Oukitel C8 recenzija – jeftinjak s 18:9 ekranom i izdržljivom baterijom

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Oukitel C8 recenzija – jeftinjak s 18:9 ekranom i izdržljivom baterijom

Vrlo popularna kineska kompanija odlučila je napraviti svoj prvi smartfon s 18:9 ekranom koji je za razliku od smartfona ultra skupe konkurencije upravo suprotno – ultra jeftin. Evo što sve može ovaj “ispod stotke” smartfon.

Oglas

Oukitel C8 – osnovne značajke:
– 5,5 inčni IPS, HD rezolucija
– MediaTek MT6580A na 1,3 GHz, 4 jezgre
– 2 GB RAM-a
– 16 GB interne memorije
– kamere 2 MP (5 MP) i 8 MP (13 MP)
– Android 7.0 Nougat
– baterija 3000 mAh
– dimenzije 147 x 70,5 x 10,2 milimetara
– težina 156 grama
– Dual SIM, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 2G/3G, GPS (A-GPS), FM radio, OTA,…

Uvod

U kompaniji koja je poznata po smartfonima s jakim baterijama odlučili su napraviti nešto trendovski, ono što je u modu, ali na malo drugačiji način. Svi vrlo dobro znate za novi stil dizajniranja pametnih telefona koje nazivaju “all-screen”, “full screen” “infinity screen”, a nekima su poznatiji kao uređaji s 18:9 inčnim ekranom. Upravo je takav novi Oukitel C8, pametni telefon koji ima ekran koji zauzima veću prednju površinu što je odmah vidljivo.

Ono što su oni odlučili nešto što je potpuno suprotno u odnosu na Galaxy S8 s kojim je možda i sve počelo – dok je Samsungov pametni telefon top model Oukitelov C8 pametnjaković je upravo suprotno – predstavnik vrlo jeftinih smartfona ispod 100$, i to daleko ispod što će se mnogima svidjeti.

Smartfon je najavljen još polovicom rujna kao nešto novo i drugačije u kompanijinoj ponudi što se i dogodilo. Imamo ga u rukama i zaista je drugačiji od drugih kompanijinih modela. Inače, njihova je “C” serija poznata po tome što se radi o uređajima vrlo niske cijene, takozvani “budget” smartfoni.

Naš je testni primjerak došao direktno iz Kine od naših kineskih prijatelja, a možete ga pronaći u prodaji i na webshopovima kao što su i , odnosno na , gdje ga možete i kupiti.

Otkutijavanje

Kutije u kojima dolaze Oukitel smartfoni su potpuno drugačije od drugih i to po bojama. Uvijek se radi o bijeloj kutiji s narančastim poklopcem, bez obzira o kojem se uređaju radi. Uređaj se nalazi na vrhu kutije, a već vidimo kako dolazi i uz jedan poklon, a to je prozirno zaštitno silikonsko kućište.

U donjem dijelu smo pronašli punjač i microUSB kabel, oboje bijele boje, kao i upute za korištenje te garancijski list. Ne vidimo iglicu za SIM kartice, zaključujemo kako se stražnji dio kućišta odvaja, o čemu ćemo nešto više kasnije.

Dizajn

Naš testni Oukitel C8 je crne boje, klasika, ali dolazi u još nekoliko atraktivnih boja – plavoj, zlatnoj, roza i ljubičastoj. Po dizajnu možemo reći kako je zaobljen sa svih strana, a odmah primjećujemo kako je stražnji plastični poklopac navučen preko rubova i malo je širi od samog smartfona što vidimo po spoju oko ekrana. Dakle, nije vidljiv metalni okvir nego je tu plastični poklopac.

Spomenuti poklopac se može skinuti, a ispod njega vidimo bateriju, zatim microSIM i nanoSIM utore za komunikacijske kartice, kao i utor za microSD memorijsku karticu. Sa stražnje strane u gornjem dijelu po sredini vidimo stražnju kameru ispod koje je LED bljeskalica, dok je u dnu logo kompanije, a još malo niže je prorez za zvučnik.

Sprijeda vidimo veliki “all screen” ekran iznad kojeg se nalazi senzor za osvjetljenje, slušalica, prednja kamera i LED bljeskalica za selfie fotke. Ispod ekrana nema kapacitivnih Android tipki, samo one virtualne u ekranu. Po rubovima su ulazi i izlazi – gore je 3,5 milimetarski ulaz za slušalice te microUSB ulaz, dolje je mikrofon, dok su desno tipke za zvuk i paljenje uređaja.

