Ovo ne može bilo tko – Windows 10 ima moćan pretraživač

Fotografija članka: Ovo ne može bilo tko – Windows 10 ima moćan pretraživač

Sjećate se lokalnih pretraživača u prethodnim Windows-ima? Ovaj je mrak, donosimo upute…

Oglas

U protekla dva tjedna mogli ste pročitati svašta, od pozitivnih do negativnih komentara o Windowsu 10. Možda se pitate koji dio nas se najviše dojmio? Bez razmišljanja izdvojili bi pretraživač koji se nalazi desno od start izbornika. Zašto? Osim lokalnih diskova te priključenih medija omogućava pretraživanje OneDrive podatkovnog oblaka. Znači upisivanjem željenog pojma dobit ćete kompletni rezultat lokalnog i oblačnog odjeljenja.

Microsoft je ovo pretraživanje učinio posebnim uključivši internu pretragu svih Office dokumenata. Do sada ukoliko niste pravilno nazvali dokument, mogli ste zaboraviti na jednostavni pronalazak. Po novom nije važan naziv dokumenta jer će sustav pregledati sve tablice, tekstove, dokumente, prezentacije, .pdf datoteke, slike, zapise iz OneNote-a, Windows Store čak i postavke uređaja te vam sve ponuditi u dijaloškom okviru u lijevom uglu. Imate li aktiviranu Cortanu, tada stižu i Bing rezultati. Na engleskom naravno, ali tu im opraštamo. :D

Upute za rad

U svrhu demonstracije odlučili smo pronaći salmonellu. U traku za upisivanje unijeli smo “Salmonella” i kliknuli na “My stuff“. Kao što vidite iz slike u nastavku, sustav je pronašao sve Word dokumente (2013.-2014. g.) unutar kojih se spominje ključna riječ, jednu pdf datoteku, četiri prezentacije te tri slike. Ukoliko tražite specifičnu vrstu datoteke, dobro će doći izbornik prikaza.

 

Na idućem screenshot-u vidite 3 slike. Ako mislite da nose naziv salmonella u krivu ste. Naziv čine brojevi, a sustav za obradu podataka je tražio čak i unutar slika. Kliknete li na jednu, otvorit će se OneDrive u pregledniku i dobit ćete sve podatke o njoj. Sigurno vidite kako je riječ o tablicama koje su uslikane slabom kamerom mobitela. Unatoč tomu sustav je “ekstrahirao” cjelokupni tekst koji je na raspolaganju za kopiranje (ako vam treba).

Na jednaki način pretražujete i postavke uređaja, a među prvim rezultatima pronaći ćete i prijedloge iz Windows Store-a.

Ovo je funkcija na koju se čovjek lako navikne, slobodno isprobate. Od bakterije Salmonelle se nećete zaraziti, ali od pretraživača ne garantiramo. ;)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.