Otvorena Microsoft WinDays11 Business – glavne teme rast i razvoj u regiji

Fotografija članka: Otvorena Microsoft WinDays11 Business – glavne teme rast i razvoj u regiji

U Rovinju je svečanom ceremonijom zaključen prvi dan dvodnevne WinDays11 Business konferencije, koja je ove godine posvećena temama rasta i razvoja poslovanja, njegova regionalnog i globalnog širenja te uloge modernih tehnologija u ostvarivanju konkurentskih prednosti. U organizaciji Microsofta Hrvatska i Europapress holdinga, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, te uz programsku podršku veleučilišta VERN’, WinDays11 Business na okruglim stolovima, panelima i radionicama okuplja vodeće regionalne donosioce odluka, govornike, stručnjake i analitičare iz privatnog i javnog sektora. Prvi dan konferencije obilježile su rasprave na temu gospodarskog oporavka i ključnih odrednica u nadolazećoj godini te izazova intelektualnog vlasništva i upravljanja znanjem.

Konferencija je nastavak WinDays11 Technology konferencije, koja je oko predavanja i radionica na noseću temu računalstva u oblacima od početka tjedna na više od 130 predavanja okupila više od 1600 informatičkih i poslovnih stručnjaka. Microsoft Hrvatska je na konferenciji usmjeren pokazati kako su tehnologija i razvoj poslovanja neodvojivi. Tehnologija je osnovna platforma za ostvarenje poslovnih ciljeva, no i pokretač procesa povezanih s cjelokupnim izazovima koji su preduvjeti za poticanje rasta i razvoja. Objedinjavanjem poslovnih i tehnoloških događanja u jednom tjednu i na jednom mjestu, uz prisutnost vodećih govornika i konkretnih uspješnih primjera, WinDays konferencija se nastavlja etablirati kao središnje mjesto susreta poslovne i tehnološke zajednice u Hrvatskoj.

Ovogodišnja konferencija održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića. „Pred nama je puno izazova u kojima svaki od vas može pridonijeti. Jedan od prvih zadataka je prijeko potrebno povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Upravo IT industrija ima sve karakteristike nužne da postane zamašnjak razvoja i smatram da je na svima nama da aktivno potičemo, prepoznajemo i pomažemo one koji na stare i do sada neriješene probleme daju nove i inovativne prijedloge", izjavio je u živom video obraćanju sudionicima tijekom ceremonije predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Misao vodilja organizatora konferencije je da primjenom novih poslovnih modela, tržišnim zaokretima i uvođenjem novih tehnoloških rješenja, sve tvrtke, bez obzira na veličinu, imaju priliku biti konkurentne i izboriti se za dio tržišta.

„Ovogodišnju WinDays11 Business konferenciju  posvetili smo temama za koje vjerujemo da su povezane s nacionalnim prioritetima, kao što su konkurentnost i otvaranje novih radnih mjesta, investicije i razvoj talenata te širenje na regionalnim i globalnim tržištima. Trenutno se nalazimo pred jednim od najvećih izazova moderne Hrvatske. S jedne strane smo pred ulaskom u EU, i samo će o nama ovisiti koliko ćemo uspjeti iskoristiti prednosti koje nam Unija pruža, a s druge strane smo jedna od zemalja koje se najteže oporavljaju u sadašnjim kriznim vremenima“, izjavio je na ceremoniji otvaranja WinDays11 Business konferencije direktor Microsofta Hrvatska, Ivan Vidaković..

„Želja nam je da u poslovnom dijelu konferencije otvorimo raspravu svih dionika društva sa ciljem stvaranja podloge za nove ideje i rješenja. Tehnologija tu igra neizostavnu ulogu, a danas je pupčanom vrpcom vezana gotovo uz sve segmente modernog poslovanja. Nužan preduvjet uspjeha je podizanje razine obrazovanja na svim društvenim nivoima. Već u ovoj godini očekujem puno veći angažman Microsofta i partnerskih tvrtki u cilju kontinuiranog podizanja razine hrvatske konkurentnosti temeljene na tehnologiji i znanju“, zaključuje Vidaković.

