PayTV komercijalna digitalna televizija u više od 110.000 kućanstava u Hrvatskoj u 2014

Fotografija članka: PayTV komercijalna digitalna televizija u više od 110.000 kućanstava u Hrvatskoj u 2014

Tijekom ove 2013. godine u Hrvatskoj oko 700 tisuća kućanstava (45%) koristi usluge komercijalne digitalne televizije (PayTV-a). Očekuje se daljnji rast u 2014. godini.

Oglas

Primjerice, u susjednoj je Srbiji stopa penetracije do kraja godine iznositi 58 posto, a u Sloveniji je još 2011. bila čak 80 posto.

Tvornica istraživanja, neovisna agencija za istraživanje i analiziranje tržišta i javnih mišljenja, je sredinom prosinca provela anketu među hrvatskim građanima istražujući korištenje usluga komercijalne digitalne televizije u kućanstvima. Informacije pokazuju da će više od 110 tisuća kućanstava koja danas nemaju neku uslugu komercijalne digitalne televizije (PayTV) u 2014. najvjerojatnije izabrati nekog od ponuđača ove vrste usluga.

Ako se njima pribroje oni koji su istaknuli da razmišljaju o tome, ali da nisu sigurni da li će to napraviti, dobiva se još veća brojka od preko 280 tisuća (naravno, uz uvjet da ponuđači PayTV usluge uspiju doprijeti do tih potencijalnih klijenata).

Ukoliko se u 2014. obistine najave i želje korisnika vrlo se lako može dogoditi da 2015. dočekamo i sa stopom penetracije od preko 60 posto te preko 900 tisuća korisnika!

PayTV komercijalnu digitalnu televiziju u više od 110.000 kućanstava u Hrvatskoj u 2014

900 tisuća i u mobilnoj telefoniji – ali na malo drugi način
Istraživanje kvalitete ponude i vjernosti korisnika u sektoru usluga mobilnih komunikacija koje je Tvornica istraživanja provela usporedo s istraživanjem digitalne televizije također pokazuje zanimljivu sliku. Naime, 229 tisuća korisnika ističe kako će u 2014. godini sigurno promijeniti svojeg mobilnog operatora jer već znaju da li će prijeći u HT, Vipnet ili Tele2, dok je nešto više onih koji planiraju promjenu, ali još nisu sigurni kome će pokloniti svoje povjerenje (oko 586 tisuća).

Posebno je interesantna skupina od oko 334 tisuće korisnika koji ne namjeravaju mijenjati svojeg postojećeg pružatelja iz razloga što misle da su „svi isti“ i da promjena za njih ne bi polučila nikakve rezultate. Ukoliko se njima pribroje gore navedeni „neodlučni“ (586 tisuća), ispada da bi barem 900 tisuća korisnika mobilne telefonije u Hrvatskoj bilo vrlo spremno isprobati i dati šansu nekom četvrtom operatoru koji bi ušao na tržište. Što se tiče ukupne lojalnosti korisnika usluga mobilne telefonije u Hrvatskoj gotovo polovica (2 milijuna) u svakom trenutku razmišlja o tome da li bi promjenom pružatelja za sebe mogli ostvariti bolje uvjete korištenja.

Za više informacija posjetite internetske stranice Tvornice istraživanja na adresi .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.