Otvoreni dan Visoke škole za primijenjeno računarstvo

Fotografija članka: Otvoreni dan Visoke škole za primijenjeno računarstvo

Otvoreni dan dio je inicijative „Odabirem studij za bolju budućnost“ čiji cilj je ukazivanje maturantima i njihovim roditeljima na obavezu odgovornog biranja zanimanja, a time i budućnosti mladog čovjeka. U sklopu Otvorenog dana, koji će se odvijati 20. travnja, svi zainteresirani moći će se upoznati s potrebama hrvatskog gospodarstva za IT stručnjacima, a posebni gosti predavanja bit će i hrvatski inženjeri, sudionici tima koji se natječe za Google Lunar X Prize.

Otvoreni dan Visoke škole za primijenjeno računarstvo održat će se 20. travnja u 17.30 sati u dvorani "Nikola Tesla", u Ilici 242 u Zagrebu (ulaz iz Domobranske ulice). Svi zainteresirani imat će tada priliku čuti kakva je budućnost poslova u informacijskim tehnologijama, a moći će se informirati i o samoj školi.

Na Otvorenom danu zainteresirani će neposredno od direktora nekih od vodećih hrvatskih informatičkih tvrtki – Pet minuta, SPAN, drap i IN2 – čuti kako je to raditi u ovom zanimljivom sektoru i kakve profile stručnjaka trebaju u svojim tvrtkama, koje posluju na svjetskim tržištima. Posebni gosti Otvorenog dana Visoke škole za primijenjeno računarstvo bit će i hrvatski inženjeri, sudionici koji se sa svojim timom natječu za Google Lunar X Prize, a u sklopu kojeg izrađuju robotizirani modul koji će se spustiti na Mjesec.

Pomoću interaktivnog softvera za profesionalnu orijentaciju "Moj izbor", kojega Visoka škola za primijenjeno računarstvo koristi u okviru sporazuma s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, zainteresirani će od srijede, 20. travnja, moći procijeniti je li informatička industrija prava karijera za njih. Oni također mogu dogovoriti i besplatno savjetovanje u Centru karijera gdje će ih dočekati stručnjaci za obrazovanje koji će im pomoći u donošenju odluke oko njihovog budućeg zvanja i školovanja.

Program Otvorenog dana Visoke škole za primijenjeno računarstvo, 20. travnja 2011:
        17:30    Predstavljanje Visoke škole za primijenjeno računarstvo
            – Mislav Balković, dekan, i suradnici
        17:50    "Iskorak u hrvatsku IT budućnost" – Rezultati ankete o potrebama
            poslodavaca za IT stručnjacima
            – Vjeran Bušelić, voditelj Centra karijera Visoke škole
        18:00    Što predviđaju analitičari? Razvoj IT sektora u sljedećih 3-5 godina
            – Ivan Maglić, Gartner
        18:20    "Kako uspijevamo?" – Panel uspješnih hrvatskih tvrtki
            – Ante Mandić (IN2), Nikola Dujmović (SPAN), Davor Runje (drap),
            Luka Abrus (Pet minuta)
        19:00    Predstavljanje projekta SYNERGY MOON koji se natječe za
            Google Lunar X Prize i u kojemu sudjeluju hrvatski inženjeri
            – Miroslav Ambruš Kiš i Vilko Klein
Svi su dobrodošli na Otvoreni dan Visoke škole za primijenjeno računarstvo – ulaz je besplatan za sadašnje i buduće studente, njihove roditelje ili prijatelje, kao i za sve one koje zanima bilo koja od tema koje će biti obrađene tijekom Otvorenog dana.

Besplatna savjetovanja, profesionalna orijentacija, pripreme za upis i stipendije
Prema riječima Mislava Balkovića, dekana Visoke škole za primijenjeno računarstvo, ova inicijativa ima široku dimenziju: „Otvoreni dan Visoke škole za primijenjeno računarstvo uvod je u inicijativu ‘Odabirem studij za bolju budućnost’ u okviru kojega će Visoka škola pokušati skrenuti pažnju mladim ljudima i njihovim roditeljima na važnost ispravnog i promišljenog odabira buduće karijere. Istovremeno, želimo pomoći budućim studentima da procijene je li računarstvo karijera u kojoj se vide te imaju li sposobnosti za rad u ovom sektoru“, i nastavio: „Kao građani male zemlje, obavezni smo jako odgovorno birati čime ćemo se baviti u budućnosti kako bismo bili sigurni da smo odabrali zanimanje potrebno poslodavcima i tržištu rada“.

Između ostalih atraktivnih zanimanja nalazi se i računarstvo, što potvrđuje nedavno prezentirano istraživanje potreba poslodavaca, a potvrđuje ga i primjer studentice druge godine primijenjenog računarstva, Ive Kristine Sabo, dobitnice stipendije Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, upravo u kategoriji deficitarnih zanimanja. Veliko istraživanje koje je nedavno među najznačajnijim hrvatskim poslodavcima provela Visoka škola za primijenjeno računarstvo pokazalo je također da su u narednim godinama poslovi vezani uz računarstvo sigurni (samo 4 posto tvrtki planira smanjivati svoje IT odjele dok ih čak 50 posto namjerava zapošljavati nove stručnjake), dok istovremeno 80 posto tvrtki smatra kako Hrvatskoj nedostaje IT stručnjaka.

U okviru akcije „Odabirem studij za bolju budućnost“, Visoka škola za primijenjeno računarstvo također će i ove godine, kada upisuje svoju četvrtu generaciju studenata, dodijeliti stipendije izvanrednim i redovnim studentima, čime želi potaknuti buduće studente da se odluče za studij računarstva kao svoje životno usmjerenje. Dodijelit će se puna stipendija Gospodarskog vijeća Visoke škole, deset djelomičnih stipendija koje pokrivaju dio troškova studija te 25 stipendija studentima koji ostvare najbolje rezultate na razredbenom postupku ili ispitima državne mature. Detaljnije informacije o stipendijama mogu se pronaći na stranici

Visoka škola za primijenjeno računarstvo nedavno je potpisala sporazum i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u okviru kojega softver za testiranje i profesionalnu orijentaciju "Moj izbor" postaje dostupan u ispitnom centru Visoke škole. Svi zainteresirani mogu, uz prethodnu prijavu na webu, doći u ispitni centar te besplatno riješiti ovaj interaktivni test nakon kojega će dobiti preporuke o daljnjem usmjeravanju svoje karijere. U razgovoru s voditeljem Centra karijera Visoke škole za primijenjeno računarstvo, Vjeranom Bušelićem, potencijalni studenti moći će još preciznije procijeniti u kojem smjeru krenuti.

"Program ‘Moj izbor’ od izuzetne je koristi za najšire skupine korisnika u sustavu obrazovanja i zapošljavanja, o čemu svjedoče iskustva zemalja koje program koriste niz godina. Pozdravljamo ovu inicijativu Visoke škole za primijenjeno računarstvo i nadamo se da će dugoročno pomoći budućim studentima koji ove godine odabiru svoj životni put i karijeru. Budući da do sada imamo jako dobra iskustva međusobne suradnje, vjerujemo da će partnerski pristup i u ovom projektu pokazati svoju opravdanost i dovesti do očekivanih dobrih ishoda", izjavila je Mirjana Zećirević, rukovoditeljica Odjela pripreme za zapošljavanje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje povodom uvođenja softvera ‘Moj izbor’ u Visokoj školi za primijenjeno računarstvo.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.