Europapress holding drugu je godinu zaredom partner Microsofta Hrvatska u organizaciji WinDays Business konferencije.

„Ova konferencija temelji se na tri slova. Ta tri slova se mogu definirati kao TMT – tehnologija, mediji i telekomunikacija. To je nova ekonomija 21. stoljeća. Pogledamo li velike poteze bankarstva, procjene rasta i zaposlenosti, vidjet ćemo da su očekivanja vezana upravo uz ova tri slova“, izjavio je predsjednik Odbora direktora Europapress holdinga, Stjepan Orešković.

Konferenciji se obratio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić, osvrnuvši se na ulogu informacijskih tehnologija u stvaranju rješenja za javnu upravu.

Izazovi gospodarstva i intelektualnog vlasništva
Konferencija je otvorena predavanjima Godinu dana poslije: problem gospodarskog oporavka i Godina ispred nas: 5 kritičnih točaka, tijekom kojih su predstavnici tvrtki i institucija, kao i analitičari, sumirali gospodarske trendove u Hrvatskoj i svijetu te istaknuli gospodarske i političke izazove – poput nužnosti unapređenja obrazovanja, povećanja investicija i stvaranje poticajne klime za razvoj – koji će obilježiti sljedećih 12 mjeseci. Obrazovanje je istaknuto kao ključan element rasta i razvoja i na panelu Gradovi za poduzetnike, na kojem su gradonačelnici Varaždina, Bala i Inđije istaknuli nužnost ulaganja u mlade i podizanja broja visoko obrazovanih u gospodarstvu, posebice elektrotehnici i informatici. Zapošljavanje na temelju sposobnosti i održivost su ključ izlasku iz krize, zaključeno je na panelu.

Problematiku intelektualnog vlasništva dodirnuli se se govornici na panelu Intelektualno vlasništvo, prilika ili kočnica?. Kao jedno od središta izazova na ovom području istaknuta je nužnost uspostave pravosudnog sustava koji će ga regulirati, ali i osvješćivanje poduzetnika o tome da su novi poslovni modeli, temeljeni na Internetu, promijenili ulogu intelektualnog vlasništva. Paneli dana zaključeni su raspravom predstavnika znanstvenih i obrazovnih institucija pod nazivom Zemlja (ne)znanja. Sudionici su otvorili pitanja izazova upravljanja znanjem kao ključnim elementom rasta i razvoja te napora koje javni i privatni sektor čine kako bi adresirali ovu tematiku.

Konkurentnost i širenje poslovanja glavne teme drugog dana konferencije
Financiranje širenja poslovanja, regionalna i globalna ekspanzija te konkurentnost ključne su teme sutrašnjeg, drugog dana WinDays11 Business konferencije. Jedno od središnjih događanja, Okrugli stol "težak" milijardu kuna, okupit će predstavnike investicijskih fondova koji ulažu u projekte s održivim potencijalom. Prošla i buduća gospodarska kretanja u regiji bit će glavna tema predavanja Pogled investitora na regiju.

Rasprava o konkurentnosti, kao jedne od ključnih tema ovogodišnje WinDays Business konferencije, održat će se na okruglim stolovima Konkurentnost u regiji – utrka s preprekama te panelu Konkurentnost Hrvatske – (još jedan novi) početak. Oba događanja okupit će predstavnike vodećih kompanija te razmotriti izazove širenja na tržišta izvan matičnih.

Drugi dan konferencije bit će obogaćen i nizom praktičnih radionica na temu Novi poslovni modeli u praksi, tijekom kojih će predavači i sudionici razmotriti uspješne slučajeve primjene tehnologije u stvaranja naprednih poslovnih rješenja.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.