Otvoreni kod – korak naprijed na hrvatskom tržištu softvera

Racunalo.com foto

Prepoznavši potencijale tržišta, krajem 2005. godine tvrtka je proširila poslovanje na razvoj i implementaciju poslovnih intranetskih rješenja, namijenjenih korištenju u zatvorenim korporacijskim mrežama i VPN-ovima. Tijekom 2006. godine, s proširenjem poslovanja, povećava se i broj zaposlenih u tvrtki na sadašnjih desetak.
Istovremeno, sredinom 2006. godine, Vlada donosi dokument “Odrednice razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave”. Stavljajući naglasak na razvoj i uporabu softvera otvorenog koda, Vlada otvara prostor za snažniji razvitak domaće informatičke industrije. U skladu s Vladinom politikom, Internet Softver počinje intenzivnije komunicirati s tijelima državne uprave i pripremati ih za kvalitetnije upravljanje proračunskim sredstvima za e-Hrvatsku. Trošenje značajnih budžetskih sredstava na inozemne licence, uz otvoreni kod može postati stvar prošlosti. Uz to, pokretanje Hrvatske izvozne ofenzive i prepoznavanje ICT-a kao jednog od najvažnijih hrvatskih izvoznih proizvoda, daju velik razlog za optimizam.
“Apeliram na tijela državne uprave, na svim razinama i kroz sve regije, da uvide koliko točno troše novca iz budžeta poreznih obveznika na plaćanje vlasničkih licenci zatvorenog stranog softvera!” izjavio je Hrvoje Hladnik, direktor tvrtke Internet Softver, te dodao “Zamislite da državne institucije ozbiljnije počnu koristiti aplikacije otvorenog tipa, a sredstva koja tako “uštede” ulože u jačanje domaćeg ICT sektora i time pripreme naše ICT tvrtke za EU tržište!”
Internet Softver jedna je od rijetkih hrvatskih tvrtki koja razvoj softverskih rješenja temelji na otvorenom kodu i činit će to još intenzivnije u budućnosti. Primjena softvera otvorenog koda nipošto nije napad na postojeće tvrtke koje se bave isključivo integracijama stranog zatvorenog softvera, već novi model i pogled na tržište softvera, dakle korak naprijed za ICT sektor općenito.
Prema IDC-ovom istraživanju, najveća ulaganja u ICT sektor u ovoj regiji doći će od sljedećih ulagača: državna uprava, poljoprivreda, građevinarstvo, rudarstvo i maloprodaja. Država, kao najveći kupac informatičkih rješenja, ima odgovornost prema razvoju hrvatskog ICT sektora i trebala bi potaknuti domaće tvrtke s domaćim softverom i znanjem da rastu i da se pripreme za ulazak u EU.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.