Panasonic LUMIX G9 je novi flagship digitalac – brz, izdržljiv i idealan za fotkanje u prirodi

Fotografija članka: Panasonic LUMIX G9 je novi flagship digitalac – brz, izdržljiv i idealan za fotkanje u prirodi

Panasonic LUMIX G9 pomiče granice kvalitete fotografija u LUMIX G seriji DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) fotoaparata. Donosi 80-megapikselne (ekvivalent) fotografije u JPEG i RAW formatima, a ima i ekstremno brzi i precizni AF sustav i kod fotografiranja i od snimanja video-zapisa.

Oglas

Novi Panasonic LUMIX G9 fotografima donosi vrhunsku kombinaciju iznimne kvalitete fotografija, prenosivosti i ultrabrzog okidanja zbog čega je idealno rješenje za fotografe koji rade u prirodi i koji fotografiraju brze pokrete.

Polazeći od uspjeha modela Panasonic LUMIX GH5, a kojeg i sami koristimo u redakciji, novi uređaj Panasonic LUMIX G9 je flagship model za profesionalne fotografe koji se odlikuje najboljom kvalitetom fotografija u Panasonicovoj LUMIX G seriji DSLM fotoaparata. Srce novog modela predstavlja 20,3-megapikselni senzor koji u kombinaciji s najnovijim Venus procesorom isporučuje iznimne fotografije koje se odlikuju bogatstvom detalja, fantastičnim bojama i svjetlinom. Zahtjevni uvjeti fotografiranja – poput, primjerice, fotografiranja ptica na pozadini svijetlog neba – jednostavno su neutralizirani zahvaljujući posebnom AR premazu na senzoru koji reducira ghosting i flare efekte.

Novi High Resolution način rada može isporučiti 80-megapikselne (ekvivalent) fotografije i u JPEG i u RAW formatu – to je idealna karakteristika za fotografe koji fotografiraju pejzaže i za makro-fotografe. Ukratko, ovaj način rada temelji se na mogućnosti stapanja osam fotografija koja su nastale istovremeno s pomicanjem senzor, zbog čega je stativ obavezan kada je uređaj u ovom načinu rada.

Nikad oštrije fotografije donosi poboljšani i integrirani IS sustav. Korisnicima je sada dostupno uzastopno okidanje koje je šest i pol puta sporije, ali koje će svejedno dati odlične rezultate. To je posebno praktično kada se G9 koristi dugačkim telefoto objektivima kod fotografiranja udaljenih objekata, primjerice kod fotografiranje scena iz divljine.

Svaki put zabilježite savršenu fotografiju zahvaljujući unaprjeđenom autofokusu i bržim frame rateovima
Svi oni pokretni objekti fotografiranja u prirodi sada se lakše “hvataju” zahvaljujući unaprjeđenom radu high-tracking autofokusa i okidanju od 0,04 sekunde koje je najbrže na tržištu. Također, korisnici se ne moraju brinuti oko toga da će “propustiti” okidanje, jer je frame rate od 20 fps, također najbrži na tržištu, dostupan u punoj rezoluciji s AF-C-om (kontinuiranim autofokusom). Podesite fokus na prvi frame (AF-S) i uživajte u vrhunskoj brzini uzastopnog okidanja od 60 fps.

To nije sve. Korisnicima su na raspolaganju i 4K i 6K Photo funkcije kako nikada ne bi propustili fotografske prilike. Ukratko, riječ je o originalnoj tehnologiji koja korisnicima omogućuje fotografiranje na 30 fps (6K) i 60 fps (4K) i “izvlačenje” sličice koja će biti dovoljno velika za veliki i kvalitetni ispis. I druge funkcije koriste 4K tehnologiju – primjerice, Post Focus (koji omogućuje izoštravanje nakon okidanja) i Focus Stacking (koji mijenja dubinu polja nakon okidanja stapanjem nekoliko različitih kadrova).

Kad je u pitanju slaganje vaših sjajnih fotografija, G) posjeduje tražilo koje je najveće u ovoj klasi fotoaparata. Optičko tražilo (LVF) donosi donosi uvećanje od 0,83x (35mm ekvivalent) i, još bolje, bez zamračenja, čak i kod snimanja pri velikim brzinama, omogućujući vam da uvijek vidite predmet (ili ono što fotografirate). S visokom rezolucijom od 3.680K točaka, tražilo donosi i stopostotnu vidljivost polja pa tako možete biti sigurni kako ćete na fotografije uvijek dobiti ono što se prije okidanja i vidjeli. Također, tu je i noćni način rada, kao i funkcija AF Point Scope koja je integrirana u tražilo.

Sa stražnje strane uređaja nalazi se pokretni, troinčni LCD ekran rezolucije 1.040K točaka koji je osjetljiv na dodir. To je idealan alat za kadriranje vaših fotografija pod bilo kojim kute. Izrađen je tako da bude sjajno vidljiv i pod jakim svjetlom, a moguće ga je “prebaciti” i u noćni način rada kada fotografirate u tamnijim ambijentima.

