OwnFone s 3D tipkovnicom prvi je mobitel na svijetu za slijepe

Fotografija članka: OwnFone s 3D tipkovnicom prvi je mobitel na svijetu za slijepe

Hoćemo ga nazvati smartfonom ili običnim mobitelom to je manje bitno. Najvažnije je kako je OwnFone proizveo prvi mobitel koji je namijenjen slijepima.

Oglas

Osnovna funkcija OwnFone mobitela je u tome što prepoznaje Brailleovo pismo. Neobičnog je izgleda, a njegova neobičnost se najviše očituje i po izgledu tipkovnice koja je trodimenzionalna. Jasno, tipke imaju “ugravirano” Brailleovo pismo koje mogu osjetiti slijepi. Na taj način slijepci mogu koristiti ovaj mobilni uređaj bez ikakvih problema jer ga mogu “čitati” kao novine.

U britanskoj kompaniji OwnFone hvale se kako su proizveli prvi mobitel na svijetu koji ima Brailleovo pismo i kojeg mogu koristiti slijepi. Tom Sunderland iz kompanije OwnFone tvrdi kako je već ranije bilo koncepata koji su pokušali imitirati ovakav mobitel, no oni su ga prvi uspjeli i proizvesti.

OwnFone s 3D tipkovnicom prvi je mobitel na svijetu za slijepe

Ono što nam je vrlo zanimljivo je kako OwnFone za proizvodnju mobitela koriste 3D pisače. Samim tim su mobiteli relativno jeftini za proizvesti, a prodaju ih već od 60 funti na dalje (oko 540 kuna). Inače, kompanija je poznata po svojim mobitelima za klince i starije osobe, a sada su se odlučili proizvesti mobitele i za posebnu skupinu ljudi, što je svakako pohvalno.

Naravno, OwnFone nije niti blizu iPhonea, više nalikuje na običnim mobitelima, čak je još i jednostavniji. Ovdje nije važno koji ima procesor, nema niti ekran, a niti kamere. Ovisno o modelu, a i vašoj želji, mobitel ima 2-4 tipke. No, baterija je vrlo dugotrajna, može trajati i godinu dana. Inače, OwnFone je težak oko 40 grama.

Inače, na video prilogu niže možete vidjeti kako se proizvodi jedan OwnFone mobitel koji prepoznaje Brailleovo pismo. Više o tome potražite i na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.