Panasonic LUMIX DMC-FZ200 – novi bridge digitalac koji će zabrinuti mnoge D-SLR modele

Fotografija članka: Panasonic LUMIX DMC-FZ200 – novi bridge digitalac koji će zabrinuti mnoge D-SLR modele

Novi digitalac koji nam dolazi iz Panasonica, model Lumix FZ200, spada u super-zoom klasu kompaktnih digitalnih fotoaparata. Istražili smo zašto je ovaj model podigao toliko prašine.

Oglas

Za početak moramo reći kako FZ200 spada u takozvanu “bridge camera” klasu digitalaca, koja je često ismijavana jer se smatra kao “međuklasa” između kompaktnih i D-SLR fotoaparata i nije dobar izbor za prave fotografe. No, s modelom FZ200 Panasonic je ozbiljno skrenuo pažnju na sebe, jer ovaj digitalac zaista ima do sada neviđene karakteristike u klasi koja isto tako ozbiljno napada osnovne modele iz D-SLR klase.

Vjerujemo da bi mnogi od vas koji ovo čitate voljeli imati “multifunkcijski” uređaj i u digitalcu – fotoaparat koji slika vrhunske fotografije (kako blizu tako i daleko, ali i pri slabom osvjetljenju), te imati mogućnost snimanja videa u Full HD rezoluciji. Sve ove karakteristike krase model Lumix FZ200, koji dolazi kao nasljednik isto tako uspješnog modela FZ150. No, u ovom modelu su u Panasonicu pokazali kako mogu napraviti aparat koji će svojim mogućnostima doslovno posramiti mnoge D-LSR modele.

Zašto je Lumix FZ200 toliko zanimljiv, saznat ćete u slijedećih nekoliko redaka. Osnovne karakteristike su mu izvrsne performanse pri slabom osvjetljenju, 24x optički zoom s otvorom blende F2.8 (i to u cijelom rasponu zumiranja!!!), LEICA DC objektiv te Full HD video zapis. Ovo je i prvi svjetski 25-600mm objektiv (ekvivalent fotoaparata od 35mm) s punim rasponom otvora blende od F2.8. Potpuni raspon otvora blende od F2.8 omogućuje jasno snimanje pokretnog objekta u daljini uz veliku brzinu zatvarača. Moćan optički zoom od 24x može se koristiti i za snimanje fotografija i videozapisa. Zahvaljujući tehnologiji Intelligent Resolution, dostupan je i Intelligent Zoom od 48x. Objektiv fotoaparata opremljen je i tehnologijom Nano Surface Coating koja šum slike i odbljeske svodi na minimum.

Uz to, 25 mm ultra širokokutni objektiv ima otprilike dvostruko veće područje snimanja (usporediv sa standardnim 35 mm objektivom), što mu omogućuje poboljšano snimanje krajolika i otvorenih gradskih vizura. Koristi poboljšani 12 MP MOS senzor visoke osjetljivosti i Venus Engine obradu slike čime povećava osjetljivost i brzinu obrade slike. Ima mogućnost snimanja do ISO 6400, a uz brzi auto fokus i neprekidno snimanje do 12 slika u sekundi u punoj rezoluciji olakšat će fotografiranje sportskih događanja ili sličnih aktivnosti u pokretu. Dodajmo na kraju da ovaj fotoaparat ima mogućnost i 3D fotografiranja, no o tome možda nekom drugom prilikom. Spomenimo kako može snimati u standardnom JPEG i u zahvalnom RAW modu što će vam dati dodatnu fleksibilnost u samoj naknadnoj obradi fotografije.

MOS senzor od 12,1 megapiksela omogućuje brzo snimanje 12 slika u sekundi u punoj razlučivosti uz mehanički zatvarač. Također podržava automatski fokus Light Speed. Uz brzo pokretanje od približno 0,95 sekundi, FZ200 omogućuje brzo i precizno kadriranje kako nikad ne biste propustili zanimljive snimke.

U FZ200 ugrađeno je novo tražilo od 0,2 inča EVF (Electronic Viewfinder – elektroničko tražilo) s vidnim poljem od 100% koje odgovara visokoj razlučivosti od 1.312.000 piksela. Zahvaljujući povećanju od 30 na 60 sličica u sekundi, zamrzavanje zaslona također je svedeno na najmanju mjeru, što ga čini prikladnim za snimanje objekata koji se brzo kreću pod jakim sunčevim osvjetljenjem. Za snimanje možete koristiti i zakretni LCD ekran od 3 inča (u svim smjerovima), što u nekim slučajevima može biti izuzetno korisno.

Sve vas koje zanima snimanje videa, bit ćete i više nego sretni. FZ200 snima Full HD videozapise u razlučivosti od 1920×1080 točaka, uz zapanjujuće glatkih 60p (NTSC) / 50p (PAL) u AVCHD progresivnom formatu. Može snimati i Full HD videozapise u MP4 formatu. POWER O.I.S. s aktivnim načinom praktičan je prilikom snimanja tijekom hodanja ili igre s djecom. Isto tako može snimati videozapise velike brzine pri 120 fps (NTSC) / 100 fps (PAL) u HD razlučivosti (1280×720) ili 240 fps (NTSC) / 200 fps (PAL) u VGA razlučivosti (640 x 480) u MP4 formatu. Možete snimiti scene koje se ne mogu vidjeti golim okom te ih reproducirati u dramatičnom usporenom načinu. Sve u svemu, sjajno!

Ako niste pravi foto profesionalac, ali vam treba kvalitetna fotografija i video (blizu, daleko, pri slabom osvjetljenju), onda je FZ200 pravi izbor i prema spomenutim parametrima trenutno nema konkurencije. “Sve-u-jednom” kamere su sve popularnije tako da vjerujemo da će ovakvi modeli u bliskoj budućnosti imati sve više poklonika.

Inače, Panasonic Lumix DMC-FZ200 se odnedavno nalazi u prodaji i u Hrvatskoj po cijeni od 4.899 kuna, što i nije mala cijena jer su neki “entry level” D-SLR aparati i jeftiniji. No, uzmite u obzir da je ovo model koji će snimiti i kvalitetnu fotografiju i video i pri slabom osvijetljenu i na velikoj udaljenosti, što može biti problem za jeftinije D-LSR modele. S druge strane, malo bolji objektiv za D-SLR digitalac košta više, zar ne? Očekujemo kako će mu cijena dodatno pasti za vrijeme božično-novogodišnje rasprodaje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.