Ova neuronska mreža sortira Lego kockice

Fotografija članka: Ova neuronska mreža sortira Lego kockice

Jaques Mattheij, programer koji radi na streaming tehnologijama odlučio se za pomoć pri sortiranju svoje velike kolekcije lego kockica obratit vlastitom izumu.

Oglas

Mattheij je odlučio preko interneta preprodavati Lego kockice te tako zaraditi, no nakon silnih aukcija shvatio je da ima oko dvije tone kockica koje su doslovno napunile garažu.

Ovaj inženjer je uvidio kako preprodavači na lego kockicama mogu zaraditi i do 40 eura po kilogramu, a za rijetke dijelove i Lego Technic i do 100 eura. da bi ostvario takav profit potrebno je sortirati kockice i prodavati ih po komadu ili u manjim kompletima, a umjesto da provede čitavu vječnost provjeravanjem svog plijena Mattheij je uposlio automatiziranu sortirnicu lego kockica kojom upravlja neuralna mreža te precizno klasificira male kockice.

Inače, Lego dolazi u više od 38.000 oblika i 100 različitih boja i nijansi tako da proces sortiranja traje dugo čak i uz pomoć umjetne inteligencije.

Počevši rad na prototipu (koji je također izgrađen od Lego kockica) Mattheij je proveo šest mjeseci poboljšavajući ga raznim “sam svoj majstor” idejama sa recikliranim zupčanicima učvršćenim industrijskim ljepilom.

Trenutna verzija nosi kockice ispred web kamere koja fotografira te se potom upisuju u neuralnu mrežu kao dio klasifikacijskog učenja, a na Mattheiju je da uoči pogreške. Nada se da će sustav sa softverom za strojno učenje uskoro pouzdano klasificirati fotografije kako bi mogao prodavati ove igračke i preusmjeriti zaradu u naprednije Lego projekte.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.