Panelom gospodarstvenika zaključena WinDays11 Business konferencija

Fotografija članka: Panelom gospodarstvenika zaključena WinDays11 Business konferencija

Drugi, i zaključni dan poslovne konferencije WinDays11 Business, koju su po drugi puta zaredom u Rovinju zajednički organizirali Microsoft Hrvatska i Europapress holding, bio je usmjeren na problematiku ulaganja u Hrvatskoj i regiji jugoistočne Europe te povećanju konkurentnosti Hrvatske i hrvatskih tvrtki. Konferencija je u dva dana okupila oko 900 uglednih govornika iz privatnog i javnog sektora te ekonomske stručnjake, analitičare, IT profesionalce te druge sudionike. WinDays11 Business konferencija bila je dijelom sveukupnih WinDays11 događanja koja su se, na temu računalstva u oblaku, u Rovinju održavala od početka tjedna i koja su okupila više od 1600 sudionika.

Konferencija je zaključena panelom Konkurentnost Hrvatske – (još jedan) novi početak, u uvodu kojeg je dekan veleučilišta VERN’, Goran Radman, predstavio Povelju Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Povelja zacrtava ciljeve razvoja Hrvatske do 2025. godine koji obuhvaćaju podizanje razine BDP-a uz godišnji rast gospodarstva od 4%, povećanje zaposlenosti do praga od minimalno 75% radno sposobnog stanovništva te povećanje broja visoko obrazovanih na 30%. Radman je okarakterizirao završetak procesa pregovora s Europskom unijom kao ispit koji država mora položiti zbog sebe same te istaknuo kako su spremnost na dijalog i snaga obrazovanja osnove koje Hrvatskoj mogu pomoći nositi se sa zahtjevima svijeta.

Direktor Microsofta Hrvatska, Ivan Vidaković, također je istaknuo obrazovanje kao osnovu rasta i razvoja, istaknuvši i važnost postizanja nacionalnog konsenzusa po pitanju budućnosti. Putem strategije i izvedbenog plana moramo početi definirati gdje bi htjeli biti i u kojem periodu, dodao je. Predsjednik Odbora direktora Europapress holdinga, Stjepan Orešković, istaknuo je kako će Hrvatska u sljedećim godinama pokazati hoće li biti na strani civiliziranih društava koje razrješavaju sukob dogovorom ili dijelom onog koji ruše, dok je direktor Hewlett-Packarda, Boris Bauk, upozorio kako je nužno definirati strukturu znanja na temelju koje Hrvatska može dovoljno brzo izgraditi kompetitivnu prednost.

Interes stranih ulagača se povećava, a međuregionalna trgovina postaje stvarnost, zaključeno je, pak, na Okruglom stolu vrijednom milijardu kuna, na kojemu su sudjelovali predstavnici investicijskih fondova i fondova rizičnog kapitala. Razgovaralo se o tome što čini dobru investiciju te koje su ključne pretpostavke da bi se ona mogla realizirati. Ulagači su gladni dobrih prilika i kvalitetnih projekata, neovisno o industriji, pa i informatičko-telekomunikacijski sektor (ICT) ovdje može biti vrlo zanimljiv, no fondovima će prvenstveno biti zanimljive tvrtke koje se bave razvojem novih i inovativnih aplikacija i servisa s perspektivom širenja na regionalnom tržištu – a ne toliko uslužnom djelatnošću unutar ICT industrije.

Na panelu Rast i razvoj poslovanja, primjeri uspjeha prikazani su uspješni primjeri regionalnog rasta i razvoja poslovanja u branšama trgovine, telekomunikacija, farmaceutike, prehrane te oftalmologije.

Paralelno s ovim panelima, u sklopu WinDays11 Business konferencije održan je i niz praktičnih radionica na temu Novi poslovni modeli u praksi, tijekom koje su govornici iznijeli iskustva na području mjerenja povrata na ulaganja u marketing i mogućnosti digitalnog marketinga, modela grupne kupnje, modela poslovanja televizija pod utjecajem Interneta te virtualnih monetarnih sustava.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.