala je 17.000 Visa  kartica s  dinamičnim sustavom potvrde zaporke.


Dinamični sustav potvrde zaporke od korisnika zahtijeva umetanje svoje EMV chip kartice u čitač kartica. čitač kartica je identifikacijski uređaj opremljen ekranom i tipkovnicom, a služi za pristup i autorizaciju transakcija u internet i telefonskom bankarstvu putem chip kartica Privredne banke Zagreb. Nakon točnog unosa PIN-a chip kartice, čitač generira jednokratnu zaporku koja se zatim prosljeđuje na ovjeru izdavatelju kartice (banci). Dodatna zaštita osigurana je prilikom plaćanja pri čemu korisnik u čitač kartica unosi tajni PIN chip kartice koji samo on zna i „upit”, niz brojeva koji je u internet ili telefonskom bankarstvu postavio izdavatelj kartice (banka). Ovi podatci omogućuju dobivanje „odgovora“ ili niza brojeva koji se šalju izdavatelju (banci) na potvrdu. Dinamičan sustav potvrde zaporke pruža korisnicima kartice dodatnu razinu zaštite budući da se kod stalno mijenja što ga čini sigurnijim.
 
DPA je moguće koristiti i u kombinaciji s uslugom Verified by Visa (VbyV) koja provjerava identitet korisnika kartice za vrijeme online kupovine. VbV pruža pogodnosti korisniku kartice i dobavljaču te omogućuje dodatnu razinu zaštite kojom se utvrđuje pravi identitet korisnika kartice i Visa trgovca koji sudjeluju u transakciji istovremeno ih štiteći od rizika da će kartica biti korištena u svrhu prijevare.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.