Sve u svemu, vanjski je izgled simpatičan, ali ne djeluje ništa posebno, tek kada se upali ekran vidljivo je kako je veći nego što je to uobičajeno. Upravo zahvaljujući drugačijem dizajnu samo je kućište manje nego što je to slučaj kod klasičnih 5,5 inčnih ekrana dimenzija je 147 x 70,5 x 10,2 milimetara i težine samo 156 grama.

Ekran

Ekran je takozvani “all screen” odnosno zauzima veći dio prednje površine, u ovom slučaju 75,57%. Inače, radi se o 5,5 inčnom IPS LPTS ekranu koji je približno HD rezolucije od 640 x 1280 točaka (260 ppi). Vizualno je točno vidljivo kako zauzima veći dio prednje površine.

Isto tako, vidljivo je kako su mu rubovi blago zakrivljeni, to se označava s 2.5D, inače podržava i multitouch u 2 točke, te je otporan na ogrebotine zahvaljujući Dragontrail zaštitnom staklu. Ono što vidimo i kako se na ekranu nalazi i zaštitna folija koju možete a ne morate skinuti, no ona će u svakom slučaju dodatno štititi ekran od ogrebotina.

Ekran dobro reagira na dodir, ponekad nešto slabije. Ne privlači otiske prstiju i relativno se lako čisti. Sam sadržaj na ekranu je vrlo čist i oštar, boje su dovoljno jake, tako da je ugodno ga koristiti iako će neki pomisliti kako je HD rezolucija na 5,5 inčnom ekranu preniska. Ali definitivno nije. U postavkama vidimo kako podržava i Miravision tako da možete dodatno popraviti prikaz sadržaja (živopisno, dinamički kontrast).

S našim smo mjernim instrumentom i izmjerili jakost osvjetljenja od 273 Luxa, što znači da ćete osvjetljenje morati pojačati do kraja kako bi sadržaj mogli vidjeti na dnevnom svjetlu.

Hardver

Već sami pogled na hardversku konfiguraciju učinilo nam se kako je možda nedostatna. Naravno u prvom redu mislimo na MediaTekov 32-bitni i 4-jezgreni MT6580M procesor na 1,3 GHz (ARM Cortex-A7 jezgre) inače razvijen u 28-nanometarskoj tehnologiji. Integrirana je Mali-400 MP2 grafika na 500 MHz. No, to ćemo provjeriti u dijelu s operativnim sustavom.

Ugrađeno je 2 GB LPDDR3 RAM-a (jednokanalni, 533 MHz), dok za pohranu podataka ima 16 GB proširivo preko microSD ulaza do 32 GB.

Inače, postoji i drugi smartfon vrlo sličnog naziva, Oukitel C8 4G, koji je u stvari nasljednik ovog modela i praktički su isto, najveća je razlika u procesoru. Sigurno vas zanima njihova usporedba. Ako i ne, evo je… :)


Kamere

S obzirom na cjenovni razred, kamere i nisu tako loše. Očekivali smo osnovne mogućnosti, dobili mrvicu više, tako da smo zadovoljni. Naravno, aplikacija kojom upravljate kamerama je ona osnovna Androidova i vjerojatno vam je dobro poznata, tako da tu nema nikakvih iznenađenja.

Ono što odmah trebamo reći kako su obje kamere interpolacijske, što znači da su softverski pojačane. Na ovom je to smartfonu korektno odrađeno, tako da ćete ipak dobiti nešto bolje fotke koje naknadno možete doraditi i popraviti u nekom od programskih alata na računalu.

Prednja je kamera od 2 MP (interpolirana na 5 MP), a primjećujemo kako je i širokokutna tako da ćete u jedan ekran moći smjestiti više “glava”. Na raspolaganju vam je i LED bljeskalica koja će popraviti situaciju u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica i HDR. Video je tek osnovni, može ga snimiti u rezoluciji od 640 x 480 točaka u 30 sličica u sekundi, te u 3GP formatu.

Stražnja je kamera od 8 MP (interpolirana na 13 MP). Naravno, i ona ima svoju LED bljeskalicu kao i auto fokus, a podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, HDR i panoramu. Fotke po dnevnom svjetlu su sasvim ok, u zatvorenom prostoru su nešto tamnije, noćne su fotke upotrebljive. Snimili smo i nekoliko fotki, sami pogledajte kakve su.

Što se tiče videa, nismo očekivali kako će snimati FHD video u 1920 x 1080 točaka i 30 sličica u sekundi (1080p@30fps), također u 3GP formatu. Očekivali smo HD, ali FHD je bolje. Evo i naš testni video.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Kamere su solidne, reći ćemo upotrebljive, ali ništa više od toga.

