Pametni grudnjak otkriva rak u ranom stadiju

Fotografija članka: Pametni grudnjak otkriva rak u ranom stadiju

Tinejdžer iz Meksika izmislio je grudnjak koji bi mogao rano otkriti rak dojke. Student je osvajio globalnu nagradu poduzetnika za dizajniranje grudnjaka koji pomaže pri borbi protiv raka.

Oglas

Nakon što je njegova mama imala dvostruku mastektomiju kad je imao samo 13 godina, Julian Rios Cantu želio je pomoći drugim ženama da se bore protiv raka dojke. Meksički student, sada osamnaestogodišnjak, osmislio je grudnjak koji upozorava nositelje na moguće rane znakove raka pomoću senzora koji prate površinu dojke i okolnih područja.

Cantuova inovacija dobila je najbolju nagradu na Global Students Entrepreneur Awards, koje su uručene u Frankfurtu. Cantu i tri prijatelja stvorili su Eva grudnjak kroz tvrtku Higia Technologies.

Tvrtkin video objašnjava na španjolskom način na koji Eva grudnjak radi. Dvije stotine malih taktilnih biosenzora mapiraju površinu svake dojke i prate promjene u teksturi, boji i temperaturi. “Čim postoji malformacija dojke ili tumora, postoji višak vaskularizacije. Što je veći protok krvi, to je viša temperatura.” Podaci o bilo kakvim promjenama šalju se nosiocima grudnjaka putem aplikacije. Korisnik mora nositi Eva grudnjak između 60 i 90 minuta tjedno kako bi sastavio korisne informacije, Cantu i tim se nadaju da će pametni grudnjak pružiti točnije rezultate od samopregleda dojke i biti manje neugodan od mamografije.

“Dijagnoza je došla prekasno, a moja majka je izgubila i njezine grudi i gotovo njezin život”, kaže Cantu u videu.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.