Dizajn spreman na sve
G9 korisnicima donosi i funkcionalnost i izdržljivost. Statusni LCD ekran na vrhu uređaja – najveći u ovoj klasi fotoaparata – omogućuje vam da jednim pogledom saznate koje postavke u tom trenutku koristite. Funkcijska (Fn) poluga omogućuje brzo mijenjanje postavki, dok joystick korisnicima daje mogućnost brze promjene fokusa bez micanja uređaja s oka. Također, tu su i prsteni te podesive tipke putem kojih rad uređaja možete podesiti točno onako kako želite.

Kako bi G9 bio spreman na sve uvjete u kojima trebate fotografirati njegov prednji i stražnji dio izrađeni su od legure magnezija. Uređaj je otporan na prskanje vode, prašinu i temperature do minus deset Celzijevih stupnjeva. Izrađen s ciljem da se ekstenzivno koristi na terenu svaki “šav” između dva dijela je posebno brtvljen.

Uređaj ima i Dual SD utore koji su kompatibilni s iznimno brzim UHS-II formatom, što je karakteristika koja se prvi puta pojavljuje na nekom modelu iz LUMIX G serije. Utore možete koristiti po vlastitom nahođenju: kao dodatnu memoriju, kao backup i kao utore za različite vrste zapisa (primjerice, jedan za video zapise, drugi za JPEG/RAW fotografije).

Dijeljenje fotografija nikada nije bilo važnije pa G9 dolazi u paketu i s Bluetooth i WiFi podrškom. Bluetooth možete koristiti kao stalnu vezu koja troši malo baterije za jednostavno prebacivanje fotografija na vaš pametni telefon ili tablet ili za dijeljenje na društvenim mrežama.

Korisnicima je na raspolaganju i cijeli niz dodataka koji će dodatno olakšati korištenje uređaja. Battery grip produžuje trajanje baterije te olakšava vertikalno fotografiranje. Osim toga, korisnicima su dostupni i remen, brzi punjač baterije te Eye-Cup.

Novi LEICA DG ELMARIT 20mm f/2.8 Power OIS objektiv omogućuje 400mm (ekvivalent) fotografiranje na velikim brzinama
Kao savršeni dodatak uređaju G9, Panasonic s ponosom predstavlja i prvi LEICA ultra telefoto objektiv s velikim dijametrom i fiksiranim žarišnim duljinama.

Riječ je o objektivu koji je idealan alat za fotografiranje prirode, sportskih manifestacija i objekata u pokretu. Objektiv vas dovodi nikada bliže predmetima koje fotografirate i istovremeno daje vrhunsku oštrinu fotografijama uzduž kadra. S objektivom stiže i 1.4x Teleconverter (DMW-TC124) koji pojačava žarišnu duljinu na 560mmm (35mm ekvivalent) koji će obožavati oni fotografi koji rade u prirodi. Također, LEICA DG ELMARIT 200mm f/2.8 Power OIS objektiv može se koristiti i s 2.0x Teleconverterom (DMW-TC20) za ekvivalentnu žarišnu daljinu od 800mm.

Izradite oštre fotografije prirode s Power OIS-om
Brzi f/2.8 otvor blende omogućuje “hvatanje” predmeta fotografije koji se brzo kreću, dok Power OIS (Optical Image Stabilizer) kompenzira trzaj ruke čime omogućuje fotografiranje bez stativa, čak i u situacijama koje se odlikuju manjkom svjetla. Malena masa i kompaktni dizajn uređaja također omogućuju prilagodbu pozicije u pokretu.

Objektiv je izrađen u skladu s najstrožim Leica standardima i sastoji se od 15 elemenata raspoređenih u 13 grupa, uključujući dvije UED (Ultra Extra-Low Dispersion) leće. Time je postignuta veće rezolucija i vrhunski kontrast uz minimalnu količinu šuma i kromatske aberacije, što dolazi do izražaja u svim vrstama fotografiranja, čak i kod fotografiranja prirode pod jakom sunčevom svjetlosti.

Poput uređaja, i objektiv je otporan na prskanje vode , prašinu i temperature do minus deset Celzijevih stupnjeva. Trostruki linearni motor i senzor (240fps) omogućuju nevjerojatno precizni autofokus – zapravo, on je toliko dobar da je operativan i u snimanju 4K video zapisa.

Panasonic LUMIX G9 će biti dostupan od siječnja 2018. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.699 eura (G9, samo tijelo), 1.899 eura (G9 M, s objektivom 12-60mm) odnosno 2.299 eura (G9 L, s objektivom Leica 12-60mm). LEICA DG ELMARIT 200mm f/2.8 Power OIS Lens bit će dostupan od siječnja 2018. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 2.999 eura.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.