Audio i video

Zvuk je očekivano solidan u skladu s cjenovnim razredom, možda nešto bolji. Čini nam se da je dosta jak, čak osjetimo i primjese dubokih tonova što smo i provjerili na nekoliko glazbenih i video brojeva. Dodatne slušalice ili Bluetooth zvučnik mogli bi popraviti stvari.

Naš je mjerni instrument izmjerio jačinu zvuka od 85,0 dB što je iznad naših očekivanja. No, taj “sirovi” broj ne označava i kvalitetu. Naime koliko god bio jak, piskutav zvuk je i dalje – piskutav.

Operativni sustav

Na Oukitel C8 je predinstaliran Android 7.0 Nougat (32-bitni) koji podržava hrvatski jezik i druge jezike susjednih zemalja (multilanguage). Tu se odmah moramo vratiti na ranije spomenuti procesor, jer smo u radu primijetili povremena zastajkivanja i usporenja. Osjeti se kako procesor radi na granici snage, tako da bi svakako na ovom povećem 18:9 ekranu trebao raditi i jači procesor, što je i ispravljeno u C8 4G inačici gdje je ugrađen MT6737 procesor.

Predinstalirane su tek osnovne aplikacije, a u postavkama smo pronašli neke zanimljivosti kao što su DuraSpeed (sustav ubrzava aktivne aplikacije, a ograničava aplikacije u pozadini), kao i Smart Wake s brojnim funkcijama koje ne treba posebno objašnjavati. U postavkama pod “Sigurnost” definira se i čitač otiska prsta koji je veliki plus na ovom smartfonu s obzirom da se radi o jeftinom smartfonu.

S obzirom na ograničene mogućnosti procesora preporučujemo češće čišćenje aplikacija u pozadini, a nije loše i bar jednom tjedno ugasiti smartfon i ponovo ga upaliti. Vrijedno je i spomenuti dok smo ga testirali preko OTA sustava se pojavila i nadogradnja operativnog sustava.

Povezivost

Oukitel C8 je 2G/3G smartfon, ne podržava 4G mreže, tako da ima neka ograničenja što se tiče brzine prijenosa podataka. Kvaliteta razgovora je zadovoljavajuća, a što se tiče podrške mreža u igri su slijedeće frekvencije:
• 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
• 3G: WCDMA 900/1900/2100MHz

Od bežičnog/žičnog načina povezivanja podržava Wi-Fi 802,11b/g/n, Bluetooth 4.0, a tu su i ulaz za slušalice i microUSB.

Prilikom testiranja GPS-a pronašli smo 11 satelita (7 aktivnih) uz preciznost od 4 metra.

Baterija

Ugrađena je litij-ionska baterija od 3000 mAh koja nam se čini sasvim primjerena. Po punjaču od 5V/1A zaključujemo kako ne podržava brzo punjenje, no svejedno smo je probali puniti bržim punjačem. S obzirom na stražnji poklopac baterija se može izvaditi.

Što se tiče brzine punjenja
Što se tiče brzine punjenja, evo brojki koje smo dobili (punjeno punjačem 5V/2A):
– 40% za 30 minuta
– 60% za 60 minuta
– 100% za 146 minute (2 sata i 26 minuta)

Na našem testu izdržljivosti – surfanja s neprekidno upaljenim ekranom – baterija je izdržala 7 sati i 59 minuta što je praktično prosjek, a i prilično se stabilno ponaša u radu. Baterija je definitivno jedna od boljih karakteristika ovog smartfona.

Video igre

Kako se radi o tek osnovnom procesoru, takav mu je i gaming – osnovni. Iako se MediaTekov MT6580A procesor znao iskazati u gamingu na nekim smartfonima, nismo sigurni kako će se ponašati na većem 5,5 inčnom ekranu, vjerojatno uz više muke. Evo naših gamerskih dojmova.

Modern Combat 5 – odlična pucačina u prvom licu… komandosi, teroristi i slične sitnice. Igra radi uz stalna blaga trzanja, zagrijavanje uređaja je minimalno.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra i dalje radi uz stalna trzanja. Zagrijavanje je i dalje malo, to vas ne mora zabrinjavati.

Zaključak je – gaming može, ali ne baš ekstremni, više casual :)

Benchmark testovi

Odradili smo i seriju “sintetičkih” benchmark testova koji vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj.

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 23755 bodova
GeekBench – 424 bodova (single core) – 1237 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 8289
Vellamo – 1462 (Browser), 1158 (Multicore), 778 (Metal)
PCMark – 0
3DMark – 1996
Basemark OS II – 151
MobileBench – 92
Test izdržljivosti baterije – 7 sati i 59 minute

Benchmark brojke su vrlo slične konkurentskim modelima, što samo dokazuje kako im ne treba vjerovati. Već smo rekli kako ima problema povremenim usporenjem u radu, što kod nekih drugih modela to nije toliko izraženo. Prilikom testiranja smartfon se vrlo malo zagrijao.

