Panasonic Convention 2010 München

Fotografija članka: Panasonic Convention 2010 München

Na globalnoj press konferenciji održanoj tijekom utorka i srijede 16. I 17. veljače u Minchenu, Panasonic je, baš kao i svake godine, predstavio čitav pregršt noviteta iz segmenta kućne konzumne elektronike – točnije elektronskih uređaja u  home entertainment i digital imaging segmentu.

Ujedno, bila je to i odlična prilika da Panasonic kao prvi objavi praktičnu upotrebljivost 3D HD tehnologije na čitavih 600 HZ-a, ali i da se masa europskih novinara uvijeri u najnoviju gamu Panasonicovih 3D proizvoda – od revolucionarne 3D HD kamere do vrha TV ponude – Panasonicove plazme od 65 i 50 inča. No, kad je o gabaritima riječ kraljica nesumnjivo bijaše 152-inčna ultra HD plazma, trenutno jedina i najveća u galaksiji i s 4k (4.096 x 2.160 px) rezolucijom, što je ekvivalentno jednom četverostrukom HD setu. Jednom rječju, monstrum.  Samo za informaciju, za optimalni pregled slike s ovakvog habitusa najbolje je biti udaljen najmanje 7,5, a najviše 11,2 metra od zaslona. Predstavljeno je ukupno 69 različitih modela i kako je u šali rekao Panasonicov marketing Manager Fabien Roth „nismo taj broj namjerno odabrali, no istina je modeli su vrlo sexi“.

Ono, mnogo bliže običnim smrtnicima, jest već spomenuto predstavljanje mogućnosti 3D tehnologije, koja se ovoga puta kod Panasonica ogleda u implementaciji i realizaciji ultrabrzog preklapanja dva framea (svaki iz različitog rakursnog izvora) što je nevidljivo ljudskom oku, no uz specijalne Panasonicove 3D naočale izgleda u najmanju ruku impresivno.

Panasonic je među ostalim, poboljšao i svoju NeoPDP tehnologiju koja sada za stepenicu više poboljšava prikaz slike na plazma panelima, uz manju potrošnju energije. Svi benefiti Pansocove akvizicije Pioneerove KURO tehnologije tako će se vidjeti vrlo skoro. Dramatično povećanje kontrastnog odnosa u Infinite Black Pro obitelji televizora na 5,000,000:1 sugerira da se nešto mjenja u backstageu.

Neprijeporne zvijezde Panasonic Conventiona bili su top end modeli Viere VT20 i V20. Riječ je o plazma panelima opremljenima uglavnom svime onime najboljim što Panassonic u ovom trenu može ponuditi. Kako je riječ o modelima koji pružaju 3D ugođaj dolazak na tržište upotpiniti će se i specijalnim 3D naočalama. na tržište dolaze. U obje serije nalaze se 600 Hz-ni modeli što je u ovom trenutku fantastičan skok, s 1080p rezolucijom i već spomenutom Infinite Black Pro tehnologijom kontrasta iznad pet milijuna na prema jedan
Sljedeća nova serija jest  D28. Uključuje 37, 32, 22 te 19in IPS LED LCD televizore. Prva dva veličinska modela posjeduju full HD zaslon i više nego solidan dinamički kontrast od 2,000,000:1. Opremljeni su i hvaljenom Vieracast tehnologijom. S druge strane 22ični i 19 inčni modeli naći će se uskoro na tržištu sa 720p panelima i s ugrađenim iPhone/iPod dock stanicama, što im omogućuje reprodukciju zapisa s navedenim  Appleovim prijenosnim adutima. U izboru boja postojane su bijela, purpurna i nezaobilazna siva.  Serija nešto niće Viera D25 sadrži u sebi dijagonale od 42, 37  32 inča. Redom su to IPS LED LCD paneli i razlika u odnosu na D28 seriju uglavnom je više dizajnerske nego tehnolpoške prirode. Tek toliko da korisnici imaju nešto veći izbor.
U Münchenu nas se dojmila i G20 serija plazmi koja je zamijenila ionako odličmnu G10 seriju. Pojaviti će se na tržištu s dijagonala od 50, 46 i 42 inča. U svima se, baš kao i u top ponudi VT20 i V20, nalazi najnovija Panasonicova NeoPDP tehnologija.  U G20 obitelji egzistiraju i LCD paneli, samo u nešto manjim dimenzijama dakako. Od 37 i 32 inča. Naši osobni favoriti i miljenici posjeduju dinamički kontrast u odnosu 100,000:1, VieraCast tehnologiju, IPS panel no bez LED pozainskog osvijetljenja. .
Serija S20 plazmi uključuje dijagonale od 50, 46 i  42 inča. Naravno, svi su full HD no ne posjeduju podršku za VieraCast sadržaje. Nasuprot njima smjestili us se LCd paneli S20 serije s 37 i 32 inča.
Konačno na samom dnu nove Panasonicove palete Viera zaslona jest C20 serija LCd televizora dostupna u 32, 26 i 19 inča, s dinamičkim kontrastom od  40,000:1. 

Kao što to „nalažu“ trendovi, svi Viera modeli najnovije generacije posjeduju SD card slot za pregeld sadržaja s memorijskih kartica. Modeli za ovu godinu također mogu reproducirati i MP3 datoteke. Većina modela opremljena je i s dva USB porta i podrškom za Wi-Fi, kojji pored inog, omogućuje i spajanje Panasonicovog WiFi adaptera za bežični pristup Viera Cast sadržajima. USB priključci omogućiti će korisniku i spremanje snimljenog sadržaja na neki vanjski USB medij za pohranu, pretvarajući tako televizor u PVR (Personal Video Recorder) za neznatno malo izdataka. Naravno, ne zaboravite – tako pohranjeni podaci su enkriptirani i „gledljivi“ samo na televizoru. Svi modeli trebali bi se naći na tržištu između ožujka i svibnja ove godine.

 

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.