Zaključak

Kompanijin iskorak u 18:9 smartfone je zanimljiv, iako bi u ovom slučaju rekli kako se prvi mačići u vodu bacaju. U prvom se to redu odnosi na procesor koji radi na granicama snage tako da ćete morati biti strpljivi. No definitivno puno bolje izgleda kada ekran zauzima veći prostor s prednje strane. Ovo je ujedno i najjeftiniji smartfon s 18:9 ekranom.

Ono što mu je također pozitivna stvar je ugrađeni čitač otiska prsta u ovakvom jeftinjaku, a koji sigurnost ipak podiže na viši nivo. Svidjela nam se i izdržljivost baterije koja je primjerena za ovaj uređaj i mogla bi izdržati više od jednog dana korištenja.

S obzirom na vrlo nisku cijenu neke stvari nisu ugrađene, kao što je nedostatak LED notifikacije, kao i nedostatak podrške za OTG i 4G mreže. A kada već spominjemo cijenu ona mu je također jedan veliki plus. Poslovica kaže “koliko para toliko muzike”, što se itekako može primijeniti na ovom smartfonu.

Oukitel C8 se prodaje po cijeni od 72-75$, a možete ga pronaći i kupiti na brojnim webshopovima kao što su i , te na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Oukitel C8 – ključne značajke:

– EKRAN: 5,5 inčni IPS LPTS i HD rezolucije 640 x 1280 točaka (260 ppi), 75,57% prednje površine, multitouch u 2 točke, 2.5D zakrivljeno staklo, otporan na ogrebotine (Dragontrail)
– PROCESOR: 32-bitni i 4-jezgreni MediaTek MT6580A na 1,3 GHz (ARM Cortex-A7), 28-nanometarske tehnologija
– GRAFIKA: Mali-400 MP2 na 500 MHz
– RAM: 2 GB LPDDR3 (jednokanalni, 533 MHz)
– POHRANA PODATAKA: 16 GB, proširivo preko microSD ulaza do 32 GB
– PREDNJA KAMERA: 2 MP (interpolirana na 5 MP), širokokutna, LED bljeskalica prepoznavanje i uljepšavanje lica, HDR, video u 640 x 480 točaka u 30 sličica, 3GP format
– STRAŽNJA KAMERA: 8 MP (interpolirana na 13 MP), LED bljeskalica, auto fokus, prepoznavanje i uljepšavanje lica, HDR, panorama, FHD video u 1920 x 1080 točaka i 30 sličica u sekundi (1080p@30fps), 3GP format
– OS: Android 7.0 Nougat (32-bitni), podržava hrvatski (multilanguage)
– BATERIJA: 3000 mAh litij-ionska (može se izvaditi), punjač 5V/1A; punjenje – 40% za 30 minuta, 60% za 60 minuta, 100% za 146 min (2:26 sati), 7 sati i 59 minuta surfanja
– KUĆIŠTE: plastično; boja – crna, plava, zlatna, roza, ljubičasta
– DIMENZIJE: 147 x 70,5 x 10,2 milimetara
– TEŽINA: 156 grama
– MREŽE:
• 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
• 3G: WCDMA 900/1900/2100MHz
– DODATNO: Dual SIM (micro, standardo), Wi-Fi 802,11b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), FM radio, OTA, microSD, microUSB, čitač otiska prsta, DuraSpeed, Smart Wake…

+ Hvalimo
+ 18:9 ekran na jeftinom smartfonu
+ čitač otiska prsta na jeftinom smartfonu
+ izdržljiva baterija
+ cijena

– Zamjeramo
– ne podržava OTG
– ne podržava 4G mreže
– nema LED notifikaciju
– povremena usporenja u radu

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 5 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 5 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

5.91

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Smartfon za koji smo silno željeli da je bolji, ali cijena ga je limitirala na puno parametara. Procesor mu je preslab i nema LED notifikaciju, dok s druge strane ima vrlo solidan ekran i izdržljivu bateriju. Vanjski mu je izgled neupadljivo solidan, iako su neke stvari mogli bolje riješiti. Ono što ga svakako spašava je što je jedan od najjeftinijih pametnih telefona s 5,5 inčnim 18:9 ekranom. A to je očito i bio cilj kompanije. Ako nas pitate, odlučite se radije za model Oukitel C8 4G, skuplji je za 15-ak dolara, ali s jačim procesorom i podrškom za LTE mreže.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.